The 47 references with contexts in paper N. Vostrikova L., O. Kuznetsova A., A. Kulikovskii V., M. Minaev Yu., Н. Вострикова Л., О. Кузнецова А., А. Куликовский В., М. Минаев Ю. (2018) “ФОРМИРОВАНИЕ НАУЧНОГО БАЗИСА МЕТА-ДАННЫХ, СВЯЗАННЫХ С ОЦЕНКАМИ «ОНКО-» РИСКОВ, АССОЦИИРОВАННЫМИ С МЯСНОЙ ПРОДУКЦИЕЙ // FORMATION OF THE SCIENTIFIC BASIS OF META-DATA ASSOCIATED WITH ESTIMATES OF «ONCO-» RISKS LINKED TO MEAT PRODUCTS” / spz:neicon:meat:y:2017:i:4:p:96-113

1
Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. [Электронный ресурс: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-whatyou-need-to-know/Iarc. Дата обращения 15.10.2017]
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=10777
    Prefix
    Чтобы подтвердить эти шокирующие выводы, Международное агентство по изучению рака (МАИР) ВОЗ проанализировало более 800 исследований. Было установлено, что каждые 50 граммов переработанного мяса в день — это дополнительные 18 % к риску колоректального рака (прежде всего, речь, идет о копченом мясе)
    Exact
    [1, 2, 3]
    Suffix
    . МАИР установило связь между красным мясом и такими заболеваниями, как рак кишечника, поджелудочной и предстательной железы. Считается, что наиболее опасные канцерогенные вещества образуются при высокотемпературной обработке мяса (барбекю).

  2. In-text reference with the coordinate start=13022
    Prefix
    В 2011 году ученые подсчитали, что около 3 из 100 случаев рака в Великобритании были связаны с потреблением слишком большого количества красного и обработанного мяса (это около 8 800 случаев в год). Для сравнения, например 64 500 случаев выявленных опухолей связано с курением (или 19 процентов всех видов рака)
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Тем не менее, эксперты ВОЗ отмечают «недостаточно изученную» роль этих веществ в развитии рака у человека. Не отрицая при этом вред жареного мяса. Мясо — польза или вред? Научные обоснования Консервирование мяса копчением или посолом Начавшись приблизительно с конца 1960-х, идет социальная война против мяса, не много притихшая в конце 20-го века, и с новой силой

  3. In-text reference with the coordinate start=49360
    Prefix
    To confirm this shocking conclusion, the WHO’s International Agency for Research on Cancer (IARC) analyzed more than 800 studies. It was established that each 50 grams of processed meat (mainly, smoked meat) lead to an 18 % higher risk of colorectal cancer
    Exact
    [1,2,3]
    Suffix
    . The IARC established an association between red meat and such diseases as colorectal, pancreatic and prostate cancers. It is believed that the most hazardous carcinogenic substances are formed at high temperature cooking of meat (barbecuing).

  4. In-text reference with the coordinate start=51614
    Prefix
    According to scientists’ estimates made in 2011 about 3 in every hundred cases of cancer (or about 8,800 cases per year) in the UK were linked to consumption of too high amount of red and processed meat. For comparison, 64,500 cases of identified tumors (or 19 percent of all cancers) were due to smoking
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Figure 1. A diagram of classifying meat and processed meat as carci‑ nogenic in accordance with IARC Nevertheless, the WHO experts denote «insufficiently studied» role of these substances in cancer development in humans without denying the hazard of fried meat.

2
carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Published early online October 26, 2015 in the Lancet Oncology. First author Veronique Bouvard, International agency for research on cancer Monograph Working Group, Lyon, France. [Электронный ресурс: https://www.cancer.org /latest-news/ world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer. html#citations// Дата обращения 15.10.2017]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10777
    Prefix
    Чтобы подтвердить эти шокирующие выводы, Международное агентство по изучению рака (МАИР) ВОЗ проанализировало более 800 исследований. Было установлено, что каждые 50 граммов переработанного мяса в день — это дополнительные 18 % к риску колоректального рака (прежде всего, речь, идет о копченом мясе)
    Exact
    [1, 2, 3]
    Suffix
    . МАИР установило связь между красным мясом и такими заболеваниями, как рак кишечника, поджелудочной и предстательной железы. Считается, что наиболее опасные канцерогенные вещества образуются при высокотемпературной обработке мяса (барбекю).

  2. In-text reference with the coordinate start=49360
    Prefix
    To confirm this shocking conclusion, the WHO’s International Agency for Research on Cancer (IARC) analyzed more than 800 studies. It was established that each 50 grams of processed meat (mainly, smoked meat) lead to an 18 % higher risk of colorectal cancer
    Exact
    [1,2,3]
    Suffix
    . The IARC established an association between red meat and such diseases as colorectal, pancreatic and prostate cancers. It is believed that the most hazardous carcinogenic substances are formed at high temperature cooking of meat (barbecuing).

3
chan, D.S.M., Lau, r., aune, D., Vieira, r., Greenwood, D.c., Kampman, E., norat, t. (2011). red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies. PLoS ONE, 6(6), No article e20456
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10777
    Prefix
    Чтобы подтвердить эти шокирующие выводы, Международное агентство по изучению рака (МАИР) ВОЗ проанализировало более 800 исследований. Было установлено, что каждые 50 граммов переработанного мяса в день — это дополнительные 18 % к риску колоректального рака (прежде всего, речь, идет о копченом мясе)
    Exact
    [1, 2, 3]
    Suffix
    . МАИР установило связь между красным мясом и такими заболеваниями, как рак кишечника, поджелудочной и предстательной железы. Считается, что наиболее опасные канцерогенные вещества образуются при высокотемпературной обработке мяса (барбекю).

