The 28 references with contexts in paper N. Gorbunova A., Н. Горбунова А. (2018) “ВОЗМОЖНОСТИ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ СТАБИЛЬНЫХ ИЗОТОПОВ ДЛЯ ИДЕНТИФИКАЦИИ ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ МЯСА И МЯСНЫХ ПРОДУКТОВ. ОБЗОР // POSSIBILITIES OF USING STABLE ISOTOPES FOR IDENTIFICATION OF GEOGRAPHICAL ORIGIN OF MEAT AND MEAT PRODUCTS. A REVIEW” / spz:neicon:meat:y:2018:i:1:p:46-58

1
Montowska, M., Pospiech, E. (2012). Is authentication of regional and traditional Food Made of Meat Possible? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(6), 475–487 [Электронный ресурс: http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2010. 501408. Дата обращения 20.06.2017]
Total in-text references: 6
  1. In-text reference with the coordinate start=410
    Prefix
    Введение Задача выявления фальсификации животноводческой продукции, связанной с изменением (искажением) информации о месте происхождения (страны, региона) продукта, является достаточно сложной, но весьма актуальной. Все большее значение не только для потребителей, но и для добросовестных производителей и дистрибьюторов
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    приобретает проблема установления подлинности определенного продукта или выявление факта его фальсификации. Заинтересованность потребителей в решении вопросов подлинности продуктов, которые они покупают, возрастает, особенно в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой тор

  2. In-text reference with the coordinate start=1046
    Prefix
    в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой торговли (fairtrade products), а также продукты с защищенным обозначением происхождения. Региональные и традиционные продукты воспринимаются как более полезные и вкусные и пользуются растущим спросом среди потребителей
    Exact
    [1]
    Suffix
    . ВОЗМОЖНОСТИ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ СТАБИЛЬНЫХ ИЗОТОПОВ ДЛЯ ИДЕНТИФИКАЦИИ ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ МЯСА И МЯСНЫХ ПРОДУКТОВ. ОБЗОР ключевые слова: идентификация географического происхождения, стабильные изотопы, фракционирование изотопов, мясо и мясные продукты аннотация Установление региона происхождения сырья и продуктов животного происхождения для исключения возможности их фальсификации задача

  3. In-text reference with the coordinate start=6249
    Prefix
    разнообразия сельскохозяйственной продукции, экономическую активизацию местного населения и предотвращение его оттока из сельских районов, помощь производителям в получении достойной оплаты за подлинные продукты, устранение недобросовестной конкуренции и исключение обмана потребителей путём продажи поддельной или низкокачественной продукции
    Exact
    [1,8]
    Suffix
    . В настоящее время защита географических указаний и гарантии традиционных особенностей в ЕС регулируются Положением No 1151/2012 Европейского парламента от 21 ноября 2012 года. В России правовые отношения в этой сфере регулируются законом о защите товарных знаков, и ведется реестр наименования мест происхождения товаров Российской Федерации.

  4. In-text reference with the coordinate start=35922
    Prefix
    The problem of a certain product authentication or revelation of the fact of its falsification has been acquiring an increasing importance not only for consumers but also for responsible producers and distributors
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    . An interest of consumers in a solution to the problem of product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO).

  5. In-text reference with the coordinate start=36391
    Prefix
    product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO). Local and traditional products are perceived as healthier and tastier, and find a growing demand among consumers
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Identification of the regional origin of animal raw materials is quite a complicated task and requires a search for reliable identification criteria with consideration for the geoclimatic and anthropogenic factors.

  6. In-text reference with the coordinate start=37714
    Prefix
    The European Union legislation that protects such products, supports diversity of agricultural products and economic activation of local population and prevents its outflow from rural areas, assists producers in obtaining decent payments for authentic products and eliminating unfair competition and product deception by sale of falsified or low quality products
    Exact
    [1,8]
    Suffix
    . At present, protection of geographical indications and guarantee of the traditional peculiarities are regulated in the EU by Regulation (EU) No. 1151/2012 of the European Parliament and of the Council of 21 November 2012 on quality schemes for agricultural products and foodstuffs.

2
талибова, а.Г., Колеснов, а.Ю. (2011). оценка качества и безопасности пищевой продукции методом изотопной масс‑ спектрометрии. Аналитика, 1(1), 44–48.
Total in-text references: 12
  1. In-text reference with the coordinate start=410
    Prefix
    Введение Задача выявления фальсификации животноводческой продукции, связанной с изменением (искажением) информации о месте происхождения (страны, региона) продукта, является достаточно сложной, но весьма актуальной. Все большее значение не только для потребителей, но и для добросовестных производителей и дистрибьюторов
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    приобретает проблема установления подлинности определенного продукта или выявление факта его фальсификации. Заинтересованность потребителей в решении вопросов подлинности продуктов, которые они покупают, возрастает, особенно в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой тор

  2. In-text reference with the coordinate start=9629
    Prefix
    Эти методы позволяют эффективно и достоверно определять как географическое происхождение продукта, так и источник сырья для него (натуральное или полученное в результате химического, биотехнологического или биохимического синтеза) и для продуктов животного происхождения способ откорма животных
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . Использование методов анализа изотопного состава для выявления фальсификации продуктов питание началось в 1990-х годах. В настоящее время действует несколько документов, признанных Европейской комиссией по стандартизации (European Commission for Normalization) и Ассоциацией официальных химикованалитиков (Association of Official Analytical Chemists) по методам анализа стабильных изото

  3. In-text reference with the coordinate start=12262
    Prefix
    пищевых продуктов наиболее важно фракционирование изотопов углерода при фотосинтезе, а также фракционирование изотопов углерода и азота при биохимической (микробной) трансформации органического вещества. Например, накопление азота 15N в трофических цепях, накопление кислорода 18О в живых системах относительно источника потребляемой воды
    Exact
    [2]
    Suffix
    . Для обозначения изотопного состава принято использовать величину δ, представляющую собой отклонение (обычно в тысячных долях —‰ (промилле) от условного стандарта [2,3,17]: δE = R1 – R2 R1 1000,‰, где E — химический элемент; R1 — молярное отношение тяжелых изотопов легких в исследуемом объекте; R2 — молярное соотношение тяжелых изотопов легких в станд

  4. In-text reference with the coordinate start=12440
    Prefix
    Например, накопление азота 15N в трофических цепях, накопление кислорода 18О в живых системах относительно источника потребляемой воды [2]. Для обозначения изотопного состава принято использовать величину δ, представляющую собой отклонение (обычно в тысячных долях —‰ (промилле) от условного стандарта
    Exact
    [2,3,17]
    Suffix
    : δE = R1 – R2 R1 1000,‰, где E — химический элемент; R1 — молярное отношение тяжелых изотопов легких в исследуемом объекте; R2 — молярное соотношение тяжелых изотопов легких в стандарте; ‰ — промилле.

  5. In-text reference with the coordinate start=14249
    Prefix
    Фракционирование стабильных изотопов углерода связано преимущественно с типом фотосинтеза растений, различающегося по уровню фракционирования изотопов 12C и 13C (выделяют С3, С4, и САМтипы фотосинтеза), при этом углерод биологических объектов обогащается легким изотопом 12С по сравнению с абиотическими
    Exact
    [2,20]
    Suffix
    , что позволяет получить ответ на вопрос, состоял ли основной рацион человека или животного преимущественно из С3-растений (трава, сено, рис, пшеница, соевые бобы, картофель) или С4-растений (кукуруза, сорго или говядина, полученная в результате откорма крупного рогатого скота кукурузой).

  6. In-text reference with the coordinate start=14903
    Prefix
    Фракционирование изотопов азота обусловлено жизнедеятельностью грунтовых нитрифицирующих микроорганизмов, процессами нитрификации и аммонификации в почве. Довольно интенсивное движение азота в трофических цепях служит причиной значительных, в десятки промилле, различий в δ15N в живых организмах
    Exact
    [2]
    Suffix
    . Соотношения стабильных изотопов элементов, которые составляют все биологические ткани, такие как мышечная и жировая, зависит от многих факторов, но некоторые из них тесно связаны с их географическим происхождением [3].

  7. In-text reference with the coordinate start=35922
    Prefix
    The problem of a certain product authentication or revelation of the fact of its falsification has been acquiring an increasing importance not only for consumers but also for responsible producers and distributors
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    . An interest of consumers in a solution to the problem of product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO).

