The 27 references with contexts in paper Dagmara Bataeva S., Olga Sokolova V., Elena Zajko V., Victoria Pashkova V., Д. Батаева С., О. Соколова В., Е. Зайко В., В. Пашкова В. (2018) “ОЦЕНКА БАКТЕРИОЦИНОГЕННОСТИ ИНДИГЕННЫХ МОЛОЧНОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ, ПОЛУЧЕННЫХ С ТУШ КРУПНОГО РОГАТОГО СКОТА // ASSESSMENT OF THE BACTERIOCINOGENICITY OF INDIGEN LACTOBACILLUS ONTO CATTLE CARCASSES” / spz:neicon:meat:y:2018:i:2:p:22-32

1
Юшина, Ю.К., Батаева, Д.С., Соколова, о.в. (2017). Микроб‑ ные контаминанты мяса: что нового? Всё о мясе, 4, 37–39
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5530
    Prefix
    Несмотря на внедрение различных программ предотвращения микробной контаминации и борьбы с патогенными микроорганизмами — проблема не теряет своей актуальности. Ситуация отягощается возрастающей устойчивостью ряда патогенов к химическим веществам, в т.ч. к антибиотикам
    Exact
    [1]
    Suffix
    . В связи с выявлением антибиотикорезистентности патогенных микроорганизмов, обнаруженных в пищевых продуктах, предлагаются разные подходы для сдерживания их размножения. Особенно стремительное развитие получили биологические методы.

  2. In-text reference with the coordinate start=22682
    Prefix
    Despite the introduction of various programs to prevent microbial contamination and control of pathogens — the problem does not lose its relevance. The situation is aggravated by the increasing resistance of a number of pathogens to chemicals, including antibiotics
    Exact
    [1]
    Suffix
    . In connection with the detection of antibiotic resistance of pathogenic microorganisms found in food products, different approaches to deter their reproduction are proposed. Especially rapid development of biological methods.

2
anany, H., Brovko, L.Y., El arabi, t., Griffiths, M.W. taylor, t.M. (2015). Bacteriophages as antimicrobials in food products: applications against particular pathogens. Handbook of natural antimicrobials for Food Safety and Quality. chapter 5. Woodhead Publishing, 89–116.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6004
    Prefix
    За рубежом активно применяют бактериофаги. Причем позиционируют их как альтернативные химическим веществам средства борьбы с патогенами и как агентов, продлевающих сроки годности продукции
    Exact
    [2,3,4]
    Suffix
    . Среди прочих биологических мер борьбы с патогенами — использование бактериоцинов. Бактериоцины — антибиотикоподобные вещества, обладающие бактерицидным или бактериостатическим эффектом, были открыты в середине 1960-х годов, тогда же начались исследования их свойств.

  2. In-text reference with the coordinate start=23143
    Prefix
    Bacteriophages are actively used abroad. Moreover, they are positioned as alternative to chemical substances means of controlling pathogens and as agents that prolong the shelf life of products
    Exact
    [2,3,4]
    Suffix
    . Among other biological measures to combat pathogens is the use of bacteriocins. Bacteriocins-antibiotic-like substances with bactericidal or bacteriostatic effect, were discovered in the mid of 1960s, at the same time began to study their properties.

3
akhtar, M., Viazis, S., christensen, K., Kraemer, P., Diez‑ Gonzalez, F. (2017). Isolation, characterization and evaluation of virulent bacteriophages against Listeria monocytogenes. Food Control, 75, 108–115
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6004
    Prefix
    За рубежом активно применяют бактериофаги. Причем позиционируют их как альтернативные химическим веществам средства борьбы с патогенами и как агентов, продлевающих сроки годности продукции
    Exact
    [2,3,4]
    Suffix
    . Среди прочих биологических мер борьбы с патогенами — использование бактериоцинов. Бактериоцины — антибиотикоподобные вещества, обладающие бактерицидным или бактериостатическим эффектом, были открыты в середине 1960-х годов, тогда же начались исследования их свойств.

  2. In-text reference with the coordinate start=23143
    Prefix
    Bacteriophages are actively used abroad. Moreover, they are positioned as alternative to chemical substances means of controlling pathogens and as agents that prolong the shelf life of products
    Exact
    [2,3,4]
    Suffix
    . Among other biological measures to combat pathogens is the use of bacteriocins. Bacteriocins-antibiotic-like substances with bactericidal or bacteriostatic effect, were discovered in the mid of 1960s, at the same time began to study their properties.

