The 12 references with contexts in paper Irina Chernukha M., Anastasiya Akhremko G., И. Чернуха М., А. Ахремко Г. (2018) “ПРИМЕНЕНИЕ ИНСТРУМЕНТОВ ПРОТЕОМИКИ НА ПРИМЕРЕ ИЗУЧЕНИЯ АВТОЛИТИЧЕСКИХ ИЗМЕНЕНИЙ МЫШЕЧНОЙ ТКАНИ СВИНИНЫ // APPLICATION OF PROTEOMIC TOOLS: THE AUTOLYTIC CHANGES OF PORK MUSCULAR TISSUE” / spz:neicon:meat:y:2018:i:4:p:32-37

1
ExPASy. SIB Bioinformatics Resource Portal [Электронный ресурс: http://www.expasy.org/proteomics/ Дата обращения 30.10.2018 г]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=1280
    Prefix
    «пятнистые» структуры, где каждое отдельное пятно представляет собой индивидуальный белок, который мигрирует к своим конкретным координатам в соответствии с его удельной молекулярной массой и зарядом. Интенсивность пятна указывает, насколько клетка произвела этот фактический белок. В течение последних двух десятилетий 2DE-карты многих видов и тканей были опубликованы
    Exact
    [1,2]
    Suffix
    , включая карты свиней [3,4], крупного рогатого скота [5] и курицы [6]. Некоторые из этих карт были использованы для поиска молекулярных маркеров для качества мяса, на сегодняшний день подобные работы сохранили свою актуальность в пищевой отрасли.

  2. In-text reference with the coordinate start=14117
    Prefix
    analysis the «spotty’ structures are formed, where each individual spot represents an individual protein, which migrates to its own specific coordinates according to its specific molecular weight and charge. The spot intensity shows how much of this actual protein was produced by a cell. During last two decades, 2DE maps of many species and tissues were published
    Exact
    [1,2]
    Suffix
    , including maps of pigs [3,4], cattle [5] and chicken [6]. Several of these maps were used for a search of molecular markers for meat quality; today, these works remain topical in the food industry.

2
База данных «Протеомика мышечных органов» [Элек‑ тронный ресурс http ://mp.inbi. ras. ru Дата обращения
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=1280
    Prefix
    «пятнистые» структуры, где каждое отдельное пятно представляет собой индивидуальный белок, который мигрирует к своим конкретным координатам в соответствии с его удельной молекулярной массой и зарядом. Интенсивность пятна указывает, насколько клетка произвела этот фактический белок. В течение последних двух десятилетий 2DE-карты многих видов и тканей были опубликованы
    Exact
    [1,2]
    Suffix
    , включая карты свиней [3,4], крупного рогатого скота [5] и курицы [6]. Некоторые из этих карт были использованы для поиска молекулярных маркеров для качества мяса, на сегодняшний день подобные работы сохранили свою актуальность в пищевой отрасли.

  2. In-text reference with the coordinate start=14117
    Prefix
    analysis the «spotty’ structures are formed, where each individual spot represents an individual protein, which migrates to its own specific coordinates according to its specific molecular weight and charge. The spot intensity shows how much of this actual protein was produced by a cell. During last two decades, 2DE maps of many species and tissues were published
    Exact
    [1,2]
    Suffix
    , including maps of pigs [3,4], cattle [5] and chicken [6]. Several of these maps were used for a search of molecular markers for meat quality; today, these works remain topical in the food industry.

3
10.2018 г.] 3. Lametsch, R., Roepstorff, P., Bendixen, E. (2002). Identifi‑ cation of protein degradation during postmortem storage of pig meat. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(20), 5508– 5512.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=1312
    Prefix
    Интенсивность пятна указывает, насколько клетка произвела этот фактический белок. В течение последних двух десятилетий 2DE-карты многих видов и тканей были опубликованы [1,2], включая карты свиней
    Exact
    [3,4]
    Suffix
    , крупного рогатого скота [5] и курицы [6]. Некоторые из этих карт были использованы для поиска молекулярных маркеров для качества мяса, на сегодняшний день подобные работы сохранили свою актуальность в пищевой отрасли.