  2. In-text reference with the coordinate start=49360
    Prefix
    To confirm this shocking conclusion, the WHO’s International Agency for Research on Cancer (IARC) analyzed more than 800 studies. It was established that each 50 grams of processed meat (mainly, smoked meat) lead to an 18 % higher risk of colorectal cancer
    Exact
    [1,2,3]
    Suffix
    . The IARC established an association between red meat and such diseases as colorectal, pancreatic and prostate cancers. It is believed that the most hazardous carcinogenic substances are formed at high temperature cooking of meat (barbecuing).

4
Ferlay, J., Soerjomataram, I., Ervik, M., Dikshit, r., Eser, S., Mathers, c., rebelo, M., Parkin, D.M., Forman, D., Bray, F. GLOBOcan2012 v1.0, cancer Incidence and Mortality Worldwide: Iarc cancerBase no. 11. Lyon, France: International agency for research on cancer; 2013. [Электронный ресурс: http://globocan. iarc.fr. access date 20.10.2017]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11387
    Prefix
    Национальный институт рака США сообщает, что при термической обработке красного мяса образуются гетероциклические амины и полициклические ароматические углеводороды — вещества, известные своими выраженными канцерогенными свойствами
    Exact
    [4, 5]
    Suffix
    . Что означает это решение от МАИР? Каким бы ни был основной механизм, теперь есть достаточные доказательства того, что МАИР считает, что обработанное мясо «определенно» вызывает рак, и что красное мясо «вероятно» вызывает рак.

  2. In-text reference with the coordinate start=49929
    Prefix
    The US National Cancer Institute informs that heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), which have well-known carcinogenic properties, are generated during thermal treatment of red meat
    Exact
    [4,5]
    Suffix
    What does this decision of IARC mean? Whatever the main mechanism, there is sufficient evidence that IARC is of the opinion that processed meat is «carcinogenic to humans,» and red meat is «probably carcinogenic to humans».

5
Spencer, E.a., Key, t.J., appleby, P.n., Dahm, c.c., Keogh, r.H., Fentiman, I.S., akbaraly, t., Brunner, E.J., Burley, V., cade, J.E., Greenwood, D.c., Stephen, a.M., Mishra, G., Kuh, D., Luben, r., Mulligan, a.a ., Khaw, K. — t., rodwell, S.a. (2010). Meat, poultry and fish and risk of colorectal cancer: Pooled analysis of data from the UK dietary cohort consortium. Cancer Causes and Control, 21(9), 1417–1425.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11387
    Prefix
    Национальный институт рака США сообщает, что при термической обработке красного мяса образуются гетероциклические амины и полициклические ароматические углеводороды — вещества, известные своими выраженными канцерогенными свойствами
    Exact
    [4, 5]
    Suffix
    . Что означает это решение от МАИР? Каким бы ни был основной механизм, теперь есть достаточные доказательства того, что МАИР считает, что обработанное мясо «определенно» вызывает рак, и что красное мясо «вероятно» вызывает рак.

  2. In-text reference with the coordinate start=49929
    Prefix
    The US National Cancer Institute informs that heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), which have well-known carcinogenic properties, are generated during thermal treatment of red meat
    Exact
    [4,5]
    Suffix
    What does this decision of IARC mean? Whatever the main mechanism, there is sufficient evidence that IARC is of the opinion that processed meat is «carcinogenic to humans,» and red meat is «probably carcinogenic to humans».

6
Processed meat and cancer: what you need to know [Электронный ресурс: http://scienceblog.cancerresearchuk. org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-what-you-needto-know//. Дата обращения 20.10.2017]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=12676
    Prefix
    Как объясняет профессор Филлипс, «МАИР делает «идентификацию опасности», а не «оценку риска». Это означает, что МАИР не дает обоснование в какой мере тот или иной фактор может провоцировать рак, но утверждает, что определенный фактор вызывает рак или нет (Рис. 1)
    Exact
    [6]
    Suffix
    . В 2011 году ученые подсчитали, что около 3 из 100 случаев рака в Великобритании были связаны с потреблением слишком большого количества красного и обработанного мяса (это около 8 800 случаев в год).

  2. In-text reference with the coordinate start=51274
    Prefix
    As Professor Phillips explains, «IARC does ‘hazard identification’, not ‘risk assessment’ ». This means that IARC does not substantiate to what extent the factor can provoke cancer, but rather states whether a certain factor causes cancer or not» (Figure 1)
    Exact
    [6]
    Suffix
    . According to scientists’ estimates made in 2011 about 3 in every hundred cases of cancer (or about 8,800 cases per year) in the UK were linked to consumption of too high amount of red and processed meat.