  8. In-text reference with the coordinate start=40922
    Prefix
    These methods allow effective and reliable identification of the geographical origin of a product, its raw material source (natural or obtained as a result of chemical, biotechnological or biochemical synthesis) and a method of animal feeding for animal-derived products
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . The use of the methods of isotopic composition to establish food falsification began in the 1990s. Nowadays, there are several documents acknowledged by the European Committee for Standardization (CEN) and the Association of Official Analytical Chemists for the methods of stable isotope analysis, for example, in honey (AOAC — No. 991.41), juices (AOAC — No. 982

  9. In-text reference with the coordinate start=43365
    Prefix
    For food analysis, the most important is fractionation of carbon isotopes upon photosynthesis, fractionation of carbon and nitrogen isotopes upon biochemical (microbial) transformation of the organic matter in soil and accumulation of 15N (and to a lesser degree 13C) in the trophic chains, local distribution of oxygen and hydrogen isotopes in water reservoirs
    Exact
    [2]
    Suffix
    . For notation of the isotopic composition, the δ value is used, which is a deviation (usually in parts per thousand (‰) (permille) from the relative standard [2,3,17]: δE = R1 – R2 R1 1000,‰, Where, E — is a chemical element; R1 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the studied object; R2 — is the molar ratio of the heavy to light isoto

  10. In-text reference with the coordinate start=43536
    Prefix
    (microbial) transformation of the organic matter in soil and accumulation of 15N (and to a lesser degree 13C) in the trophic chains, local distribution of oxygen and hydrogen isotopes in water reservoirs [2]. For notation of the isotopic composition, the δ value is used, which is a deviation (usually in parts per thousand (‰) (permille) from the relative standard
    Exact
    [2,3,17]
    Suffix
    : δE = R1 – R2 R1 1000,‰, Where, E — is a chemical element; R1 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the studied object; R2 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the standard; ‰ — permille.

  11. In-text reference with the coordinate start=45474
    Prefix
    Fractionation of the carbon stable isotopes is mainly associated with the type of plant photosynthesis that differs in the level of fractionation of 12C and 13C isotopes (С3, С4, and CAM photosynthesis types are distinguished). With that, carbon of biological objects is enriched in the light isotope, 12С, compared to abiotic ones
    Exact
    [2,20]
    Suffix
    , which allows answering a question whether the main diet of a human or animal consisted largely of С3-plants (grass, hey, rice, wheat, soybeans, potato) or С4-plants (corn, sorgo or beef from cattle fed with corn).

  12. In-text reference with the coordinate start=46038
    Prefix
    Fractionation of the nitrogen isotopes is conditioned by the live activities of soil nitrifying microorganisms, processes of nitrification and ammonification in soil. Quite intensive transfer of nitrogen in the trophic chains is a cause of significant (in tens of promille) differences in δ15N in living organisms
    Exact
    [2]
    Suffix
    . The ratio of stable isotopes of elements, which are constituents of all biological tissues (such as the muscle and adipose tissues) depends on many factors; however, several of them are closely linked with their geographical origin [3].

3
Gandemer, G. (2012). Quality of dry cured ham: Methods for authentication of geographical origin, rearing system and technology. 7th International Symposium on the Mediterranean Pig. Zaragoza: cIHEaM, 535–542.
Total in-text references: 6
  1. In-text reference with the coordinate start=410
    Prefix
    Введение Задача выявления фальсификации животноводческой продукции, связанной с изменением (искажением) информации о месте происхождения (страны, региона) продукта, является достаточно сложной, но весьма актуальной. Все большее значение не только для потребителей, но и для добросовестных производителей и дистрибьюторов
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    приобретает проблема установления подлинности определенного продукта или выявление факта его фальсификации. Заинтересованность потребителей в решении вопросов подлинности продуктов, которые они покупают, возрастает, особенно в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой тор

  2. In-text reference with the coordinate start=12440
    Prefix
    Например, накопление азота 15N в трофических цепях, накопление кислорода 18О в живых системах относительно источника потребляемой воды [2]. Для обозначения изотопного состава принято использовать величину δ, представляющую собой отклонение (обычно в тысячных долях —‰ (промилле) от условного стандарта
    Exact
    [2,3,17]
    Suffix
    : δE = R1 – R2 R1 1000,‰, где E — химический элемент; R1 — молярное отношение тяжелых изотопов легких в исследуемом объекте; R2 — молярное соотношение тяжелых изотопов легких в стандарте; ‰ — промилле.

  3. In-text reference with the coordinate start=15147
    Prefix
    Соотношения стабильных изотопов элементов, которые составляют все биологические ткани, такие как мышечная и жировая, зависит от многих факторов, но некоторые из них тесно связаны с их географическим происхождением
    Exact
    [3]
    Suffix
    . Так, соотношение 18О/16О и 2H/1H в воде зависит от высоты над уровнем моря, расстояния до океанов и климата конкретного региона. Изотопный состав 15N/14N, 13C/12C, 34S/32S зависит от состава органических веществ почвы и удобрений.

  4. In-text reference with the coordinate start=35922
    Prefix
    The problem of a certain product authentication or revelation of the fact of its falsification has been acquiring an increasing importance not only for consumers but also for responsible producers and distributors
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    . An interest of consumers in a solution to the problem of product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO).

  5. In-text reference with the coordinate start=43536
    Prefix
    (microbial) transformation of the organic matter in soil and accumulation of 15N (and to a lesser degree 13C) in the trophic chains, local distribution of oxygen and hydrogen isotopes in water reservoirs [2]. For notation of the isotopic composition, the δ value is used, which is a deviation (usually in parts per thousand (‰) (permille) from the relative standard
    Exact
    [2,3,17]
    Suffix
    : δE = R1 – R2 R1 1000,‰, Where, E — is a chemical element; R1 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the studied object; R2 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the standard; ‰ — permille.

  6. In-text reference with the coordinate start=46294
    Prefix
    The ratio of stable isotopes of elements, which are constituents of all biological tissues (such as the muscle and adipose tissues) depends on many factors; however, several of them are closely linked with their geographical origin
    Exact
    [3]
    Suffix
    . For example, 18О/16О and 2H/1H ratio in water depends on the elevation above sea level, distance from the oceans and climate of a certain region. Isotopic 15N/14N, 13C/12C, 34S/32S composition depends on the composition of the organic substances of soil and fertilizers.

4
Kelly, J.F. (2000). Stable isotopes of carbon and nitrogen in the study of avian and mammalian trophic ecology. Canadian Journal of Zoology, 78(1), 1–27.
Total in-text references: 6
  1. In-text reference with the coordinate start=410
    Prefix
    Введение Задача выявления фальсификации животноводческой продукции, связанной с изменением (искажением) информации о месте происхождения (страны, региона) продукта, является достаточно сложной, но весьма актуальной. Все большее значение не только для потребителей, но и для добросовестных производителей и дистрибьюторов
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    приобретает проблема установления подлинности определенного продукта или выявление факта его фальсификации. Заинтересованность потребителей в решении вопросов подлинности продуктов, которые они покупают, возрастает, особенно в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой тор

  2. In-text reference with the coordinate start=16816
    Prefix
    Кроме того, обширные исследования мяса животных диких видов говорят о том, что большинство биологических и физиологических факторов, оказывающих влияние на изотопный состав тканей животных, еще недостаточно верно интерпретируются
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Современные исследования по аутентификации мясного сырья с использованием изотопов легких химических элементов в целом используют два основных подхода: — анализ соотношения изотопов 18О/16О и 2H/1H применяется для определения регионального происхождения, связанного с региональными климатическими условиями [10]; — анализ соотношения изотопов 15N/14N и 13C/12C применяе

  3. In-text reference with the coordinate start=17314
    Prefix
    химических элементов в целом используют два основных подхода: — анализ соотношения изотопов 18О/16О и 2H/1H применяется для определения регионального происхождения, связанного с региональными климатическими условиями [10]; — анализ соотношения изотопов 15N/14N и 13C/12C применяется в основном для определения компонентов рациона, таких как кукуруза или концентраты
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Denadai et al. (2009), оценивая яйца от двух производителей в области Бастос, штат Сан-Паулу (Бразилия), пришли к выводу, что анализ данных стабильных изотопов углерода и азота (δ13C и δ15N) позволяет отслеживать включение животных компонентов в рацион кур-несушек, путем обнаружения их в белках яиц.