4
Yeh, Y., Purushothaman, P., Gupta, n., ragnone, M., Verma, S.c., de Mello, a.S. (2017). Bacteriophage application on red meats and poultry: Effects on Salmonella population in final ground products. Meat science, 127, 30–34
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6004
    Prefix
    За рубежом активно применяют бактериофаги. Причем позиционируют их как альтернативные химическим веществам средства борьбы с патогенами и как агентов, продлевающих сроки годности продукции
    Exact
    [2,3,4]
    Suffix
    . Среди прочих биологических мер борьбы с патогенами — использование бактериоцинов. Бактериоцины — антибиотикоподобные вещества, обладающие бактерицидным или бактериостатическим эффектом, были открыты в середине 1960-х годов, тогда же начались исследования их свойств.

  2. In-text reference with the coordinate start=23143
    Prefix
    Bacteriophages are actively used abroad. Moreover, they are positioned as alternative to chemical substances means of controlling pathogens and as agents that prolong the shelf life of products
    Exact
    [2,3,4]
    Suffix
    . Among other biological measures to combat pathogens is the use of bacteriocins. Bacteriocins-antibiotic-like substances with bactericidal or bacteriostatic effect, were discovered in the mid of 1960s, at the same time began to study their properties.

5
Кудлай, Д.Г., лиходец, в.Г. (1966). Бактериоциногения. л., Медицина. — 203 c.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6652
    Prefix
    Современный высокий уровень диагностических возможностей позволяет более глубоко и всесторонне изучать свойства бактериоцинов. Бактериоцины — это гетерогенные пептиды, выделяемые различными микроорганизмами, в т.ч. и молочнокислыми бактериями
    Exact
    [5]
    Suffix
    . Механизм действия бактериоцинов в отношении патогенных микроорганизмов связывают с нарушением проницаемости цитоплазматической мембраны последних. Бактериоцины принято разделять на два класса — лантибиотики — пептиды, содержащие необычные аминокислоты (например, лантионин) и короткие термоустойчивые полипептиды, не содержащие таких аминокислот.

  2. In-text reference with the coordinate start=23780
    Prefix
    The current high level of diagnostic capabilities allows a more in-depth and comprehensive study of the properties of bacteriocins. Bacteriocins are heterogeneous peptides secreted by various microorganisms, including lactabacilus
    Exact
    [5]
    Suffix
    . The mechanism of action of bacteriocins against pathogenic microorganisms is associated with a violation of the permeability of the cytoplasmic membrane of the latter. Bacteriocins are divided into two classes — lantibiotics — peptides containing unusual amino acids (for example, lanthionin) and short heat-resistant polypeptides that do not contain such amino acids

6
Venema, K., Venema, G., Kok, J. (1995). Lactococcal bacte‑ riocins: mode of action and immunity. Trends Microbiology, 3(8), 299–303
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7238
    Prefix
    разделять на два класса — лантибиотики — пептиды, содержащие необычные аминокислоты (например, лантионин) и короткие термоустойчивые полипептиды, не содержащие таких аминокислот. Ряд авторов склоняются к мнению, что эти пептиды обладают способностью образовывать поры в цитоплазматической мембране, в результате чего происходит лизис клетки патогена
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . Наиболее известный бактериоцин — это низин, который синтезируется кокковым штаммом Streptococcus lactis. В настоящее время низин используют в качестве консерванта при производстве некоторых пищевых продуктов [11].

  2. In-text reference with the coordinate start=24360
    Prefix
    are divided into two classes — lantibiotics — peptides containing unusual amino acids (for example, lanthionin) and short heat-resistant polypeptides that do not contain such amino acids. A number of authors are inclined to believe that these peptides have the ability to form pores in the cytoplasmic membrane, resulting in cell lysis of the pathogen
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . The most well — known bacteriocin is nisin, which is synthesized by the coccal strain Streptococcus lactis. Currently, nisin is used as a preservative in the production of some foods [11].

7
Enfedaque, J., Ferrer, S., Guasch, J.F., tomás, J., regué, M. (1996). Identification of E.coli surface components involved in bacteriocin binding and translocation. Canadian Journal of Microbiology, 42(1), 19–26
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7238
    Prefix
    разделять на два класса — лантибиотики — пептиды, содержащие необычные аминокислоты (например, лантионин) и короткие термоустойчивые полипептиды, не содержащие таких аминокислот. Ряд авторов склоняются к мнению, что эти пептиды обладают способностью образовывать поры в цитоплазматической мембране, в результате чего происходит лизис клетки патогена
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . Наиболее известный бактериоцин — это низин, который синтезируется кокковым штаммом Streptococcus lactis. В настоящее время низин используют в качестве консерванта при производстве некоторых пищевых продуктов [11].

  2. In-text reference with the coordinate start=24360
    Prefix
    are divided into two classes — lantibiotics — peptides containing unusual amino acids (for example, lanthionin) and short heat-resistant polypeptides that do not contain such amino acids. A number of authors are inclined to believe that these peptides have the ability to form pores in the cytoplasmic membrane, resulting in cell lysis of the pathogen
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . The most well — known bacteriocin is nisin, which is synthesized by the coccal strain Streptococcus lactis. Currently, nisin is used as a preservative in the production of some foods [11].