7
the Wisconsin Meat Industry Hall of Fame [Электронный ресурс: http://www.ansci.wisc.edu/Meat_HOF/index.htm. Дата обращения 20.10.2017]
Total in-text references: 3
  1. In-text reference with the coordinate start=15834
    Prefix
    Он утверждал, что гипотетически, небольшой риск рака может возникнуть из нитритов, оставшихся в мясе, когда оно было съедено людьми, которые могли бы уже иметь амины в своих желудках. Например, некоторые лекарства содержат амины
    Exact
    [7]
    Suffix
    . Благодаря другим сообщениям подобных этому Американское раковое общество в 1996 г заявило, что «нитриты в пищевых продуктах не являются существенной причиной для рака». В действительности нитриты и нитраты, которые могут быть превращены в нитриты в пищеварительной системе, обычно присутствуют во многих овощах.

  2. In-text reference with the coordinate start=54417
    Prefix
    He claimed that hypothetically, a small risk of cancer may arise from nitrites remaining in meat when it was eaten by people who might already have amines in their stomachs. For example, certain medicines contain amines
    Exact
    [7]
    Suffix
    . Based on the reports similar to the above mentioned, the American Cancer Society in 1996 stated that nitrites in food were not a significant cause of cancer. In fact, nitrites and nitrates, which can be transformed to nitrites in the digestive system, are commonly present in many vegetables.

  3. In-text reference with the coordinate start=54952
    Prefix
    For example, consumption of a bacon, lettuce and tomato sandwich for lunch can lead to an increase in blood nitrite levels. Partly, this is associated with the bacon, but a larger amount is linked to the lettuce and the tomato.
    Exact
    [7]
    Suffix
    . What exactly and how much the studied objects ate, smoked, drank (meta-analysis of the hospital patient charts) and how much they did physical exercises are actually only assumptions.

8
Kulikovskii, a.V., Vostrikova, n.L, tchernukha, I.M., Savtchuk, S.a . (2014). Methodology of the Determination of Polycyclic aromatic Hydrocarbons in Foods. Journal of Analytical Chemistry, 69(2), 205–209.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=17104
    Prefix
    При переработке животного, растительного или рыбного сырья в атмосфере коптильного дыма часть вредных полиароматических углеводородов (ПАУ), которые даже не контролируются в нормативных документах многих стран, в том числе и в РФ
    Exact
    [8]
    Suffix
    , из тлеющей древесины может переходить в конечный пищевой продукт, делая его небезопасным для здоровья человека. Они, как считается, играют значительную роль в раковых заболеваниях человека [9, 10, 11].

  2. In-text reference with the coordinate start=55606
    Prefix
    When processing animal, plant or fish raw material in an atmosphere of smoking fume, part of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), which are not controlled in the normative documents of many countries including the RF
    Exact
    [8]
    Suffix
    , can be transferred from smoldering wood to the final food product making it unsafe for human health. It is considered that they play an important role in oncological human diseases [9, 10, 11].

9
Пёльман, М., Хитцель, а., Швегеле, Ф., Шпеер, К., Джира, в. (2012). Стратегии минимизации содержания полициклических ароматических углеводов (ПаУ) в копченых мясопродуктах. Международная научно-практическая конференция, посвященная памяти Василия Матвеевича Горбатова, 1(1), 33–46.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=17312
    Prefix
    атмосфере коптильного дыма часть вредных полиароматических углеводородов (ПАУ), которые даже не контролируются в нормативных документах многих стран, в том числе и в РФ [8], из тлеющей древесины может переходить в конечный пищевой продукт, делая его небезопасным для здоровья человека. Они, как считается, играют значительную роль в раковых заболеваниях человека
    Exact
    [9, 10, 11]
    Suffix
    . В 2008 г. ПАУ были оценены Международной Программой по Химической Безопасности (International Programme on Chemical Safety, IPCS) Всемирной Организации Здравоохранения и Научным Комитетом ЕС по безопасности продуктов питания (Scientific Committee on Food, SCF) [12].

  2. In-text reference with the coordinate start=55801
    Prefix
    or fish raw material in an atmosphere of smoking fume, part of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), which are not controlled in the normative documents of many countries including the RF [8], can be transferred from smoldering wood to the final food product making it unsafe for human health. It is considered that they play an important role in oncological human diseases
    Exact
    [9, 10, 11]
    Suffix
    . In 2008, PAHs were assessed by the International Programme on Chemical Safety, IPCS of the World Health Organization and Scientific Committee on Food (SCF) [12]. The result of their work was the conclusion that 15 PAHs, namely benz[a]anthracene, benzo[b]fluoranthene, benzo[j] fluoranthene, benzo[k]fluoranthene, benzo[ghi]perylene, benzo[a]pyrene, chrysene, cyclopenta[cd]pyrene, dibenz[a,

10
norat, t., riboli, E. (2001). Meat consumption and colorectal cancer: a review of epidemiologic evidence. Nutrition Reviews, 59(2), 37–47.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=17312
    Prefix
    атмосфере коптильного дыма часть вредных полиароматических углеводородов (ПАУ), которые даже не контролируются в нормативных документах многих стран, в том числе и в РФ [8], из тлеющей древесины может переходить в конечный пищевой продукт, делая его небезопасным для здоровья человека. Они, как считается, играют значительную роль в раковых заболеваниях человека
    Exact
    [9, 10, 11]
    Suffix
    . В 2008 г. ПАУ были оценены Международной Программой по Химической Безопасности (International Programme on Chemical Safety, IPCS) Всемирной Организации Здравоохранения и Научным Комитетом ЕС по безопасности продуктов питания (Scientific Committee on Food, SCF) [12].