  2. In-text reference with the coordinate start=14152
    Prefix
    The spot intensity shows how much of this actual protein was produced by a cell. During last two decades, 2DE maps of many species and tissues were published [1,2], including maps of pigs
    Exact
    [3,4]
    Suffix
    , cattle [5] and chicken [6]. Several of these maps were used for a search of molecular markers for meat quality; today, these works remain topical in the food industry. The aim of this work was substantiation of prospectivity of the proteomics use and discussion of its application in the meat industry by the example of the study of the autolytic transformations in the pork

4
Morzel, M., Chambon, C., Hamelin, M., Santé‑Lhoutellier, V., Sayd, T., Monin, G. (2004). Proteome changes during pork meat ageing following use of two different pre‑slaughter handling pro‑ cedures. Meat Science, 67(4), 689–696.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=1312
    Prefix
    Интенсивность пятна указывает, насколько клетка произвела этот фактический белок. В течение последних двух десятилетий 2DE-карты многих видов и тканей были опубликованы [1,2], включая карты свиней
    Exact
    [3,4]
    Suffix
    , крупного рогатого скота [5] и курицы [6]. Некоторые из этих карт были использованы для поиска молекулярных маркеров для качества мяса, на сегодняшний день подобные работы сохранили свою актуальность в пищевой отрасли.

  2. In-text reference with the coordinate start=14152
    Prefix
    The spot intensity shows how much of this actual protein was produced by a cell. During last two decades, 2DE maps of many species and tissues were published [1,2], including maps of pigs
    Exact
    [3,4]
    Suffix
    , cattle [5] and chicken [6]. Several of these maps were used for a search of molecular markers for meat quality; today, these works remain topical in the food industry. The aim of this work was substantiation of prospectivity of the proteomics use and discussion of its application in the meat industry by the example of the study of the autolytic transformations in the pork

5
Bouley, J, Chambon, C, Picard, B. (2004). Mapping of bovine skeletal muscle proteins using two‑dimensional gel electrophore‑ sis and mass spectrometry. Proteomics, 4(6), 1811–1824.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=1347
    Prefix
    Интенсивность пятна указывает, насколько клетка произвела этот фактический белок. В течение последних двух десятилетий 2DE-карты многих видов и тканей были опубликованы [1,2], включая карты свиней [3,4], крупного рогатого скота
    Exact
    [5]
    Suffix
    и курицы [6]. Некоторые из этих карт были использованы для поиска молекулярных маркеров для качества мяса, на сегодняшний день подобные работы сохранили свою актуальность в пищевой отрасли.

  2. In-text reference with the coordinate start=14166
    Prefix
    The spot intensity shows how much of this actual protein was produced by a cell. During last two decades, 2DE maps of many species and tissues were published [1,2], including maps of pigs [3,4], cattle
    Exact
    [5]
    Suffix
    and chicken [6]. Several of these maps were used for a search of molecular markers for meat quality; today, these works remain topical in the food industry. The aim of this work was substantiation of prospectivity of the proteomics use and discussion of its application in the meat industry by the example of the study of the autolytic transformations in the pork muscles.

6
Doherty, M.K., McLean, L., Hayter, J.R., Pratt, J.M., Robert‑ son, D.H.L., El‑Shafei, A., Gaskell, S.J., Beynon, R.J. (2004). The proteome of chicken skeletal muscle: changes in soluble pro‑ tein expression during growth in a layer strain. Proteomics, 4(7), 2082–2093.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=1363
    Prefix
    Интенсивность пятна указывает, насколько клетка произвела этот фактический белок. В течение последних двух десятилетий 2DE-карты многих видов и тканей были опубликованы [1,2], включая карты свиней [3,4], крупного рогатого скота [5] и курицы
    Exact
    [6]
    Suffix
    . Некоторые из этих карт были использованы для поиска молекулярных маркеров для качества мяса, на сегодняшний день подобные работы сохранили свою актуальность в пищевой отрасли. Целью работы являлось обоснование перспективности применения протеомики и обсуждение ее использования в мясной науке на примере изучения автолитических превращений в мышцах свиньи.

  2. In-text reference with the coordinate start=14182
    Prefix
    The spot intensity shows how much of this actual protein was produced by a cell. During last two decades, 2DE maps of many species and tissues were published [1,2], including maps of pigs [3,4], cattle [5] and chicken
    Exact
    [6]
    Suffix
    . Several of these maps were used for a search of molecular markers for meat quality; today, these works remain topical in the food industry. The aim of this work was substantiation of prospectivity of the proteomics use and discussion of its application in the meat industry by the example of the study of the autolytic transformations in the pork muscles.