8
nissen‑Meyer, J., Holo, H., Havarstein, L.S., Sletten, K., nes, I.F. (1992). a novel lactococcal bacteriocin whose activity de‑ pends on the complementary action of two peptides. Journal of Bacteriology, 174(17), 5686–5692
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7238
    Prefix
    разделять на два класса — лантибиотики — пептиды, содержащие необычные аминокислоты (например, лантионин) и короткие термоустойчивые полипептиды, не содержащие таких аминокислот. Ряд авторов склоняются к мнению, что эти пептиды обладают способностью образовывать поры в цитоплазматической мембране, в результате чего происходит лизис клетки патогена
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . Наиболее известный бактериоцин — это низин, который синтезируется кокковым штаммом Streptococcus lactis. В настоящее время низин используют в качестве консерванта при производстве некоторых пищевых продуктов [11].

  2. In-text reference with the coordinate start=24360
    Prefix
    are divided into two classes — lantibiotics — peptides containing unusual amino acids (for example, lanthionin) and short heat-resistant polypeptides that do not contain such amino acids. A number of authors are inclined to believe that these peptides have the ability to form pores in the cytoplasmic membrane, resulting in cell lysis of the pathogen
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . The most well — known bacteriocin is nisin, which is synthesized by the coccal strain Streptococcus lactis. Currently, nisin is used as a preservative in the production of some foods [11].

9
nissen‑Meyer, J., Granly Larsen, a., Sletten, K., Daeschel, M., nes, I.F. (1993). Purification and characterization of plantaricin a, a Lactobacillus plantarum bacteriocin whose activity depends on the action of two peptides. Journal of General Microbiology, 139(9), 1973–1978
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7238
    Prefix
    разделять на два класса — лантибиотики — пептиды, содержащие необычные аминокислоты (например, лантионин) и короткие термоустойчивые полипептиды, не содержащие таких аминокислот. Ряд авторов склоняются к мнению, что эти пептиды обладают способностью образовывать поры в цитоплазматической мембране, в результате чего происходит лизис клетки патогена
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . Наиболее известный бактериоцин — это низин, который синтезируется кокковым штаммом Streptococcus lactis. В настоящее время низин используют в качестве консерванта при производстве некоторых пищевых продуктов [11].

  2. In-text reference with the coordinate start=24360
    Prefix
    are divided into two classes — lantibiotics — peptides containing unusual amino acids (for example, lanthionin) and short heat-resistant polypeptides that do not contain such amino acids. A number of authors are inclined to believe that these peptides have the ability to form pores in the cytoplasmic membrane, resulting in cell lysis of the pathogen
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . The most well — known bacteriocin is nisin, which is synthesized by the coccal strain Streptococcus lactis. Currently, nisin is used as a preservative in the production of some foods [11].

10
cleveland, J., Montville, t.J., nes, I.F., chikindas, M.L. (2001). Bacteriocins: safe, natural antimicrobials for food preservation. International Journal of Food Microbiology, 71(1), 1–20
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7238
    Prefix
    разделять на два класса — лантибиотики — пептиды, содержащие необычные аминокислоты (например, лантионин) и короткие термоустойчивые полипептиды, не содержащие таких аминокислот. Ряд авторов склоняются к мнению, что эти пептиды обладают способностью образовывать поры в цитоплазматической мембране, в результате чего происходит лизис клетки патогена
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . Наиболее известный бактериоцин — это низин, который синтезируется кокковым штаммом Streptococcus lactis. В настоящее время низин используют в качестве консерванта при производстве некоторых пищевых продуктов [11].

  2. In-text reference with the coordinate start=24360
    Prefix
    are divided into two classes — lantibiotics — peptides containing unusual amino acids (for example, lanthionin) and short heat-resistant polypeptides that do not contain such amino acids. A number of authors are inclined to believe that these peptides have the ability to form pores in the cytoplasmic membrane, resulting in cell lysis of the pathogen
    Exact
    [6,7,8,9,10]
    Suffix
    . The most well — known bacteriocin is nisin, which is synthesized by the coccal strain Streptococcus lactis. Currently, nisin is used as a preservative in the production of some foods [11].