  2. In-text reference with the coordinate start=55801
    Prefix
    or fish raw material in an atmosphere of smoking fume, part of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), which are not controlled in the normative documents of many countries including the RF [8], can be transferred from smoldering wood to the final food product making it unsafe for human health. It is considered that they play an important role in oncological human diseases
    Exact
    [9, 10, 11]
    Suffix
    . In 2008, PAHs were assessed by the International Programme on Chemical Safety, IPCS of the World Health Organization and Scientific Committee on Food (SCF) [12]. The result of their work was the conclusion that 15 PAHs, namely benz[a]anthracene, benzo[b]fluoranthene, benzo[j] fluoranthene, benzo[k]fluoranthene, benzo[ghi]perylene, benzo[a]pyrene, chrysene, cyclopenta[cd]pyrene, dibenz[a,

11
Scientific Opinion of the Panel on contaminants in the Food chain on a request from the European commission on Polycyclic aromatic Hydrocarbons in Food. The EFSA Journal (2008) 724, 1–114.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=17312
    Prefix
    атмосфере коптильного дыма часть вредных полиароматических углеводородов (ПАУ), которые даже не контролируются в нормативных документах многих стран, в том числе и в РФ [8], из тлеющей древесины может переходить в конечный пищевой продукт, делая его небезопасным для здоровья человека. Они, как считается, играют значительную роль в раковых заболеваниях человека
    Exact
    [9, 10, 11]
    Suffix
    . В 2008 г. ПАУ были оценены Международной Программой по Химической Безопасности (International Programme on Chemical Safety, IPCS) Всемирной Организации Здравоохранения и Научным Комитетом ЕС по безопасности продуктов питания (Scientific Committee on Food, SCF) [12].

  2. In-text reference with the coordinate start=18089
    Prefix
    , бенз[b]флуорантен, бенз[j]флуорантен, бенз[k]флуорантен, бенз[g, h, i]перилен, бенз[a]пирен, хризен, дибенз[а, h]пирен, дибенз[a, h]антрацен, дибенз[а, е]пирен, дибенз[a, i]пирен, дибензо[a, l]пирен, 5-метилхризен, инден[1,2,3-с, d]пирен, циклопента[c, d]пирен, обладают ярко выраженными канцерогенными, мутагенными и тератогенными свойствами
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Эти вещества — генотоксичные канцерогены, для которых нельзя устанавливать предельные величины безопасного содержания, ниже которых не будет появляться канцерогенный потенциал, ПАУ обладают свойством биоаккумляции и способны провоцировать развитие опухолей.

  3. In-text reference with the coordinate start=55801
    Prefix
    or fish raw material in an atmosphere of smoking fume, part of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), which are not controlled in the normative documents of many countries including the RF [8], can be transferred from smoldering wood to the final food product making it unsafe for human health. It is considered that they play an important role in oncological human diseases
    Exact
    [9, 10, 11]
    Suffix
    . In 2008, PAHs were assessed by the International Programme on Chemical Safety, IPCS of the World Health Organization and Scientific Committee on Food (SCF) [12]. The result of their work was the conclusion that 15 PAHs, namely benz[a]anthracene, benzo[b]fluoranthene, benzo[j] fluoranthene, benzo[k]fluoranthene, benzo[ghi]perylene, benzo[a]pyrene, chrysene, cyclopenta[cd]pyrene, dibenz[a,

  4. In-text reference with the coordinate start=56424
    Prefix
    , namely benz[a]anthracene, benzo[b]fluoranthene, benzo[j] fluoranthene, benzo[k]fluoranthene, benzo[ghi]perylene, benzo[a]pyrene, chrysene, cyclopenta[cd]pyrene, dibenz[a, h]anthracene, dibenzo[a, e]pyrene, dibenzo[a, h]pyrene, dibenzo[a, i]pyrene, dibenzo[a, l]pyrene, indeno[1,2,3-cd] pyrene and 5-methylchrysene have clear carcinogenic, mutagenic and teratogenic properties
    Exact
    [11]
    Suffix
    . These substances are genotoxic carcinogens, for which limits of PAH safe content, below which the carcinogenic potential would not appear, cannot be established; PAHs have an ability to bioaccumulate and provoke the tumor development.

12
Сommission regulation No 835/2011 // Official Journal of the European Union 20.8.2011. L 215/4–8p.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=17598
    Prefix
    ПАУ были оценены Международной Программой по Химической Безопасности (International Programme on Chemical Safety, IPCS) Всемирной Организации Здравоохранения и Научным Комитетом ЕС по безопасности продуктов питания (Scientific Committee on Food, SCF)
    Exact
    [12]
    Suffix
    . Результатом их работы стало заключение того, что 15 ПАУ, а именно, бенз[a]антрацен, бенз[b]флуорантен, бенз[j]флуорантен, бенз[k]флуорантен, бенз[g, h, i]перилен, бенз[a]пирен, хризен, дибенз[а, h]пирен, дибенз[a, h]антрацен, дибенз[а, е]пирен, дибенз[a, i]пирен, дибензо[a, l]пирен, 5-метилхризен, инден[1,2,3-с, d]пирен, циклопента[c, d]пире