  4. In-text reference with the coordinate start=35922
    Prefix
    The problem of a certain product authentication or revelation of the fact of its falsification has been acquiring an increasing importance not only for consumers but also for responsible producers and distributors
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    . An interest of consumers in a solution to the problem of product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO).

  5. In-text reference with the coordinate start=47790
    Prefix
    Moreover, numerous studies on meat from wildlife species show that the majority of biological and physiological factors that affect the isotopic composition of animal tissues are still inadequately interpreted
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Recent studies on authentication of meat raw materials using isotopes of light chemical elements, in general, rely on two main approaches: — analysis of the 18О/16О and 2H/1H isotope ratio is used for identification of regional origin associated with climatic conditions of a certain region [10]; — analysis of the 15N/14N and 13C/12C isotope ratio is largely applied for determinati

  6. In-text reference with the coordinate start=48242
    Prefix
    using isotopes of light chemical elements, in general, rely on two main approaches: — analysis of the 18О/16О and 2H/1H isotope ratio is used for identification of regional origin associated with climatic conditions of a certain region [10]; — analysis of the 15N/14N and 13C/12C isotope ratio is largely applied for determination of dietary components, such as corn or concentrates
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Denadai et al. (2009) analyzed eggs from two producers in the area of Bastos, São Paulo State (Brasil) and came to a conclusion that analysis of the stable carbon and nitrogen (δ 13C and δ 15N) isotopes allows monitoring the inclusion of animalderived components into the diets of laying hens by their detection in egg albumen.

5
Guo, B.L., Wei, Y.M., Pan, J.r., Li, Y. (2010). Stable c and n isotope ratio analysis for regional geographical traceability of cattle in china. Food Chemistry,118(4), 915–920.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=410
    Prefix
    Введение Задача выявления фальсификации животноводческой продукции, связанной с изменением (искажением) информации о месте происхождения (страны, региона) продукта, является достаточно сложной, но весьма актуальной. Все большее значение не только для потребителей, но и для добросовестных производителей и дистрибьюторов
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    приобретает проблема установления подлинности определенного продукта или выявление факта его фальсификации. Заинтересованность потребителей в решении вопросов подлинности продуктов, которые они покупают, возрастает, особенно в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой тор

  2. In-text reference with the coordinate start=18727
    Prefix
    Результаты дискриминантного анализа показали, что соотношение δ13C наиболее приемлемый показатель для прослеживаемости происхождения крупного рогатого скота, чем δ15N для всех исследованных образцов тканей. Успешность классификации может быть значительно повышена путем объединения результатов анализа стабильных изотопов С и N
    Exact
    [5]
    Suffix
    . Дальнейшими исследованиями установлено, что анализ соотношения стабильных изотопов 2H/1H, 15N/14N, 13C/12C, 34S/32S волос из хвоста крупного рогатого скота может быть использован в качестве аналитического инструмента для определения региона происхождения.

  3. In-text reference with the coordinate start=35922
    Prefix
    The problem of a certain product authentication or revelation of the fact of its falsification has been acquiring an increasing importance not only for consumers but also for responsible producers and distributors
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    . An interest of consumers in a solution to the problem of product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO).

  4. In-text reference with the coordinate start=49496
    Prefix
    The results of discriminant analysis demonstrated that the δ13C ratio was the most acceptable indicator for cattle origin traceability compared to δ15N for all analyzed tissue samples. The success of classification could be significantly improved by combining the results of the analysis of the C and N stable isotopes
    Exact
    [5]
    Suffix
    . The following research established that analysis of the ratio of stable isotopes 2H/1H, 15N/14N, 13C/12C, 34S/32S in cattle tail hair can be used as an analytical tool for identification of geographical origin.

6
Петров, Ф., Демихов, Ю., Жукова, я. (2014). идентификация географического происхождения пищевых продуктов по изотопному составу. Товари і ринки, 2(18), 24–35.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=410
    Prefix
    Введение Задача выявления фальсификации животноводческой продукции, связанной с изменением (искажением) информации о месте происхождения (страны, региона) продукта, является достаточно сложной, но весьма актуальной. Все большее значение не только для потребителей, но и для добросовестных производителей и дистрибьюторов
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    приобретает проблема установления подлинности определенного продукта или выявление факта его фальсификации. Заинтересованность потребителей в решении вопросов подлинности продуктов, которые они покупают, возрастает, особенно в тех случаях, когда речь идет о продуктах премиум-сегмента, включающего органические продукты питания, продукты, соответствующие принципам справедливой тор

  2. In-text reference with the coordinate start=30157
    Prefix
    — минус 32,5 ‰, Испания — минус 26,3 ‰, Франция — минус 29,4 ‰, Греция — минус 24,8 ‰, Исландия — минус 31,5 ‰, Италия — минус 28,5 ‰, δ13С белка мяса ягнят: минус 26,8 ‰, минус 22,3 ‰, минус 24,0 ‰, минус 21,1 ‰, минус 25,8 ‰, минус 22,7 ‰ соответственно, δ15N белка мяса ягнят: 6,3 ‰; 6,6 ‰; 9,1 ‰; 5,75 ‰; 2,5 ‰; 5,7 ‰ соответственно
    Exact
    [6]
    Suffix
    . Учеными Восточно-Сибирский государственный университет технологий и управления и Институт общей и экспериментальной биологии Сибирского отделения РАН проведен анализ содержания стабильных изотопов углерода и азота в говядине, изучения трофической взаимосвязи проведены исследования изотопного состава углерода в растительности и почве восьми районов Забайкалья.

  3. In-text reference with the coordinate start=35922
    Prefix
    The problem of a certain product authentication or revelation of the fact of its falsification has been acquiring an increasing importance not only for consumers but also for responsible producers and distributors
    Exact
    [1,2,3,4,5,6]
    Suffix
    . An interest of consumers in a solution to the problem of product authenticity regarding the foods they buy is especially increased in case of products from the premium segment, which includes organic foods, products corresponding to the principles of fair trade as well as products with protected designation of origin (PDO).

  4. In-text reference with the coordinate start=60228
    Prefix
    For example, the δ13С ratio in lamb fat by countries was: –32.5 ‰ in the United Kingdom,— 26.3 ‰ in Spain,—29.4 ‰ in France,—24.8 ‰ in Greece,—31.5 ‰ in Iceland,—28.5 ‰ in Italy; δ13С in lamb protein was: –26.8 ‰,—22.3 ‰,—24.0 ‰,—21.1 ‰,— 25.8 ‰,—22.7 ‰, respectively; δ15N in lamb protein was: 6.3 ‰, 6.6 ‰, 9.1 ‰, 5.75 ‰, 2.5 ‰, 5.7 ‰, respectively
    Exact
    [6]
    Suffix
    . The scientists of the East Siberia State University of Technology and the Institute of General and Experimental Biology of the Siberian Branch of the RAS carried out an analysis of the carbon and nitrogen stable isotope content in beef, a study of the trophic relation and an investigation of the carbon isotopic composition in vegetation and soil of eight regions of the Transbaikal T

7
третьяков, а.в., абраменкова, о.и., Подколзин, и.в., Соловьев, а.и. (2012). идентификация географической принадлежности мяса и икры методом химического фингерпринтинга. Ветеринария сегодня, 2, 39–46.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5202
    Prefix
    , Moscow, Russia Установление региона происхождения сырья животного происхождения задача достаточно сложная и требует поиска достоверных критериев идентификации, учитывающих влияние геоклиматических и антропогенных факторов. Такими маркерами являются химические элементы и их изотопы, наличие которых в составе тела животного или продуктов животного происхождения
    Exact
    [7]
    Suffix
    : — определяется химическим составом воды, среды и кормовых объектов; — зависит от физиологии животного и перераспределения элементов между органами в соответствии с потребностями обмена веществ; — зависит от биогеохимической обстановки в конкретном субрегионе.

  2. In-text reference with the coordinate start=36743
    Prefix
    Identification of the regional origin of animal raw materials is quite a complicated task and requires a search for reliable identification criteria with consideration for the geoclimatic and anthropogenic factors. The markers are chemical elements and their isotopes, which presence in the animal body and animal products
    Exact
    [7]
    Suffix
    : — is conditioned by the chemical composition of water, environment and feedstuff; — depends on the animal physiology and element redistribution between organs according to the metabolic requirements; — depends on a biogeochemical condition in a certain sub-region.