11
Сарафанова, л.а . (2011). Пищевые добавки. Энциклопе‑ дия. М, Профессия. — 776 с. ISBn: 978–5–904757–25–0
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7465
    Prefix
    Наиболее известный бактериоцин — это низин, который синтезируется кокковым штаммом Streptococcus lactis. В настоящее время низин используют в качестве консерванта при производстве некоторых пищевых продуктов
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Для мясной промышленности, в качестве продуцентов бактериоцина, наибольший интерес представляют микроорганизмы, составляющие непатогенный пул индигенной микрофлоры. Таким образом, целью настоящего исследования являлось выявление и изучение индигенных молочнокислых бактерий (МКБ) микробиома туш крупного рогатого скота ритуального убоя (халяль) для оценки их бактериоциногенн

  2. In-text reference with the coordinate start=24574
    Prefix
    The most well — known bacteriocin is nisin, which is synthesized by the coccal strain Streptococcus lactis. Currently, nisin is used as a preservative in the production of some foods
    Exact
    [11]
    Suffix
    . For the meat industry, as producers of bacteriocin, the most interesting are the microorganisms that make up the non-pathogenic pool of the indigenous microflora. Thus, the aim of this study was to identify and study the indigenous lactabacilus of the carcass microbiome of cattle of ritual slaughter (Halal) to assess their bacteriocinogenicity.

12
Schillinger, U., Lücke, F.K. (1989). antibacterial activity of Lactobacillus sake isolated from meat. Applied and Environmental Microbiology, 55(8),1901–1906
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11538
    Prefix
    Остальные микроорганизмы выбраковывали. Для определения бактериоциногенности отобранных культур микроорганизмов, использовали модифицированную методику двухслойных агаров Ульриха Шиллингера и Фридриха-Карл Люки
    Exact
    [12]
    Suffix
    . Согласно методике, предложенной этими исследователями, необходимо было вносить бактериоцин в лунки зараженного патогенными микроорганизмами, агара. Бактериоцин диффундировал в агар, в результате чего визуализировалась зона ингибирования роста патогенного микроорганизма.

  2. In-text reference with the coordinate start=28588
    Prefix
    Culture, identified as lactic acid — passaged in a semi-liquid environment of the MRS for the purpose of long storage and further study. Other microorganisms were culled. To determine bacteriocinogenic selected cultures of microorganisms used a modified two-layer technique agar Ulrich Shillinger и Frededich-Karl Lücke
    Exact
    [12]
    Suffix
    . According to the method proposed by these researchers, it was necessary to introduce bacteriocin into the wells of the infected pathogenic microorganisms, agar. Bacteriocin diffused to agar, resulting in a visualized zone of inhibition of growth of the pathogen.

13
chikindas, M.L., Weeks, r., Drider, D., chistyakov, V.a., Dicks, L.M. (2018). Functions and emerging applications of bacterio‑ cins. Current Opinion in Biotechnology, 49, 23–28
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=13821
    Prefix
    Результаты и обсуждение Молочнокислые бактерии обладают большим потенциалом использования в связи с их широким спектром потенциальной антагонистической активности. Применение бактериоцинов, продуцируемых молочнокислыми бактериями, позиционируют как агенты, способные заменить антибиотики и повысить безопасность мяса
    Exact
    [13,14,15]
    Suffix
    . Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды.

  2. In-text reference with the coordinate start=30844
    Prefix
    Results and discussion Lactobacillus has potential for use due to their wide range of potential antagonistic activity. The use of bacteriocins produced by lactabacilus is positioned as agents capable of replacing antibiotics and increasing the safety of meat
    Exact
    [13,14,15]
    Suffix
    . The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment.

14
Woraprayote, W., Malila, Y., Sorapukdee, S., Swetwiwathana, a., Benjakul, S., Visessanguan, W. (2016). Bacteriocins from lac‑ tic acid bacteria and their applications in meat and meat prod‑ ucts. Meat Science, 120, 118–132 Figure 6. Photograph of Petri dishes with growth of Salmonella typhimurium on top of the growth of lactobacillus: 1 — Growth of lactobacillus colonies in the lower layer of agar; 2 — growth zone of Salmonella typhimurium in the upper layer of agar
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=13821
    Prefix
    Результаты и обсуждение Молочнокислые бактерии обладают большим потенциалом использования в связи с их широким спектром потенциальной антагонистической активности. Применение бактериоцинов, продуцируемых молочнокислыми бактериями, позиционируют как агенты, способные заменить антибиотики и повысить безопасность мяса
    Exact
    [13,14,15]
    Suffix
    . Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды.

  2. In-text reference with the coordinate start=30844
    Prefix
    Results and discussion Lactobacillus has potential for use due to their wide range of potential antagonistic activity. The use of bacteriocins produced by lactabacilus is positioned as agents capable of replacing antibiotics and increasing the safety of meat
    Exact
    [13,14,15]
    Suffix
    . The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment.