  2. In-text reference with the coordinate start=55971
    Prefix
    It is considered that they play an important role in oncological human diseases [9, 10, 11]. In 2008, PAHs were assessed by the International Programme on Chemical Safety, IPCS of the World Health Organization and Scientific Committee on Food (SCF)
    Exact
    [12]
    Suffix
    . The result of their work was the conclusion that 15 PAHs, namely benz[a]anthracene, benzo[b]fluoranthene, benzo[j] fluoranthene, benzo[k]fluoranthene, benzo[ghi]perylene, benzo[a]pyrene, chrysene, cyclopenta[cd]pyrene, dibenz[a, h]anthracene, dibenzo[a, e]pyrene, dibenzo[a, h]pyrene, dibenzo[a, i]pyrene, dibenzo[a, l]pyrene, indeno[1,2,3-cd] pyrene and 5-methylchrysene have cl

13
Smoked meats cause cancer (the rumour that won’t go away) (2006). Meat International, Vol. 16, No 9, р.1.5
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=18759
    Prefix
    Однако не многие исследователи указали, что при нагревании любого продукта, включая овощи, образуются сотни различных мутагенных субстанций. Все приготовленные пищевые продукты таким образом в конце концов вызовут рак
    Exact
    [13]
    Suffix
    . Изучение накопления гетероциклических ароматических аминов, образующихся при жарении мяса В 1993 году МАИР рассмотрели 8 Гетероциклических ароматических аминов (ГАА), (MeIQ, 8-MeIQx, PhIP, AαC, MeAαC, Trp-P-1, Trp-P-2 и Glu-P-1) как возможных канцерогенов для человека (класс 2B) и 1 (IQ) в качестве вероятного канцерогена для человека (класс 2А) и реком

  2. In-text reference with the coordinate start=57063
    Prefix
    However, few researchers indicated that hundreds of different mutagenic substances are formed upon heating any food product including vegetables. All prepared product, therefore, will cause cancer at long last
    Exact
    [13]
    Suffix
    . Study on the accumulation of the heterocyclic aromatic amines formed during meat frying In 1993, IARC examined 8 heterocyclic aromatic amines (HAAs) (MeIQ, 8-MeIQx, PhIP, AαC, MeAαC, Trp-P-1, TrpP-2 and Glu-P-1) as possible human carcinogens (Group 2B) and 1 (IQ) as a probable human carcinogen (Group 2A) and recommended reducing the exposure to these substances.

14
ntP report on carcinogens. Selected heterocyclic amines. U.S. Department of Health and Human Services. Public Health Service. natl. toxicology Program. Eleventh Edition, 2004, р.135.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=19379
    Prefix
    -P-1, Trp-P-2 и Glu-P-1) как возможных канцерогенов для человека (класс 2B) и 1 (IQ) в качестве вероятного канцерогена для человека (класс 2А) и рекомендовало уменьшить воздействие этих соединений. Так в 2004 году, IQ, MeIQ, 8-MeIQx и PhIP были перечислены в Национальной программе по токсикологии, так как являются канцерогенными для человека
    Exact
    [14]
    Suffix
    . Эти результаты основаны на выводах долгосрочных экспериментов на животных. Хотя эпидемиологические данные свидетельствуют о том, что потребление жареного мяса связано с повышенным риском развития рака у людей, данные недостаточны для подтверждения того, что этот риск обусловлен присутствием ГАА (MeIQ, 8-MeIQx или PhIP).

  2. In-text reference with the coordinate start=57577
    Prefix
    aromatic amines (HAAs) (MeIQ, 8-MeIQx, PhIP, AαC, MeAαC, Trp-P-1, TrpP-2 and Glu-P-1) as possible human carcinogens (Group 2B) and 1 (IQ) as a probable human carcinogen (Group 2A) and recommended reducing the exposure to these substances. In 2004, IQ, MeIQ, 8-MeIQx and PhIP were listed in the National Toxicology Program as they are carcinogenic to humans
    Exact
    [14]
    Suffix
    . These results are based on the conclusions of the long-term experiments on animals. Although the epidemiological data indicate that fried meat consumption is linked to an increased risk of developing cancer in humans, the data are insufficient to confirm that this risk is conditioned by the presence of HAAs (MeIQ, 8-MeIQx or PhIP).

15
Bruce, W.r. (1987). recent hypotheses for the origin of colon cancer. Cancer Research, 47(16), 4237–4242.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=19914
    Prefix
    Хотя эпидемиологические данные свидетельствуют о том, что потребление жареного мяса связано с повышенным риском развития рака у людей, данные недостаточны для подтверждения того, что этот риск обусловлен присутствием ГАА (MeIQ, 8-MeIQx или PhIP). Выборочные исследования показывают очень противоречивые результаты. ГАА, семейство мутагенных соединений
    Exact
    [15]
    Suffix
    , образуются во время процесса приготовления многих продуктов животного происхождения, включая курицу, говядину, свинину и рыбу. Мясо, приготовленное при умеренной температуре, имеет низкий уровень ГАА, но приготовленное на гриле или жаренное, может содержать значительное количество этих мутагенов [16, 17, 18].

  2. In-text reference with the coordinate start=58038
    Prefix
    Although the epidemiological data indicate that fried meat consumption is linked to an increased risk of developing cancer in humans, the data are insufficient to confirm that this risk is conditioned by the presence of HAAs (MeIQ, 8-MeIQx or PhIP). Selected studies gave quite contradicting results. HAAs, a family of mutagenic compounds
    Exact
    [15]
    Suffix
    , are formed during the process of preparation of many products of animal origin, including chicken, beef, pork and fish. Meat prepared at a moderate temperature has low level of HAAs, but when grilled or fried, it can contain a significant amount of these mutagens [16, 17, 18].