8
Знаменская, в.С. (2016). Правовая охрана наименований мест происхождения товаров в россии и за рубежом. автореферат дис. канд. юр.науч. Москва, рГаиС. — 20 с.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6249
    Prefix
    разнообразия сельскохозяйственной продукции, экономическую активизацию местного населения и предотвращение его оттока из сельских районов, помощь производителям в получении достойной оплаты за подлинные продукты, устранение недобросовестной конкуренции и исключение обмана потребителей путём продажи поддельной или низкокачественной продукции
    Exact
    [1,8]
    Suffix
    . В настоящее время защита географических указаний и гарантии традиционных особенностей в ЕС регулируются Положением No 1151/2012 Европейского парламента от 21 ноября 2012 года. В России правовые отношения в этой сфере регулируются законом о защите товарных знаков, и ведется реестр наименования мест происхождения товаров Российской Федерации.

  2. In-text reference with the coordinate start=37714
    Prefix
    The European Union legislation that protects such products, supports diversity of agricultural products and economic activation of local population and prevents its outflow from rural areas, assists producers in obtaining decent payments for authentic products and eliminating unfair competition and product deception by sale of falsified or low quality products
    Exact
    [1,8]
    Suffix
    . At present, protection of geographical indications and guarantee of the traditional peculiarities are regulated in the EU by Regulation (EU) No. 1151/2012 of the European Parliament and of the Council of 21 November 2012 on quality schemes for agricultural products and foodstuffs.

9
carrijo, a.S., Pezzato, a.c., Ducatti, c., Sartori, J.r., trinca, L., Silva, E.t. (2006). traceability of bovine meat and bone meal in poultry by stable isotope analysis. Brazilian Journal of Poltry Science, 8(1), 63–68.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=9069
    Prefix
    Методология исследования стабильных изотопов Установление региона географической принадлежности сырья животного происхождения задача достаточно сложная, так как на физико-химические показатели будут оказывать влияние не только геоклиматические условия, но и антропогенные факторы
    Exact
    [9]
    Suffix
    . На сегодня для определения фальсификаций географического происхождения пищевых продуктов используют, в частности, методы анализа стабильных изотопов (2H/1H, 18O/16O, 15N/14N, 13C/12C, 34S/32S и некоторых других элементов).

  2. In-text reference with the coordinate start=40402
    Prefix
    Methodology of stable isotope analysis Identification of the geographical origin of animal raw materials is quite a complicated task, as not only the geoclimatic but also anthropogenic factors would affect physico-chemical indicators
    Exact
    [9]
    Suffix
    . At present, the methods for analysis of stable isotopes (2H/1H, 18O/16O, 15N/14N, 13C/12C, 34S/32S and several other elements) are used to detect falsifications of food geographical origin.

10
Schmidt, O., Quilter, J.M., Bahar, B., Moloney, a.P., Scrimgeour, c.M., Begley, I.S., Monahan, F.J. (2005). Inferring the origin and dietary history of beef from c, n and S stable isotope ratio analysis. Food Chemistry, 91(3), 545–549.
Total in-text references: 10
  1. In-text reference with the coordinate start=9629
    Prefix
    Эти методы позволяют эффективно и достоверно определять как географическое происхождение продукта, так и источник сырья для него (натуральное или полученное в результате химического, биотехнологического или биохимического синтеза) и для продуктов животного происхождения способ откорма животных
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . Использование методов анализа изотопного состава для выявления фальсификации продуктов питание началось в 1990-х годах. В настоящее время действует несколько документов, признанных Европейской комиссией по стандартизации (European Commission for Normalization) и Ассоциацией официальных химикованалитиков (Association of Official Analytical Chemists) по методам анализа стабильных изото

  2. In-text reference with the coordinate start=17153
    Prefix
    Современные исследования по аутентификации мясного сырья с использованием изотопов легких химических элементов в целом используют два основных подхода: — анализ соотношения изотопов 18О/16О и 2H/1H применяется для определения регионального происхождения, связанного с региональными климатическими условиями
    Exact
    [10]
    Suffix
    ; — анализ соотношения изотопов 15N/14N и 13C/12C применяется в основном для определения компонентов рациона, таких как кукуруза или концентраты [4]. Denadai et al. (2009), оценивая яйца от двух производителей в области Бастос, штат Сан-Паулу (Бразилия), пришли к выводу, что анализ данных стабильных изотопов углерода и азота (δ13C и δ15N) позволяет отслеживать включение

  3. In-text reference with the coordinate start=22292
    Prefix
    Целью совместных исследований ученых Ирландии и Великобритании было изучение стабильных изотопов C, N и S как потенциальных маркеров географического происхождения и способа откорма (традиционное или органическое) для мясного крупного рогатого скота
    Exact
    [10]
    Suffix
    . Для идентификации региона происхождения исследовались образцы бельгийской (n = 2), нидерландской (n = 3), французской (n = 2), немецкой (n = 5), итальянской (n = 1), испанской (n = 5), бразильской (n = 10) говядины, а также образцы из США (две партии, n = 11 и 12), кроме того изучались образцы стейков из филейного края или говяжьего бедра от ирландской говядины традицион

  4. In-text reference with the coordinate start=24956
    Prefix
    Интересно отметить, что соотношение δ13C и δ15N для образцов ирландской традиционной говядины существенно отличалось от этих показателей другой европейской говядины, что свидетельствует о том, что аутентификация происхождения говядины на основе изотопного анализа может работать в меньшем географическом масштабе
    Exact
    [10]
    Suffix
    . В данном исследовании комбинированный анализ изотопного состава C, N и S позволил дифференцировать ирландскую говядину традиционного и органического откорма. Так, традиционная ирландская говядина имела менее отрицательные значения изотопного состава и, более вариабельные уровни δ13C по сравнению с органической говядиной минус 24,5 ± 0,7 ‰ и минус 26,0 ± 0,2 ‰

  5. In-text reference with the coordinate start=26033
    Prefix
    Различия в изотопном составе между органической и традиционной говядиной, частично обусловленные различиями в потреблении вида корма (трава или концентрат), подтверждаются результатами и других исследований
    Exact
    [10,12]
    Suffix
    . Была выдвинута гипотеза, что этот результат отражает кумулятивное обогащение 15N в системе растение-почва за счет минеральных удобрений, вносимых в почву, на которой выпасались выращиваемые в традиционной системе животные.

  6. In-text reference with the coordinate start=40922
    Prefix
    These methods allow effective and reliable identification of the geographical origin of a product, its raw material source (natural or obtained as a result of chemical, biotechnological or biochemical synthesis) and a method of animal feeding for animal-derived products
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . The use of the methods of isotopic composition to establish food falsification began in the 1990s. Nowadays, there are several documents acknowledged by the European Committee for Standardization (CEN) and the Association of Official Analytical Chemists for the methods of stable isotope analysis, for example, in honey (AOAC — No. 991.41), juices (AOAC — No. 982

  7. In-text reference with the coordinate start=48096
    Prefix
    Recent studies on authentication of meat raw materials using isotopes of light chemical elements, in general, rely on two main approaches: — analysis of the 18О/16О and 2H/1H isotope ratio is used for identification of regional origin associated with climatic conditions of a certain region
    Exact
    [10]
    Suffix
    ; — analysis of the 15N/14N and 13C/12C isotope ratio is largely applied for determination of dietary components, such as corn or concentrates [4]. Denadai et al. (2009) analyzed eggs from two producers in the area of Bastos, São Paulo State (Brasil) and came to a conclusion that analysis of the stable carbon and nitrogen (δ 13C and δ 15N) isotopes allows monitoring the inclusion of animalderi

  8. In-text reference with the coordinate start=52808
    Prefix
    The aim of the cooperative research of the scientists from Ireland and the UK was to study the C, N and S stable isotopes as potential markers of geographical origin and the method of feeding (conventional or organic) for beef cattle
    Exact
    [10]
    Suffix
    . To identify the regional origin, beef samples from Belgium (n = 2), the Netherlands (n = 3), France (n = 2), Germany (n = 5), Italy (n = 1), Spain (n=5) and Brazil (n = 10), as well as the US samples (two lots, n = 11 and 12) were analyzed.