15
ahmad, V., Khan, M.S., Jamal, Q.M.S., alzohairy, M.a., al Karaawi, M.a., Siddiqui, M.U.. (2017). antimicrobial potential of bacteriocins: in therapy, agriculture and food preservation. International Journal of Antimicrobial Agents. 49(1), 1–11
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=13821
    Prefix
    Результаты и обсуждение Молочнокислые бактерии обладают большим потенциалом использования в связи с их широким спектром потенциальной антагонистической активности. Применение бактериоцинов, продуцируемых молочнокислыми бактериями, позиционируют как агенты, способные заменить антибиотики и повысить безопасность мяса
    Exact
    [13,14,15]
    Suffix
    . Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды.

  2. In-text reference with the coordinate start=30844
    Prefix
    Results and discussion Lactobacillus has potential for use due to their wide range of potential antagonistic activity. The use of bacteriocins produced by lactabacilus is positioned as agents capable of replacing antibiotics and increasing the safety of meat
    Exact
    [13,14,15]
    Suffix
    . The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment.

16
Barman, S., ranjan Ghosh, r., Mandal, n.c. (2018). Produc‑ tion optimization of broad spectrum bacteriocin of three strains of Lactococcus lactis isolated from homemade buttermilk. Annals of Agrarian Science. in press. https://doi.org/10.1016/j. aasci.2018.05.004
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14171
    Prefix
    Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды. Как правило, бактерии, обладающие потенциалом бактериоциногенности выделяют из пищевых продуктов
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . Логично предположить, что мясоперерабатывающей отрасли целесообразнее всего применять бактериоцины, изолированные из индигенной микрофлоры мяса. Поскольку микроорганизмы с мяса могут быть наиболее приспособлены к нему и быть наиболее конкурентноспособны, чем выделенные из других источников, было проведено исследование его.

  2. In-text reference with the coordinate start=31153
    Prefix
    The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment. As a rule, bacteria that have the potential of bacteriocinogenic isolated from food products
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . It is logical to assume that the meat processing industry is most appropriate to use bacteriocins isolated from the indigenous microflora of meat. Since microorganisms from meat can be most adapted to it and be most competitive than those isolated from other sources, a study of it was conducted.

17
an, Y., Wang, Y., Liang, X., Yi, H., Zuo, Z., Xu, X., Zhang, D, Yu, c., Han, X. (2017). Purification and partial characterization of M1‑ UVs300, a novel bacteriocin produced by Lactobacillus plantarum isolated from fermented sausage. Food Control, 81, 211–217
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14171
    Prefix
    Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды. Как правило, бактерии, обладающие потенциалом бактериоциногенности выделяют из пищевых продуктов
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . Логично предположить, что мясоперерабатывающей отрасли целесообразнее всего применять бактериоцины, изолированные из индигенной микрофлоры мяса. Поскольку микроорганизмы с мяса могут быть наиболее приспособлены к нему и быть наиболее конкурентноспособны, чем выделенные из других источников, было проведено исследование его.

  2. In-text reference with the coordinate start=31153
    Prefix
    The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment. As a rule, bacteria that have the potential of bacteriocinogenic isolated from food products
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . It is logical to assume that the meat processing industry is most appropriate to use bacteriocins isolated from the indigenous microflora of meat. Since microorganisms from meat can be most adapted to it and be most competitive than those isolated from other sources, a study of it was conducted.

18
Mohammadi, F., Eshaghi, M., razavi, S., Sarokhalil, D.D., talebi, M., Pourshafie, M.r. (2018). characterization of bacterio‑ cin production in Lactobacillus spp. isolated from mother’s milk. Microbial Pathogenesis. 118. 242–246
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14171
    Prefix
    Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды. Как правило, бактерии, обладающие потенциалом бактериоциногенности выделяют из пищевых продуктов
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . Логично предположить, что мясоперерабатывающей отрасли целесообразнее всего применять бактериоцины, изолированные из индигенной микрофлоры мяса. Поскольку микроорганизмы с мяса могут быть наиболее приспособлены к нему и быть наиболее конкурентноспособны, чем выделенные из других источников, было проведено исследование его.

  2. In-text reference with the coordinate start=31153
    Prefix
    The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment. As a rule, bacteria that have the potential of bacteriocinogenic isolated from food products
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . It is logical to assume that the meat processing industry is most appropriate to use bacteriocins isolated from the indigenous microflora of meat. Since microorganisms from meat can be most adapted to it and be most competitive than those isolated from other sources, a study of it was conducted.

19
Devi avaiyarasi, n., David ravindran, a., Venkatesh, P., arul, V. (2016). In vitro selection, characterization and cytotoxic ef‑ fect of bacteriocin of Lactobacillus sakei GM3 isolated from goat milk. Food Control, 69, 124–133
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14171
    Prefix
    Наиболее перспективными молочнокислыми бактериями с точки зрения их потенциала применения как ингибиторов патогенов, считают индигенные молочнокислые бактерии, то есть изолированные из естественной среды. Как правило, бактерии, обладающие потенциалом бактериоциногенности выделяют из пищевых продуктов
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . Логично предположить, что мясоперерабатывающей отрасли целесообразнее всего применять бактериоцины, изолированные из индигенной микрофлоры мяса. Поскольку микроорганизмы с мяса могут быть наиболее приспособлены к нему и быть наиболее конкурентноспособны, чем выделенные из других источников, было проведено исследование его.