16
Skog, K.I., Johansson, M.a.E., Jägerstad, M.I. (1998). carcinogenic heterocyclic amines in model systems and cooked foods: а review on formation, occurrence and intake. Food and Chemical Toxicology, 36(9–10), 879–896.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20242
    Prefix
    ГАА, семейство мутагенных соединений [15], образуются во время процесса приготовления многих продуктов животного происхождения, включая курицу, говядину, свинину и рыбу. Мясо, приготовленное при умеренной температуре, имеет низкий уровень ГАА, но приготовленное на гриле или жаренное, может содержать значительное количество этих мутагенов
    Exact
    [16, 17, 18]
    Suffix
    . Чем дольше мясо готовится и чем выше температура, тем больше образуются этих соединений. Проведенные исследования показали, что при приготовлении курицы-гриль обнаружены более высокие концентрации ГАА, чем в других видах мяса [19].

  2. In-text reference with the coordinate start=58401
    Prefix
    HAAs, a family of mutagenic compounds [15], are formed during the process of preparation of many products of animal origin, including chicken, beef, pork and fish. Meat prepared at a moderate temperature has low level of HAAs, but when grilled or fried, it can contain a significant amount of these mutagens
    Exact
    [16, 17, 18]
    Suffix
    . The longer meat is prepared and the higher the temperature, the higher amount of these compounds is formed. The performed investigations showed that when grilling chicken, the higher HAA concentrations were found compared to other meat types [19].

17
robbana-Barnat S, rabache M, rialland E, Fradin J. (1996). Heterocyclic amines: оccurrence and prevention in cooked food. Environmental Health Perspectives, 104(3), 280–288.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20242
    Prefix
    ГАА, семейство мутагенных соединений [15], образуются во время процесса приготовления многих продуктов животного происхождения, включая курицу, говядину, свинину и рыбу. Мясо, приготовленное при умеренной температуре, имеет низкий уровень ГАА, но приготовленное на гриле или жаренное, может содержать значительное количество этих мутагенов
    Exact
    [16, 17, 18]
    Suffix
    . Чем дольше мясо готовится и чем выше температура, тем больше образуются этих соединений. Проведенные исследования показали, что при приготовлении курицы-гриль обнаружены более высокие концентрации ГАА, чем в других видах мяса [19].

  2. In-text reference with the coordinate start=58401
    Prefix
    HAAs, a family of mutagenic compounds [15], are formed during the process of preparation of many products of animal origin, including chicken, beef, pork and fish. Meat prepared at a moderate temperature has low level of HAAs, but when grilled or fried, it can contain a significant amount of these mutagens
    Exact
    [16, 17, 18]
    Suffix
    . The longer meat is prepared and the higher the temperature, the higher amount of these compounds is formed. The performed investigations showed that when grilling chicken, the higher HAA concentrations were found compared to other meat types [19].

18
thiébaud, H.P., Knize, M.G., Kuzmicky, P.a., Hsieh, D.P., Felton, J.S. (1995). airborne mutagens produced by frying beef, pork, and a soy-based food. Food and Chemical Toxicology, 33(10), 821–828.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20242
    Prefix
    ГАА, семейство мутагенных соединений [15], образуются во время процесса приготовления многих продуктов животного происхождения, включая курицу, говядину, свинину и рыбу. Мясо, приготовленное при умеренной температуре, имеет низкий уровень ГАА, но приготовленное на гриле или жаренное, может содержать значительное количество этих мутагенов
    Exact
    [16, 17, 18]
    Suffix
    . Чем дольше мясо готовится и чем выше температура, тем больше образуются этих соединений. Проведенные исследования показали, что при приготовлении курицы-гриль обнаружены более высокие концентрации ГАА, чем в других видах мяса [19].

  2. In-text reference with the coordinate start=58401
    Prefix
    HAAs, a family of mutagenic compounds [15], are formed during the process of preparation of many products of animal origin, including chicken, beef, pork and fish. Meat prepared at a moderate temperature has low level of HAAs, but when grilled or fried, it can contain a significant amount of these mutagens
    Exact
    [16, 17, 18]
    Suffix
    . The longer meat is prepared and the higher the temperature, the higher amount of these compounds is formed. The performed investigations showed that when grilling chicken, the higher HAA concentrations were found compared to other meat types [19].

19
Sinha, r. rothman, n. Salmon, c.P. Mark, S.D. Brown, E.D. Levander, O.a. Knize, M.G. Swanson, c.a . Felton, J.S. rossi, S. (1995). High concentrations of the carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo-[4,5-b]pyridine (PhIP) occur in chicken but are dependent on the cooking method. Cancer Research, 55(20), 4516–4519.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20512
    Prefix
    Чем дольше мясо готовится и чем выше температура, тем больше образуются этих соединений. Проведенные исследования показали, что при приготовлении курицы-гриль обнаружены более высокие концентрации ГАА, чем в других видах мяса
    Exact
    [19]
    Suffix
    . Основные классы гетероциклических аминов включают аминоимидазохинолины или аминоимидазохиноксалины (все вместе называемые соединения типа IQ) и аминоимидазопиридины, такие как PhIP.