  9. In-text reference with the coordinate start=55275
    Prefix
    It is interesting to note that the δ13C and δ15N ratio in the samples of Irish conventional beef differed significantly from these indicators in other European beef, which shows that authentication of beef origin based on the isotopic analysis can be accomplished on the smaller geographical scale
    Exact
    [10]
    Suffix
    . In this study, the combined analysis of the C, N and S isotopic composition allowed differentiation of Irish beef produced in the conventional and organic cattle feeding systems. For example, conventional Irish beef had less negative values of the isotopic composition and more variable δ13C values compared to organic beef (–24.5 ± 0.7 ‰ and –26.0 ± 0.2 ‰, respectively), which

  10. In-text reference with the coordinate start=56306
    Prefix
    The differences in the isotopic composition between organic and conventional beef, which are partly conditioned by the differences in the consumed feed type (grass or concentrate), are confirmed by the results of the other studies
    Exact
    [10,12]
    Suffix
    . It was hypothesized that the obtained results are indicative of the cumulative 15N enrichment in the plant-soil system due to mineral fertilizers introduced into soil, where conventionally raised animals graze.

11
Denadai, J. c., Ducatti, c., Sartori, J. r., Pezzato, a. c., Mori, c., Gottmann, r., Mituo, M.a.O. (2009). traceability of bovine meat and bone meal in eggs from laying hens fed with alternative ingredients. Pesquisa agropecuária Brasileira, 44(1), 1–7.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=9629
    Prefix
    Эти методы позволяют эффективно и достоверно определять как географическое происхождение продукта, так и источник сырья для него (натуральное или полученное в результате химического, биотехнологического или биохимического синтеза) и для продуктов животного происхождения способ откорма животных
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . Использование методов анализа изотопного состава для выявления фальсификации продуктов питание началось в 1990-х годах. В настоящее время действует несколько документов, признанных Европейской комиссией по стандартизации (European Commission for Normalization) и Ассоциацией официальных химикованалитиков (Association of Official Analytical Chemists) по методам анализа стабильных изото

  2. In-text reference with the coordinate start=17848
    Prefix
    Так, при исследовании белка яиц было обнаружено, что один из производителей яиц при кормлении кур использует только растительные компоненты, а другой 1,5 % говяжьего мяса и костной муки
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Для оценки возможности определения региона происхождения китайскими учеными было изучено изменение соотношения стабильных изотопов углерода и азота в тканях крупного рогатого скота из различных провинций Китая.

  3. In-text reference with the coordinate start=40922
    Prefix
    These methods allow effective and reliable identification of the geographical origin of a product, its raw material source (natural or obtained as a result of chemical, biotechnological or biochemical synthesis) and a method of animal feeding for animal-derived products
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . The use of the methods of isotopic composition to establish food falsification began in the 1990s. Nowadays, there are several documents acknowledged by the European Committee for Standardization (CEN) and the Association of Official Analytical Chemists for the methods of stable isotope analysis, for example, in honey (AOAC — No. 991.41), juices (AOAC — No. 982

  4. In-text reference with the coordinate start=48737
    Prefix
    Brasil) and came to a conclusion that analysis of the stable carbon and nitrogen (δ 13C and δ 15N) isotopes allows monitoring the inclusion of animalderived components into the diets of laying hens by their detection in egg albumen. In analysis of egg albumen, they found that one manufacturer used only plant-based products, while another 1.5 % of bovine meat and bone meal
    Exact
    [11]
    Suffix
    . To assess the possibility of ascertaining the geographical origin, the Chinese scientists studied the changes in the carbon and nitrogen stable isotope ratios in cattle tissues from various Chinese provinces.

12
Bahar, B., Schmidt, O., Moloney, a.P., Scrimgeour, c.M., Begley, I.S., Monahan, F.J. (2008). Seasonal variation in the c, n and S stable isotope composition of retail organic and conventional Irish beef. Food Chemistry, 106(3), 1299–1305.
Total in-text references: 6
  1. In-text reference with the coordinate start=9629
    Prefix
    Эти методы позволяют эффективно и достоверно определять как географическое происхождение продукта, так и источник сырья для него (натуральное или полученное в результате химического, биотехнологического или биохимического синтеза) и для продуктов животного происхождения способ откорма животных
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . Использование методов анализа изотопного состава для выявления фальсификации продуктов питание началось в 1990-х годах. В настоящее время действует несколько документов, признанных Европейской комиссией по стандартизации (European Commission for Normalization) и Ассоциацией официальных химикованалитиков (Association of Official Analytical Chemists) по методам анализа стабильных изото

  2. In-text reference with the coordinate start=26033
    Prefix
    Различия в изотопном составе между органической и традиционной говядиной, частично обусловленные различиями в потреблении вида корма (трава или концентрат), подтверждаются результатами и других исследований
    Exact
    [10,12]
    Suffix
    . Была выдвинута гипотеза, что этот результат отражает кумулятивное обогащение 15N в системе растение-почва за счет минеральных удобрений, вносимых в почву, на которой выпасались выращиваемые в традиционной системе животные.

  3. In-text reference with the coordinate start=27970
    Prefix
    В традиционной говядине значение δ15N было чрезвычайно инвариантным (оставаясь близким к 7 ‰) в течение всего года, в то время как органическая говядина была более изменчивой, а также отличалась значительно более низким показателем δ15N. Содержание изотопов серы (δ34S) демонстрировало сложную сезонную динамику в обоих видах говядины
    Exact
    [12]
    Suffix
    . Таким образом, в изотопном составе говядины могут иметь место сезонные закономерности, которые, вероятно, отражают изменения в методах кормления животных и определяются скоростью обновления их тканей.

  4. In-text reference with the coordinate start=40922
    Prefix
    These methods allow effective and reliable identification of the geographical origin of a product, its raw material source (natural or obtained as a result of chemical, biotechnological or biochemical synthesis) and a method of animal feeding for animal-derived products
    Exact
    [2,10,11,12]
    Suffix
    . The use of the methods of isotopic composition to establish food falsification began in the 1990s. Nowadays, there are several documents acknowledged by the European Committee for Standardization (CEN) and the Association of Official Analytical Chemists for the methods of stable isotope analysis, for example, in honey (AOAC — No. 991.41), juices (AOAC — No. 982

  5. In-text reference with the coordinate start=56306
    Prefix
    The differences in the isotopic composition between organic and conventional beef, which are partly conditioned by the differences in the consumed feed type (grass or concentrate), are confirmed by the results of the other studies
    Exact
    [10,12]
    Suffix
    . It was hypothesized that the obtained results are indicative of the cumulative 15N enrichment in the plant-soil system due to mineral fertilizers introduced into soil, where conventionally raised animals graze.

  6. In-text reference with the coordinate start=58114
    Prefix
    In conventional beef, the δ15N was surprisingly invariant (remaining close to 7 ‰) during the whole year; organic beef was more variable and was distinguished by lower δ15N value. The sulfur isotope composition (δ34S) demonstrated complex seasonal dynamics in both beef types
    Exact
    [12]
    Suffix
    . Thus, there can be seasonal patterns in the beef isotopic composition, which, possibly, reflect changes in the ways of animal feeding and are conditioned by the rate of their tissue turnover. Therefore, it is necessary to take into account seasonal changes upon authentication of beef and other animal-derived products with the use of isotopic analysis.

13
recommended methods of analysis and sampling. cODEX Stan234–1999. With amendments adopted by the 30th Session of the codex alimentarius commision. — Published online, 2007. — authenticity [Электронный ресурс: http://www.fao.org/ fileadmin /user_upload/ agns/pdf/cXS_234e.pdf. Дата обращения 28.07.2017]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10165
    Prefix
    время действует несколько документов, признанных Европейской комиссией по стандартизации (European Commission for Normalization) и Ассоциацией официальных химикованалитиков (Association of Official Analytical Chemists) по методам анализа стабильных изотопов, например, меда (AOAC — No 991.41), соков (AOAC — No 982.21; JAOAC79 — No 1, 1996; ENV 12142:1996) и др.
    Exact
    [13]
    Suffix
    . Под изотопным составом понимают относительную распространенность изотопов данного элемента, выраженную обычно в виде отношения мало распространенного изотопа к наиболее распространенному D/Н (2H/1H), 18O/16O, 15N/14N, 13C/12C и т.д.

  2. In-text reference with the coordinate start=41388
    Prefix
    Nowadays, there are several documents acknowledged by the European Committee for Standardization (CEN) and the Association of Official Analytical Chemists for the methods of stable isotope analysis, for example, in honey (AOAC — No. 991.41), juices (AOAC — No. 982.21; JAOAC79 — No. 1, 1996; ENV 12142:1996) and others
    Exact
    [13]
    Suffix
    . The isotopic composition is the relative abundances of isotopes of a given element usually expressed as a ratio of low abundant isotope to more abundant (D/H (2H/1H), 18O/16O, 15N/14N, 13C/12C and so on).