  2. In-text reference with the coordinate start=31153
    Prefix
    The most promising lactabacilus from the point of view of their potential as inhibitors of pathogens, consider the indigenous lactabacilus, that is, isolated from the natural environment. As a rule, bacteria that have the potential of bacteriocinogenic isolated from food products
    Exact
    [16,17,18,19]
    Suffix
    . It is logical to assume that the meat processing industry is most appropriate to use bacteriocins isolated from the indigenous microflora of meat. Since microorganisms from meat can be most adapted to it and be most competitive than those isolated from other sources, a study of it was conducted.

20
Swetwiwathana, a., Visessanguan, W. (2015). Potential of bacteriocin‑producing lactic acid bacteria for safety improve‑ ments of traditional thai fermented meat and human health. Meat Science, 109, 101–105
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=14633
    Prefix
    Поскольку микроорганизмы с мяса могут быть наиболее приспособлены к нему и быть наиболее конкурентноспособны, чем выделенные из других источников, было проведено исследование его. Как правило, молочнокислые бактерии выделяют из ферментированных мясных продуктов
    Exact
    [20,21]
    Suffix
    , то есть из уже готовых к употреблению. В нашей работе предпосылкой к исследованию индигенной микрофлоры туш служило предположение, что молочнокислая микрофлора попадает в мясные продукты на первоначальных стадиях переработки, то есть на этапе убоя, нутровки и обвалки туш.

  2. In-text reference with the coordinate start=21110
    Prefix
    Кроме этого, применение молочнокислых бактерий, обладающих бактериоциногенностью, в технологии производства сырокопченых колбас позволит снизить риск производства небезопасной продукции. Таким образом, наличие в мясе индигенных МКБ является дополнительным фактором, обеспечивающим протекание желательных биохимических процессов и безопасность сырокопченых колбас
    Exact
    [20,27]
    Suffix
    . Выводы В результате мониторинга туш крупного рогатого скота были отобраны индигенные МКБ обладающие бактериоциногенностью в отношении патогенного тестштамма Salmonella typhimurium. Подтверждена рабочая гипотеза о накоплении бактериоцина в питательной среде.

  3. In-text reference with the coordinate start=31561
    Prefix
    Since microorganisms from meat can be most adapted to it and be most competitive than those isolated from other sources, a study of it was conducted. As a rule, lactabacilus are isolated from fermented meat products
    Exact
    [20,21]
    Suffix
    , that is, from ready-to-use. In our work, the premise of the study of the indigenous microflora of carcasses was the assumption that the lactic microflora enters the meat products at the initial stages of processing, that is, at the stage of slaughter, nutration and boning of carcasses.

  4. In-text reference with the coordinate start=38428
    Prefix
    In addition, the use of lactic acid bacteria with bacteriocinogenicity in the production technology of raw sausages will reduce the risk of production of unsafe products. Thus, the presence of indigenous lactobacillus in meat is an additional factor that ensures the flow of desired biochemical processes and the safety of raw smoked sausages
    Exact
    [20,27]
    Suffix
    . Summary As a result of monitoring of cattle carcass were selected indigenous lactobacillus has bacteriocinogenic against pathogenic test strain Salmonella typhimurium. The working hypothesis about the accumulation of bacteriocin in the nutrient medium was confirmed.

21
Ben Belgacem, Z., Ferchichi, M., Prévost, H., Dousset, X., Ma‑ nai, M. (2008). Screening for anti‑listerial bacteriocin‑producing lactic acid bacteria from «Gueddid» a traditionally tunisian fer‑ mented meat. Meat Science, 78(4), 513–521
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14633
    Prefix
    Поскольку микроорганизмы с мяса могут быть наиболее приспособлены к нему и быть наиболее конкурентноспособны, чем выделенные из других источников, было проведено исследование его. Как правило, молочнокислые бактерии выделяют из ферментированных мясных продуктов
    Exact
    [20,21]
    Suffix
    , то есть из уже готовых к употреблению. В нашей работе предпосылкой к исследованию индигенной микрофлоры туш служило предположение, что молочнокислая микрофлора попадает в мясные продукты на первоначальных стадиях переработки, то есть на этапе убоя, нутровки и обвалки туш.