  2. In-text reference with the coordinate start=58674
    Prefix
    The longer meat is prepared and the higher the temperature, the higher amount of these compounds is formed. The performed investigations showed that when grilling chicken, the higher HAA concentrations were found compared to other meat types
    Exact
    [19]
    Suffix
    . The main classes of heterocyclic amines include aminoimidazoquinolines or amino-imidazoquinoxalines (in total called IQ type compounds) and amino-imidazopyridines such as PhIP. Compouds of IQ and PhIP types are formed from creatine or creatinine, specific amino acids and sugars [20].

20
Jagerstad, M, Skog, K, Grivas, S, Olsson, K. (1991). Formation of heterocyclic amines using model systems. Mutation Research/ Genetic Toxicology, 259(3–4), 219–233.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20824
    Prefix
    Основные классы гетероциклических аминов включают аминоимидазохинолины или аминоимидазохиноксалины (все вместе называемые соединения типа IQ) и аминоимидазопиридины, такие как PhIP. Соединения типа IQ и PhIP образуются из креатина или креатинина, специфических аминокислот и сахаров
    Exact
    [20]
    Suffix
    . Все мясо (включая рыбу) имеют высокое значение креатина, и происходит максимальное образование ГАА при приготовлении мяса при высоких температурах, (гриле или жарке). Потребление хорошо прожаренного мяса и PhIP связано с повышенным риском рака молочной железы и рака толстой кишки [21].

  2. In-text reference with the coordinate start=58990
    Prefix
    The main classes of heterocyclic amines include aminoimidazoquinolines or amino-imidazoquinoxalines (in total called IQ type compounds) and amino-imidazopyridines such as PhIP. Compouds of IQ and PhIP types are formed from creatine or creatinine, specific amino acids and sugars
    Exact
    [20]
    Suffix
    . All meat (including fish) has high value of creatine and the maximum HAA formation occurs when preparing meat at high temperature (grilling or frying). Consumption of well-done meat and PhIP is linked to an increased risk of breast and colon cancer [21].

21
Iarc monographs of the evaluation of the carcinogenic risk of chemicals to humans. Some naturally occurring substances: food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxins. World Health Organization. Intl. agency for research on cancer. 1993, V.56.Lyon.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=21126
    Prefix
    Все мясо (включая рыбу) имеют высокое значение креатина, и происходит максимальное образование ГАА при приготовлении мяса при высоких температурах, (гриле или жарке). Потребление хорошо прожаренного мяса и PhIP связано с повышенным риском рака молочной железы и рака толстой кишки
    Exact
    [21]
    Suffix
    . Так в исследовании, проведенном в Университете штата Юта, которое включало 952 пациента с раком прямой кишки показало, что мужчины и женщины с самым высоким потреблением обработанного или хорошо приготовленного мяса имеют повышенный риск развития рака прямой кишки [22].

  2. In-text reference with the coordinate start=59261
    Prefix
    All meat (including fish) has high value of creatine and the maximum HAA formation occurs when preparing meat at high temperature (grilling or frying). Consumption of well-done meat and PhIP is linked to an increased risk of breast and colon cancer
    Exact
    [21]
    Suffix
    . For example, the study carried out at the University of Utah, which included 952 patients with rectal cancer, showed that men and women with the highest consumption of processed or well-done meat had an increased risk of rectal cancer [22].

22
Murtaugh, M.a., Ma, K. — n., Sweeney, c., caan, B.J., Slattery, M.L. (2004). Meat consumption patterns and preparation, genetic variants of metabolic enzymes, and their association with rectal cancer in men and women. Journal of Nutrition, 134(4), 776–784.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=21428
    Prefix
    Так в исследовании, проведенном в Университете штата Юта, которое включало 952 пациента с раком прямой кишки показало, что мужчины и женщины с самым высоким потреблением обработанного или хорошо приготовленного мяса имеют повышенный риск развития рака прямой кишки
    Exact
    [22]
    Suffix
    . ГАА в больших дозах обнаруживаются в корке жареных на открытом огне и кулинарно обработанных мясе и рыбе. Эти соединения, по всей вероятности, формируются из креатинина, углеводов и аминокислот, как продуктов реакции Майяра.

  2. In-text reference with the coordinate start=59528
    Prefix
    For example, the study carried out at the University of Utah, which included 952 patients with rectal cancer, showed that men and women with the highest consumption of processed or well-done meat had an increased risk of rectal cancer
    Exact
    [22]
    Suffix
    . HCAs in large doses are found in the crust of fried on an open fire and culinary processed meat and fish. These compounds are apparently formed from creatinine, carbohydrates and amino acids as products of Maillard reaction.

23
Gibis, M. (2007). Occurrence of carcinogenic heterocyclic aromatic amines in fried patties of different animal species. Proceedings of the 53th International Congress of Meat Science and Technology, china, р.13.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=22602
    Prefix
    В исследованиях сообщалось об оптимальном влиянии на образование ГАА в модельных системах, если молярное соотношение общего креатина и глюкозы было приблизительно ½ молярного количества креатина к глюкозе; но если молярное содержание глюкозы увеличивалось, то образование ГАА снижалось
    Exact
    [23, 24]
    Suffix
    . В поисках главного связующего звена между потреблением мяса и развитием рака ученые обнаружили канцерогенные вещества, названные гетероциклическими аминами, которые образуются при приготовлении мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=60656
    Prefix
    Several studies report about the optimal effect on HCA formation in model systems, if the molar ratio of creatine and glucose was about ½ of the molar quantity of creatine relative to glucose; however, if the molar content of glucose increased, the HCA formation decreased
    Exact
    [23, 24]
    Suffix
    . In search of the main link between meat consumption and the development of cancer, scientists found carcinogenic substances called heterocyclic amines, which are formed during meat cooking.