14
Галимов, Э. М. (1981). Природа биологического фракционирования изотопов. М, наука.— 247 с.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10800
    Prefix
    Распределение стабильных изотопов легких элементов в различных биологических и абиотических системах существенно различается. Особенности распределения связаны с процессами фракционирования, то есть с изменением соотношения изотопов в ходе многих биологических и геохимических процессов
    Exact
    [14,15]
    Suffix
    . Способность к термодинамически упорядоченному распределению изотопов в сложных органических соединениях — специфическое свойство живых систем, поэтому изотопное отношение — достаточно достоверный критерий для распознавания биогенных и абиогенных соединений.

  2. In-text reference with the coordinate start=41949
    Prefix
    The peculiarities of distribution are linked with the processes of fractionation; that is, with changes in the isotope ratios in the course of many several biochemical and geochemical processes
    Exact
    [14,15]
    Suffix
    . An ability of thermodynamically ordered isotope distribution in complex organic compounds is a specific property of living systems; therefore, the isotope ratio is quite a reliable criterion for discrimination of biogenic and abiogenic compounds.

15
Чернуха, и.М., Федулова, л.в., Котенкова, Е.а., лисицын, а.Б. (2016). изучение влияния воды с модифицированным изотопным (D/H) составом на репродуктивную функцию, формирование и развитие потомства крыс. Вопросы питания, 85(5), 36–43.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10800
    Prefix
    Распределение стабильных изотопов легких элементов в различных биологических и абиотических системах существенно различается. Особенности распределения связаны с процессами фракционирования, то есть с изменением соотношения изотопов в ходе многих биологических и геохимических процессов
    Exact
    [14,15]
    Suffix
    . Способность к термодинамически упорядоченному распределению изотопов в сложных органических соединениях — специфическое свойство живых систем, поэтому изотопное отношение — достаточно достоверный критерий для распознавания биогенных и абиогенных соединений.

  2. In-text reference with the coordinate start=41949
    Prefix
    The peculiarities of distribution are linked with the processes of fractionation; that is, with changes in the isotope ratios in the course of many several biochemical and geochemical processes
    Exact
    [14,15]
    Suffix
    . An ability of thermodynamically ordered isotope distribution in complex organic compounds is a specific property of living systems; therefore, the isotope ratio is quite a reliable criterion for discrimination of biogenic and abiogenic compounds.

16
лысенко, о. Б., Скульский, н. а., Шатило, в. Б., Кошлякова, т. а., лысенко, М. о., Соботович, Э. в. (2014). Проблемы и перспективы использования внутримолекулярных изотопных соотношений основных биогенных элементов как нового ресурса диагностики патологий разной этиологии. Живые и биокосные системы, 8. [Электронный ресурс: http://www.jbks.ru/archive/issue‑8/article‑8, Дата обращения 28.07.2017]
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=11264
    Prefix
    изотопов в сложных органических соединениях — специфическое свойство живых систем, поэтому изотопное отношение — достаточно достоверный критерий для распознавания биогенных и абиогенных соединений. Современные исследования доказывают, что изотопы — носители памяти о рождении и преобразовании молекул, а фракционирование изотопов — это химическая история вещества
    Exact
    [16]
    Suffix
    . Стабильные изотопы могут быть использованы как изотопные индикаторы в двух случаях: 1) использование их в качестве «внешней метки» при поступлении в живой ор-ганизм в микроколичествах с пищей, водой, воздухом или лекарственными препаратами; 2) при определении соотношений собственных изотопов организма, являющихся внутримолекулярным явлением (так называемая «внутренняя метка»).

  2. In-text reference with the coordinate start=11857
    Prefix
    Фракционирование изотопов — следствие их физико-химической неравноценности, которая может сказываться либо на скоростях процессов, либо на энергетическом состоянии системы вещества
    Exact
    [16]
    Suffix
    . Для исследований пищевых продуктов наиболее важно фракционирование изотопов углерода при фотосинтезе, а также фракционирование изотопов углерода и азота при биохимической (микробной) трансформации органического вещества.

  3. In-text reference with the coordinate start=42431
    Prefix
    organic compounds is a specific property of living systems; therefore, the isotope ratio is quite a reliable criterion for discrimination of biogenic and abiogenic compounds. Current investigations prove that isotopes are memory carriers regarding the birth and transformation of molecules and isotope fractionation is a chemical history of a substance
    Exact
    [16]
    Suffix
    . Stable isotopes can be used as isotopic indicators in two cases: 1) as an «external marker» upon entering into a living organism in micro-quantities with food, water, air or medicines; 2) when detecting the ratio of own isotopes of the body, which are intra-molecular phenomenon (so-called «internal marker»).

  4. In-text reference with the coordinate start=42967
    Prefix
    in micro-quantities with food, water, air or medicines; 2) when detecting the ratio of own isotopes of the body, which are intra-molecular phenomenon (so-called «internal marker»). The fractionation of isotopes is a consequence of their physico-chemical differences, which can affect the velocities of processes or the energy state of a substance system
    Exact
    [16]
    Suffix
    . For food analysis, the most important is fractionation of carbon isotopes upon photosynthesis, fractionation of carbon and nitrogen isotopes upon biochemical (microbial) transformation of the organic matter in soil and accumulation of 15N (and to a lesser degree 13C) in the trophic chains, local distribution of oxygen and hydrogen isotopes in water reservoirs [2

17
Галимов, Э.М., Севастьянов, в.С., Кульбачевская, Е.в., Голявин, а.а . (2004). идентификация географического места происхождения наркотических веществ на основе изотопного анализа углерода и азота. Масс-спектрометрия, 1(1), 31–36.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=12440
    Prefix
    Например, накопление азота 15N в трофических цепях, накопление кислорода 18О в живых системах относительно источника потребляемой воды [2]. Для обозначения изотопного состава принято использовать величину δ, представляющую собой отклонение (обычно в тысячных долях —‰ (промилле) от условного стандарта
    Exact
    [2,3,17]
    Suffix
    : δE = R1 – R2 R1 1000,‰, где E — химический элемент; R1 — молярное отношение тяжелых изотопов легких в исследуемом объекте; R2 — молярное соотношение тяжелых изотопов легких в стандарте; ‰ — промилле.

  2. In-text reference with the coordinate start=43536
    Prefix
    (microbial) transformation of the organic matter in soil and accumulation of 15N (and to a lesser degree 13C) in the trophic chains, local distribution of oxygen and hydrogen isotopes in water reservoirs [2]. For notation of the isotopic composition, the δ value is used, which is a deviation (usually in parts per thousand (‰) (permille) from the relative standard
    Exact
    [2,3,17]
    Suffix
    : δE = R1 – R2 R1 1000,‰, Where, E — is a chemical element; R1 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the studied object; R2 — is the molar ratio of the heavy to light isotopes in the standard; ‰ — permille.

18
Ghidini, S., Ianieri, a, Zanardi, E., conter, M., Boschetti, t., Iacumin, P., Bracchi, P.G. (2006). Stable isotopes determination in food authentication: a review. Universita di Parma, Annali Della Facolta Di Medicina Veterinaria, XXVI, 193–204.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=13130
    Prefix
    , чем в стандарте (то есть образец содержит меньше тяжелых изотопов), то вариация изотопного состава δ имеет отрицательное значение, и, наоборот, при R1 большем, чем в стандарте — положительное. Общепринятые международные стандартные образцы при изотопном анализе приведены в Табл. 1. Таблица 1. Международные стандарты изотопного состава некоторых химических элементов
    Exact
    [18]
    Suffix
    Химический элементСтандартRстандарта,‰ Н Standard Mean Ocean Water (SMOW) Океаническая вода0,0001558 С Pee Dee Belemnite (PDB) Ископаемые остатки белемнитов0,0112372 NAtmospheric air (AIR)Атмосферный воздух0,0036765 OStandard Mean Ocean Water (SMOW)Океаническая вода0,0020052 SСапіоп Diablo Troilite (CDT)Минерал троилит из метеорита0,0450045 Фракционирование стабильных изотопов Фракционирование