  2. In-text reference with the coordinate start=31561
    Prefix
    Since microorganisms from meat can be most adapted to it and be most competitive than those isolated from other sources, a study of it was conducted. As a rule, lactabacilus are isolated from fermented meat products
    Exact
    [20,21]
    Suffix
    , that is, from ready-to-use. In our work, the premise of the study of the indigenous microflora of carcasses was the assumption that the lactic microflora enters the meat products at the initial stages of processing, that is, at the stage of slaughter, nutration and boning of carcasses.

22
collins‑thompson, D.L., Lopez, G.r. (1982). control of Bro‑ chothrix thermosphacta by Lactobacillus Species in Vacuum Packed Bologna. Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 15(4), 307–309
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=15877
    Prefix
    окрашивались положительно по Граму, однако 2 оказались каталазоположительными, предположительно Brochothrix thermosphacta, и не имели типичную для молочнокислых микроорганизмов микроскопическую картину. Согласно исследованиям канадских ученых, бактерии Brochotrix thermosphacta способны развиваться совместно с молочнокислыми бактериями, достигая высоких титров
    Exact
    [22]
    Suffix
    . Дальнейшие исследования 19 штаммов проводили культивируя на бульоне MRS. При оценке характера роста отобранных колоний на этой жидкой питательной среде, не все микроорганизмы проявили рост типичный для микроаэрофильных и факультативноанаэробных микроорганизмов, к которым относятся искомые прокариоты.

  2. In-text reference with the coordinate start=32696
    Prefix
    Of the remaining 21 strains, all were positively gramstained, but 2 were catalozopositive, presumably Brochothrix thermosphacta, and did not have a typical lactic acid micro-organisms microscopic picture. According to studies by canadian scientists, the bacteria Brochotrix thermosphacta can develop together with lactabacilus, reaching high titers
    Exact
    [22]
    Suffix
    . Further studies are 19 conducted by cultivating the strains in MRS broth. When assessing the growth pattern of the selected colonies in this liquid nutrient medium, not all microorganisms showed growth typical of microaerophilic and facultative anaerobic microorganisms, which include the required prokaryotes.

23
Quested, t.E., cook, P.E., Gorris, L.G.M., cole, M.B. (2010). trends in technology, trade and consumption likely to impact on microbial food safety. International Journal of Food Microbiology, 139(SUPPL. 1), S29‑S42
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20330
    Prefix
    Использование данного метода оценки позволит не только выявить наличие способности МКБ продуцировать бактериоцины, но и изучить антагонистическую активность как нативной культуры, так и их бактериоцинов в отношении многих изучаемых микроорганизмов, которые многие исследователи позиционируют как индикаторы корректного протекания технологических процессов
    Exact
    [23]
    Suffix
    . Наличие таких индигенных микроорганизмов в мясе возможно позволит за счет минимальных барьерных технологий, таких как вакуумная упаковка или МГА, увеличить срок хранения мяса [24]. В том числе за счет подавления роста близкородственных лактобацилл, некоторые из которых являются микроорганизмами порчи [25], а также рост условно-патогенной и патогенной микрофлоры [26].

  2. In-text reference with the coordinate start=37667
    Prefix
    The use of this method of evaluation will not only reveal the presence of the ability of lactobacillus to produce bacteriocins, but also to study the antagonistic activity of both the native culture and their bacteriocins in relation to many studied microorganisms, which many researchers position as indicators of the correct flow of technological processes
    Exact
    [23]
    Suffix
    . The presence of such indigenous microorganisms in meat may allow to increase the shelf life of meat due to minimal barrier technologies, such as vacuum packaging or MGA [24]. In particular, due to the suppression of the growth of closely related lactobacilli, some of which are spoilage microorganisms [25], as well as the growth of opportunistic and pathogenic microflora [26]

24
Mills, J., Donnison, a., Brightwell, G. (2014). Factors affect‑ ing microbial spoilage and shelf‑life of chilled vacuum‑packed lamb transported to distant markets: a review. Meat Science, 98(1), 71–80
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20525
    Prefix
    , так и их бактериоцинов в отношении многих изучаемых микроорганизмов, которые многие исследователи позиционируют как индикаторы корректного протекания технологических процессов [23]. Наличие таких индигенных микроорганизмов в мясе возможно позволит за счет минимальных барьерных технологий, таких как вакуумная упаковка или МГА, увеличить срок хранения мяса
    Exact
    [24]
    Suffix
    . В том числе за счет подавления роста близкородственных лактобацилл, некоторые из которых являются микроорганизмами порчи [25], а также рост условно-патогенной и патогенной микрофлоры [26]. Кроме этого, применение молочнокислых бактерий, обладающих бактериоциногенностью, в технологии производства сырокопченых колбас позволит снизить риск производства небезопасной продукции.