7
Ковалев, Л.И., Шишкин, С.С., Ковалева, М.А., Иванов, А.В., Вострикова, Н.Л., Чернуха, И.М. (2013). Протеомное изучение белков в образцах свинины и выработанных из нее мясных продуктах. Все о мясе, 3, 32–34.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6669
    Prefix
    Анализ полученных масс-спектров триптических пептидов выполняли с помощью программы Mascot, опция Peptide Fingerprint («Matrix Science», США), с точностью определения массы МН+ равной 0,01 %, осуществляя поиск по базам данных Национального центра биотехнологической информации США (NCBI)
    Exact
    [7]
    Suffix
    . Результаты и обсуждение Начало протеомики было заложено благодаря одномерному (1D) электрофорезу, предложенный в 1970 году Уильрихом Лэммли [8]. В настоящее время данный метод используется для оценки молекулярно-массового распределения белков в изучаемом образце.

  2. In-text reference with the coordinate start=16613
    Prefix
    Analysis of the obtained mass spectra of the tryptic peptides was performed using the Mascot program, Peptide Fingerprint option (Matrix Science, USA), with the accuracy of МН+ mass detection equal to 0.01 %, searching in the databases of the National Center for Biotechnology Information (NCBI, USA)
    Exact
    [7]
    Suffix
    . Results and discussion Proteomics traces back to one-dimensional (1D) electrophoresis proposed by Ulrich K. Laemmli in 1970 [8]. At present, this method is used to assess the protein molecular weight distribution in the studied sample.

8
Laemmli, U.K., (1970). Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227(5259), 680–685.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6813
    Prefix
    пептидов выполняли с помощью программы Mascot, опция Peptide Fingerprint («Matrix Science», США), с точностью определения массы МН+ равной 0,01 %, осуществляя поиск по базам данных Национального центра биотехнологической информации США (NCBI) [7]. Результаты и обсуждение Начало протеомики было заложено благодаря одномерному (1D) электрофорезу, предложенный в 1970 году Уильрихом Лэммли
    Exact
    [8]
    Suffix
    . В настоящее время данный метод используется для оценки молекулярно-массового распределения белков в изучаемом образце. На начальном этапе исследований полученные результаты помогают прогнозировать количественное и качественное распределение структурных и тканеспецифичных белковых молекул или оценить влияние различных процессов, например автолитических (Рис. 1).

  2. In-text reference with the coordinate start=16747
    Prefix
    was performed using the Mascot program, Peptide Fingerprint option (Matrix Science, USA), with the accuracy of МН+ mass detection equal to 0.01 %, searching in the databases of the National Center for Biotechnology Information (NCBI, USA) [7]. Results and discussion Proteomics traces back to one-dimensional (1D) electrophoresis proposed by Ulrich K. Laemmli in 1970
    Exact
    [8]
    Suffix
    . At present, this method is used to assess the protein molecular weight distribution in the studied sample. At the early stage of investigations, the obtained results help predict quantitative and qualitative distribution of structural and tissue specific protein molecules and assess an impact of different processes, for example, autolysis (Figure 1).

9
O’Farrell, P.H. (1975). High resolution two‑dimensional elec‑ trophoresis of proteins. Journal of Biological Chemistry, 250(10), 4007–4021.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7735
    Prefix
    Однако серьезным недостатком 1D-электрофореза является то, что анализ ограничивается только приблизительным определением молекулярной массы, также в одной белковой полосе может содержаться несколько молекул белка с одной молекулярной массой. Повысить эффективность и разрешающую способность удалось Патрику O’Фарреллу. В 1975 году им был предложен метод 2DE
    Exact
    [9]
    Suffix
    , при осуществлении которого белки разделяют по двум различным физико-химическим параметрам [10,11]. Поскольку более 20 % мышечной массы (или мяса) состоит из белков, очевидно наличие взаимосвязи между мышечными белками и качеством мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=17694
    Prefix
    However, a serious disadvantage of 1D electrophoresis is the fact that analysis is limited only to the approximate detection of the molecular weight and one protein band can contain several protein molecules with the same molecular weight. Patrick O’Farrell managed to increase the effectiveness and resolving power. In 1975, he proposed the 2DE method
    Exact
    [9]
    Suffix
    , in which proteins are separated by two different physico-chemical parameters [10,11]. As more than 20 % of muscle mass (or meat) is composed of proteins, the presence of interrelation between muscle proteins and meat quality is evident.