  2. In-text reference with the coordinate start=44359
    Prefix
    a sample contains less heavy isotopes) than the variation of the isotopic composition δ has a negative value; and, on the contrary, when R1 is higher than in a standard, the variation is positive. The generally accepted international standard samples for isotopic analysis are given in Table 1. Table 1. International standards of the isotopic composition of several chemical elements
    Exact
    [18]
    Suffix
    Chemical elementStandardRof standard,‰ Н Standard Mean Ocean Water (SMOW) (Ocean Water)0.0001558 С Pee Dee Belemnite (PDB) (Belemnite fossils)0.0112372 N Atmospheric air (AIR) (Atmospheric air)0.0036765 OStandard Mean Ocean Water (SMOW)(Ocean Water)0.0020052 SCanyon Diablo Troilite (CDT)(Mineral troilite from meteorite)0.0450045 Fractionation of stable isotopes Fractionation of stable isotope

19
Guillou, c. reneiro, F. (2001). Isotope methods for the control of food and beverages. Proceedings of an Advisory Group meeting held in Vienna, 20–23 September 1999 «New approaches for stable isotope ratio measurements». Vienna: IaEa , 39–55.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=13911
    Prefix
    Во время испарения, за счет большей подвижности легких изотопов, она насыщается ими, а при частичной конденсации наблюдается противоположный процесс обогащения воды тяжелыми изотопами
    Exact
    [19]
    Suffix
    . Фракционирование стабильных изотопов углерода связано преимущественно с типом фотосинтеза растений, различающегося по уровню фракционирования изотопов 12C и 13C (выделяют С3, С4, и САМтипы фотосинтеза), при этом углерод биологических объектов обогащается легким изотопом 12С по сравнению с абиотическими [2,20], что позволяет получить ответ на вопрос, состоял ли

  2. In-text reference with the coordinate start=45119
    Prefix
    During evaporation, it is saturated with the light isotopes due to their higher mobility, while the opposite process of water enrichment in the heavy isotopes is observed upon partial condensation
    Exact
    [19]
    Suffix
    . Fractionation of the carbon stable isotopes is mainly associated with the type of plant photosynthesis that differs in the level of fractionation of 12C and 13C isotopes (С3, С4, and CAM photosynthesis types are distinguished).

20
талибова, а.Г., Колеснов, а.Ю. (2010). выявление происхождения сырья методом масс‑спектрометрии. Мясные технологии, 3, 52–55.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14249
    Prefix
    Фракционирование стабильных изотопов углерода связано преимущественно с типом фотосинтеза растений, различающегося по уровню фракционирования изотопов 12C и 13C (выделяют С3, С4, и САМтипы фотосинтеза), при этом углерод биологических объектов обогащается легким изотопом 12С по сравнению с абиотическими
    Exact
    [2,20]
    Suffix
    , что позволяет получить ответ на вопрос, состоял ли основной рацион человека или животного преимущественно из С3-растений (трава, сено, рис, пшеница, соевые бобы, картофель) или С4-растений (кукуруза, сорго или говядина, полученная в результате откорма крупного рогатого скота кукурузой).

  2. In-text reference with the coordinate start=45474
    Prefix
    Fractionation of the carbon stable isotopes is mainly associated with the type of plant photosynthesis that differs in the level of fractionation of 12C and 13C isotopes (С3, С4, and CAM photosynthesis types are distinguished). With that, carbon of biological objects is enriched in the light isotope, 12С, compared to abiotic ones
    Exact
    [2,20]
    Suffix
    , which allows answering a question whether the main diet of a human or animal consisted largely of С3-plants (grass, hey, rice, wheat, soybeans, potato) or С4-plants (corn, sorgo or beef from cattle fed with corn).

21
Liu, X, Guo, B, Wei, Y, Shi, J, Sun, S. (2013). Stable isotope analysis of cattle tail hair. а potential tool for verifying the geographical origin of beef. Food Chemistry, 140(1–2), 135–140.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=19760
    Prefix
    correct classification rate) составил 82,6 % и при перекрестной проверки (cross-validation rate) — 79,6 % для четырех регионов производства говядины, в сравнении с 70,7 % и 70,1 % соответственно для проб семи субрегионов, что показывает потенциальную полезность анализа стабильных изотопов скота хвост волос для создания базы данных прослеживаемости говядины по регионам
    Exact
    [21]
    Suffix
    . Была проверена эффективность анализа изотопов δ13C и δ15N липидного и остаточных фракций белка баранины [22]. Исследования проведены на 120 образцах баранины, произведенной в разных регионах стран: Великобритании, Испании, Франции, Греции, Исландии и Италии.

  2. In-text reference with the coordinate start=50356
    Prefix
    An overall rate of correct classification was 82.6 %, a rate of cross-validation was 79.6 % for four beef producing regions compared to 70.7 % and 70.1 %, respectively, for seven subregions, which suggest the potential for using stable isotope analysis of cattle tail hair samples in order to create beef traceability database by regions
    Exact
    [21]
    Suffix
    . The effectiveness of δ13C and δ15N isotope analysis in lipid and residual fractions of lamb protein was verified [22]. The study was carried out on 120 samples of lamb produced in different regions of different countries: the United Kingdom, Spain, France, Greece, Island and Italy.

22
Piasentier, E., Valusso, r., camin, F., Versini, G. (2003). Stable isotope ratio analysis for authentication of lamb meat. Meat Science, 64(3), 239–247.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=19875
    Prefix
    79,6 % для четырех регионов производства говядины, в сравнении с 70,7 % и 70,1 % соответственно для проб семи субрегионов, что показывает потенциальную полезность анализа стабильных изотопов скота хвост волос для создания базы данных прослеживаемости говядины по регионам [21]. Была проверена эффективность анализа изотопов δ13C и δ15N липидного и остаточных фракций белка баранины
    Exact
    [22]
    Suffix
    . Исследования проведены на 120 образцах баранины, произведенной в разных регионах стран: Великобритании, Испании, Франции, Греции, Исландии и Италии. Для оценки региона происхождения мяса использовали канонический дискриминантный анализ, дифференциацию проводили по отношению стабильных изотопов. 79,2 % образцов баранины были изначально классифицированы точно, а пер

  2. In-text reference with the coordinate start=50492
    Prefix
    for four beef producing regions compared to 70.7 % and 70.1 %, respectively, for seven subregions, which suggest the potential for using stable isotope analysis of cattle tail hair samples in order to create beef traceability database by regions [21]. The effectiveness of δ13C and δ15N isotope analysis in lipid and residual fractions of lamb protein was verified
    Exact
    [22]
    Suffix
    . The study was carried out on 120 samples of lamb produced in different regions of different countries: the United Kingdom, Spain, France, Greece, Island and Italy. To evaluate the region of meat origin, canonical discriminant analysis was used.

23
Erasmus, S.W., Muller, M., van der rijst, M., Hoffman, L.c. (2016). Stable isotope ratio analysis: a potential analytical tool for the authentication of South african lamb meat. Food Chemistry,192, 997–1005.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20626
    Prefix
    Южноафриканские исследователи использовали потенциал стабильных изотопов 13C/12C и 15N/14N, как маркера для проверки подлинности баранины овец Karoo, выращиваемых в регионе Karoo Южной Африки
    Exact
    [23]
    Suffix
    . Потребители ценят баранину Karoo за качество и уникальные органолептические характеристики (травянистый аромат и вкус), которые, как считается, обусловлены свободным пастбищным выгулом овец, которые питались присущими региону Karoo душистыми растениями.

  2. In-text reference with the coordinate start=51243
    Prefix
    , 79.2 % of lamb samples were classified correctly, while cross-validation of the discriminant model reduced the number of samples that were correctly identified by geographical origin to 67 %. The South African researchers used the potential of stable isotopes 13C/12C and 15N/14N as a marker for authentication of lamb from Karoo sheep raised in the Karoo region of South Africa
    Exact
    [23]
    Suffix
    . Consumers highly value Karoo lamb for its quality and unique organoleptic characteristics (grassy aroma and taste), which are thought to be conditioned by the fact that sheep are raised in the free-range systems and eat aromatic Karoo plants.

24
Ballin, n.Z. (2010). authentication of meat and meat products. Meat Science, 86(3),577–587.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=22011
    Prefix
    Целесообразность измерения изотопов углерода и азота для дифференциации говядины из Японии, Австралии и Соединенных Штатов, а также говядины, происходящей из Европы подтверждена целым рядом исследователей
    Exact
    [24]
    Suffix
    . Целью совместных исследований ученых Ирландии и Великобритании было изучение стабильных изотопов C, N и S как потенциальных маркеров географического происхождения и способа откорма (традиционное или органическое) для мясного крупного рогатого скота [10].