  2. In-text reference with the coordinate start=37848
    Prefix
    activity of both the native culture and their bacteriocins in relation to many studied microorganisms, which many researchers position as indicators of the correct flow of technological processes [23]. The presence of such indigenous microorganisms in meat may allow to increase the shelf life of meat due to minimal barrier technologies, such as vacuum packaging or MGA
    Exact
    [24]
    Suffix
    . In particular, due to the suppression of the growth of closely related lactobacilli, some of which are spoilage microorganisms [25], as well as the growth of opportunistic and pathogenic microflora [26].

25
Domínguez‑Manzano, J., Jiménez‑Díaz, r. (2013). Suppres‑ sion of bacteriocin production in mixed‑species cultures of lactic acid bacteria. Food Control, 30(2), 474–479
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20653
    Prefix
    Наличие таких индигенных микроорганизмов в мясе возможно позволит за счет минимальных барьерных технологий, таких как вакуумная упаковка или МГА, увеличить срок хранения мяса [24]. В том числе за счет подавления роста близкородственных лактобацилл, некоторые из которых являются микроорганизмами порчи
    Exact
    [25]
    Suffix
    , а также рост условно-патогенной и патогенной микрофлоры [26]. Кроме этого, применение молочнокислых бактерий, обладающих бактериоциногенностью, в технологии производства сырокопченых колбас позволит снизить риск производства небезопасной продукции.

  2. In-text reference with the coordinate start=37989
    Prefix
    The presence of such indigenous microorganisms in meat may allow to increase the shelf life of meat due to minimal barrier technologies, such as vacuum packaging or MGA [24]. In particular, due to the suppression of the growth of closely related lactobacilli, some of which are spoilage microorganisms
    Exact
    [25]
    Suffix
    , as well as the growth of opportunistic and pathogenic microflora [26]. In addition, the use of lactic acid bacteria with bacteriocinogenicity in the production technology of raw sausages will reduce the risk of production of unsafe products.

26
Fegan, n., Jenson, I. (2018). the role of meat in foodborne disease: Is there a coming revolution in risk assessment and man‑ agement? Meat Science, in press https://doi.org/10.1016/j. meatsci.2018.04.018
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20720
    Prefix
    Наличие таких индигенных микроорганизмов в мясе возможно позволит за счет минимальных барьерных технологий, таких как вакуумная упаковка или МГА, увеличить срок хранения мяса [24]. В том числе за счет подавления роста близкородственных лактобацилл, некоторые из которых являются микроорганизмами порчи [25], а также рост условно-патогенной и патогенной микрофлоры
    Exact
    [26]
    Suffix
    . Кроме этого, применение молочнокислых бактерий, обладающих бактериоциногенностью, в технологии производства сырокопченых колбас позволит снизить риск производства небезопасной продукции.

  2. In-text reference with the coordinate start=38062
    Prefix
    In particular, due to the suppression of the growth of closely related lactobacilli, some of which are spoilage microorganisms [25], as well as the growth of opportunistic and pathogenic microflora
    Exact
    [26]
    Suffix
    . In addition, the use of lactic acid bacteria with bacteriocinogenicity in the production technology of raw sausages will reduce the risk of production of unsafe products. Thus, the presence of indigenous lactobacillus in meat is an additional factor that ensures the flow of desired biochemical processes and the safety of raw smoked sausages [20,27].

27
castro, S.M., Kolomeytseva, M., casquete, r., Silva, J., teix‑ eira, P., castro, S.M., Queirós, r., Saraiva, J.a. (2017). Biopreser‑ vation strategies in combination with mild high pressure treat‑ ments in traditional Portuguese ready‑to‑eat meat sausage. Food Bioscience, 19, 65–72
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=21110
    Prefix
    Кроме этого, применение молочнокислых бактерий, обладающих бактериоциногенностью, в технологии производства сырокопченых колбас позволит снизить риск производства небезопасной продукции. Таким образом, наличие в мясе индигенных МКБ является дополнительным фактором, обеспечивающим протекание желательных биохимических процессов и безопасность сырокопченых колбас
    Exact
    [20,27]
    Suffix
    . Выводы В результате мониторинга туш крупного рогатого скота были отобраны индигенные МКБ обладающие бактериоциногенностью в отношении патогенного тестштамма Salmonella typhimurium. Подтверждена рабочая гипотеза о накоплении бактериоцина в питательной среде.

  2. In-text reference with the coordinate start=38428
    Prefix
    In addition, the use of lactic acid bacteria with bacteriocinogenicity in the production technology of raw sausages will reduce the risk of production of unsafe products. Thus, the presence of indigenous lactobacillus in meat is an additional factor that ensures the flow of desired biochemical processes and the safety of raw smoked sausages
    Exact
    [20,27]
    Suffix
    . Summary As a result of monitoring of cattle carcass were selected indigenous lactobacillus has bacteriocinogenic against pathogenic test strain Salmonella typhimurium. The working hypothesis about the accumulation of bacteriocin in the nutrient medium was confirmed.