10
Chernukha, I.M., Fedulova, L.V., Akhremko, A.G., Kotenkova, E.A. (2017). A comparative study of Sus scrofa m. Longissimus dorsi with different changes in quality. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 11(1), 398–402.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7832
    Prefix
    Повысить эффективность и разрешающую способность удалось Патрику O’Фарреллу. В 1975 году им был предложен метод 2DE [9], при осуществлении которого белки разделяют по двум различным физико-химическим параметрам
    Exact
    [10,11]
    Suffix
    . Поскольку более 20 % мышечной массы (или мяса) состоит из белков, очевидно наличие взаимосвязи между мышечными белками и качеством мяса. Было выявлено, что при автолитических превращениях мышцы свинины претерпевают изменения такие белки (Рис. 2) как пируваткиназа (1), альфа-енолаза (2), креатинкиназа (3), тропонины Т (4,5,6), легкие цепи миозина (7,8).

  2. In-text reference with the coordinate start=17777
    Prefix
    is the fact that analysis is limited only to the approximate detection of the molecular weight and one protein band can contain several protein molecules with the same molecular weight. Patrick O’Farrell managed to increase the effectiveness and resolving power. In 1975, he proposed the 2DE method [9], in which proteins are separated by two different physico-chemical parameters
    Exact
    [10,11]
    Suffix
    . As more than 20 % of muscle mass (or meat) is composed of proteins, the presence of interrelation between muscle proteins and meat quality is evident. It was found that proteins (Figure 2) such as pyruvate kinase (1), alphaenolase (2), creatine kinase (3), troponins T (4,5,6) and myosin light chains (7,8) undergo changes upon the autolytic transformations of pork m

11
Замаратская, Г., Ли, Ш. (2017). Протеомика в науке о мясе‑ современное состояние и перспективы. Теория и практика переработки мяса,2(1),18–26.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7832
    Prefix
    Повысить эффективность и разрешающую способность удалось Патрику O’Фарреллу. В 1975 году им был предложен метод 2DE [9], при осуществлении которого белки разделяют по двум различным физико-химическим параметрам
    Exact
    [10,11]
    Suffix
    . Поскольку более 20 % мышечной массы (или мяса) состоит из белков, очевидно наличие взаимосвязи между мышечными белками и качеством мяса. Было выявлено, что при автолитических превращениях мышцы свинины претерпевают изменения такие белки (Рис. 2) как пируваткиназа (1), альфа-енолаза (2), креатинкиназа (3), тропонины Т (4,5,6), легкие цепи миозина (7,8).

  2. In-text reference with the coordinate start=17777
    Prefix
    is the fact that analysis is limited only to the approximate detection of the molecular weight and one protein band can contain several protein molecules with the same molecular weight. Patrick O’Farrell managed to increase the effectiveness and resolving power. In 1975, he proposed the 2DE method [9], in which proteins are separated by two different physico-chemical parameters
    Exact
    [10,11]
    Suffix
    . As more than 20 % of muscle mass (or meat) is composed of proteins, the presence of interrelation between muscle proteins and meat quality is evident. It was found that proteins (Figure 2) such as pyruvate kinase (1), alphaenolase (2), creatine kinase (3), troponins T (4,5,6) and myosin light chains (7,8) undergo changes upon the autolytic transformations of pork m

12
Muroya, S., Ohnishi‑Kameyama, M., Oe, M., Nakajima, I., Chikuni, K. (2007). Postmortem changes in bovine troponin T isoforms on two‑dimensional electrophoretic gel analyzed using mass spectrometry and western blotting: The limited fragmenta‑ tion into basic polypeptides. Meat Science, 75(3), 506–14
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=9272
    Prefix
    Три пятна были идентифицированы как фрагменты тропонина Т в 28,0 кДа, 27 кДа и 26,5 кДа и как показано на рисунке 2, уменьшались по интенсивности, тогда как полноразмерный тропонин Т (43 кДа) не обнаруживался. Повсеместная деградация тропонина T хорошо известна, и считается, что она связана с нежностью мяса
    Exact
    [12]
    Suffix
    . Изменение интенсивности пятен легких цепей миозина (МЛЦ), предположительно влияет на цвет мяса и его нежность, так как МЛЦ регулируют активацию миофиламента посредством фосфорилирования с помощью связывания ионов кальция.

  2. In-text reference with the coordinate start=19119
    Prefix
    1–1 day of autolysis; 2–3 days of autoly­ sis; 3–5 days of autolysis Mm, kDa spots were identified as the fragments of troponin T in 28.0 kDa, 27 kDa and 26.5 kDa, and, as shown in Fig. 2, they decreased in intensity, while full-size troponin T (43 kDa) was not found. Extensive degradation of troponin T is well-known and it is believed that it is linked with meat tenderness
    Exact
    [12]
    Suffix
    . A change in the spot intensity of myosin light chains (MLCs) presumably affects the meat color and its tenderness as MLCs regulate activation of the myofilament by phosphorylation by calcium ion binding.