  2. In-text reference with the coordinate start=52569
    Prefix
    The expediency of measuring carbon and nitrogen isotopes for differentiation of beef from Japan, Australia, and the USA, as well as beef from Europe was confirmed by several researchers
    Exact
    [24]
    Suffix
    . The aim of the cooperative research of the scientists from Ireland and the UK was to study the C, N and S stable isotopes as potential markers of geographical origin and the method of feeding (conventional or organic) for beef cattle [10].

25
Knights, J. S., Zhao, F. J., Spiro, B., McGrath, S. P. (2000). Long‑term effects of land use and fertilizer treatments on sulfur cycling. Journal of Environmental Quality, 29(6), 1867–1874.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=26838
    Prefix
    Кроме того, было отмечено небольшое увеличение величины δ34S в образцах органической 7,9 ± 0,6 ‰ по сравнению традиционной 7,2 ± 0,4 ‰ ирландской говядиной. Причины этого увеличения не достаточно ясны и не согласуются с задокументированными длительными изменениями соотношения δ34S в английской почве при внесении удобрений
    Exact
    [25]
    Suffix
    . Возможно, этот результат отражает использование морских водорослей, которые имеют более высокое содержание 34S по сравнению с наземными источниками, используемыми для обогащения кормов или как удобрение на органических фермах.

  2. In-text reference with the coordinate start=57095
    Prefix
    In addition, a small increase in the δ34S value was observed in the samples of organic Irish beef compared to conventional (7.9 ± 0.6 ‰ and 7.2 ± 0.4 ‰, respectively). The reasons for this increase are not fully understood and it does not correspond to the documented long-term changes in the δ34S ratio in English soils upon using fertilizers
    Exact
    [25]
    Suffix
    . This result can possibly reflect the use of seaweed with higher 34S content compared to terrestrial sources, which are applied for feed enrichment or as fertilizer in the organic farm systems.

26
Kim, K.S., Kim, J.S., Hwang, I.M., Jeong, I.S., Khan, n., Lee, S.I., Jeon, D.B., Song, Y.H., Kim, K.S., (2013). application of stable isotope ratio analysis for origin authentication of pork. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 33(1), 39–44.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29297
    Prefix
    Также исследователи выделили близкие по значению результаты δ13С для США и Мексики: минус 14,78 и минус 14,81 ‰ соответственно, Голландии и Дании: минус 25,57 ‰ и минус 25,24 ‰ соответственно, что объясняется, вероятно, их географической близостью
    Exact
    [26]
    Suffix
    . Получение достоверных данных по изотопному составу зависит от сравниваемых объектов (ткани и части мясной туши), так как отличия метаболических процессов в различных тканях животных могут приводить к варьированию показателей в значительных пределах.

  2. In-text reference with the coordinate start=59412
    Prefix
    Moreover, the researchers revealed close values of δ13С for the USA and Mexico (–14.78 ‰ and –14.81 ‰, respectively) and for the Netherlands and Denmark (–25.57 ‰ and –25.24 ‰, respectively), which can, possibly, be explained by their geographical closeness
    Exact
    [26]
    Suffix
    . Acquisition of reliable data on the isotopic composition depends on comparable objects (tissues and meat carcass parts) as the differences in the metabolic processes in different animal tissues can lead to significant variations in the indicators.

27
Жамсаранова, С.Д., Баженова, Б.а., Чимитдоржиева, Г.Д., Забалуева, Ю.Ю. (2017). К вопросу о содержании стабильных изотопов углерода и азота в мышечной ткани крупного рогатого скота, выращенного в различных районах Забайкалья. Все о мясе, 5, 34–37.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=30731
    Prefix
    содержания стабильных изотопов углерода и азота в говядине, изучения трофической взаимосвязи проведены исследования изотопного состава углерода в растительности и почве восьми районов Забайкалья. Содержание стабильных изотопов углерода составило в травах минус 27,16 ‰ до минус 27,86 ‰, что соответствует диапазону для биомассы наземных растений С3-типа
    Exact
    [27]
    Suffix
    . Полученные данные показали, что содержание стабильных изотопов углерода в мышечной ткани от крупного рогатого скота возрастом 2–3 года из восьми разных районов Забайкалья: Кабанский, Бичурский, Джидинский, Закаменский, Кижингинский, Хоринский, Заиграевский, Агинский составляет от минус 24,28 ‰ до минус 25,84 ‰.

  2. In-text reference with the coordinate start=31693
    Prefix
    Обобщение результатов исследований позволило установить, что исследованные образцы мяса, представленные в торговой сети региона, действительно местного производства и относятся к натуральному сырью
    Exact
    [27]
    Suffix
    . Возможна идентификация страны происхождения мясного сырья в готовых продуктах. Так, ученые Бразилии и США измерили соотношения стабильных изотопов δ13С и азота δ15N в мясной составляющей котлет БигМак, как продукта «глобализации», из двадцати шести стран (Аргентина, Австралия, Австрия, Бразилия, Канада, Китай, Израиль, Германия, США, Япония, Малайзия, Турци

  3. In-text reference with the coordinate start=60779
    Prefix
    the RAS carried out an analysis of the carbon and nitrogen stable isotope content in beef, a study of the trophic relation and an investigation of the carbon isotopic composition in vegetation and soil of eight regions of the Transbaikal Territory. The stable carbon isotope content in grass was –27.16 to –27.86 ‰, which corresponded to the range for biomass of terrestrial C3 plants
    Exact
    [27]
    Suffix
    . The obtained data demonstrated that the stable carbon isotope content in the muscle tissue from cattle at 2–3 years of age from eight different regions of the Transbaikal Territory (Kabansky, Bichurcky, Dzhidinsinky, Zakamensky, Kizhigincky, Khorinsky, Zaigraevsky and Aginsky) was in a range from — 24.28 ‰ to –25.84 ‰.

  4. In-text reference with the coordinate start=61670
    Prefix
    Generalization of the experimental results allowed establishing that all analyzed meat samples presented in the regional retail chain were produced locally and were classified as natural raw materials
    Exact
    [27]
    Suffix
    . It is possible to identify the country of origin of meat raw materials in finished products. For example, the Brazilian and US scientists measured the ratio of the δ13С and δ15N stable isotopes in the meat component of Big Mac® patties, which are regarded as a product of «globalization», from 26 countries (Argentina, Australia, Austria, Brazil, Canada,

28
Martinelli, L.a., nardoto, G.B., chesson, L.a., rinaldi, F.D., Ometto, J.P.H.B., cerling, t.E., Ehleringer, J.r. (2011). Worldwide stable carbon and nitrogen isotopes of Big Mac® patties: an example of a truly «glocal» food. Food Chemistry, 127(4), 1712–1718.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=32161
    Prefix
    Так, ученые Бразилии и США измерили соотношения стабильных изотопов δ13С и азота δ15N в мясной составляющей котлет БигМак, как продукта «глобализации», из двадцати шести стран (Аргентина, Австралия, Австрия, Бразилия, Канада, Китай, Израиль, Германия, США, Япония, Малайзия, Турция, Швеция, Южная Африка, Португалия, Франция, Великобритания и др.)
    Exact
    [28]
    Suffix
    . Исследователи учитывали, что соотношение стабильных изотопов δ13С в котлетах БикМак изменяется в диапазоне от минус 11 ‰ (скот кормили исключительно кукурузой или тропическими травами) до минус 25 ‰ (скот кормили растениями С3-фотосинтеза: пшеница, соя, травы умеренного пояса).

  2. In-text reference with the coordinate start=62185
    Prefix
    Brazilian and US scientists measured the ratio of the δ13С and δ15N stable isotopes in the meat component of Big Mac® patties, which are regarded as a product of «globalization», from 26 countries (Argentina, Australia, Austria, Brazil, Canada, China, Israel, Germany, USA, Japan, Malaysia, Turkey, Sweden, South Africa, Portugal, France, UK and others)
    Exact
    [28]
    Suffix
    . The researchers took into consideration that the δ13С stable isotope ratio in Big Mac® patties would vary in a range from –11 ‰ (cattle were fed exclusively with corn or tropical grasses) to –25 ‰ (cattle were fed with C3 plants: wheat, soybeans and grasses of the temperate belt).