24
Sinha, r., rothman, n., Brown, E.D., Mark, S.D., Hoover, r.n ., caporaso, n.E., Levander, O.a., Knize, M.G., Lang, n.P., Kadlubar, F.F.(1994). Pan-fried meat containing high levels of heterocyclic aromatic amines but low levels of polycyclic aromatic hydrocarbons induces cytochrome P4501a2 activity in humans. Cancer Research, 54(23), 6154–6159.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=22602
    Prefix
    В исследованиях сообщалось об оптимальном влиянии на образование ГАА в модельных системах, если молярное соотношение общего креатина и глюкозы было приблизительно ½ молярного количества креатина к глюкозе; но если молярное содержание глюкозы увеличивалось, то образование ГАА снижалось
    Exact
    [23, 24]
    Suffix
    . В поисках главного связующего звена между потреблением мяса и развитием рака ученые обнаружили канцерогенные вещества, названные гетероциклическими аминами, которые образуются при приготовлении мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=60656
    Prefix
    Several studies report about the optimal effect on HCA formation in model systems, if the molar ratio of creatine and glucose was about ½ of the molar quantity of creatine relative to glucose; however, if the molar content of glucose increased, the HCA formation decreased
    Exact
    [23, 24]
    Suffix
    . In search of the main link between meat consumption and the development of cancer, scientists found carcinogenic substances called heterocyclic amines, which are formed during meat cooking.

25
alaejos, M.S., afonso, a.M. (2011) Factors that affect the content of heterocyclic aromatic amines in foods. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 10(2), 52–108.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=23048
    Prefix
    Причем касается это не только красного мяса. Названные канцерогены часто присутствуют в хорошо прожаренной говядине, однако, уровень содержания их в жареной курице, а также рыбе оказался намного выше
    Exact
    [25]
    Suffix
    . Красное мясо и рак — до сих пор нет убедительных доказательств Отказ от мяса снижает риск развития рака примерно на сорок процентов. Более 30 лет ученые из Гарварда проводили масштабное исследование, в котором принимали участие 37 698 мужчин и 83 644 женщины, поделенные на 2 группы.

  2. In-text reference with the coordinate start=61080
    Prefix
    Moreover, this is related not only to red meat. The above mentioned carcinogens are often present in well-done beef; however, the level of their content in fried chicken and fish turned to be much higher
    Exact
    [25]
    Suffix
    . Red meat and cancer — there is no conclusive evidence yet Meat rejection reduces the risk of cancer development approximately by 40 %. For more than 30 years, the scientists from Harvard carried out a large-scale investigation, which included 37,698 men and 83,644 women allocated to two groups.

26
Forman, D., Bray, F., Brewster, D.H., Gombe Mbalawa, c., Kohler, B., Piсeros, M., Steliarova-Foucher, E., Swaminathan, r., Ferlay, J. eds. (2013). cancer Incidence in Five continents, Vol. X (electronic version) Lyon, Iarc. [Электронный ресурс: http:// ci5.iarc.fr last accessed on / access date 12.10.2017]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=23846
    Prefix
    Главным результатом масштабного исследования стал вывод, что слишком частое употребление красного мяса ведет к существенному возрастанию риска увеличения смертности от рака и болезней сердечно-сосудистой системы
    Exact
    [26]
    Suffix
    . Еще один вывод — продолжительность жизни любителей ежедневного стейка падает на 13 % при употреблении порции не больше ладони свежеприготовленного красного мяса. А если в рационе в таком же объеме присутствует заранее обработанное мясо, например, бекон, то продолжительность жизни падает на 20 %.

  2. In-text reference with the coordinate start=61907
    Prefix
    The main result of the large-scale study was a conclusion that too frequent red meat consumption led to a significant growth in the risk of an increase in mortality from cancer and cardiovascular diseases
    Exact
    [26]
    Suffix
    . Another conclusion is a 13 % decrease in the longevity of people consuming steaks every day when the portions of freshly prepared red meat are not larger than a palm of the hand. If a diet contains the same volume of preliminary processed meat (for example, bacon), than life duration drops by 20 %.

27
Bray F. transitions in human development and the global cancer burden. In: Wild cP, Stewart B(Eds) World cancer report 2014 Lyon: International agency for research on cancer, 2014.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=24445
    Prefix
    Риск рака для человека, ежедневно употребляющего свежее мясо, — 10 %, а обработанного — 16 %. Возможность проявления сердечно-сосудистых проблем у любителей свежего мяса возрастает на 18 %, а у любителей заранее обработанного — на 21 %
    Exact
    [27]
    Suffix
    . Этот вред частого употребления красного мяса объясняется тем, что мы едим обработанное мясо, приготовленное с помощью жарки, тушения, консервации, в процессе которых вырабатываются канцерогены, патогенные белковые соединения, олигомерные белки.

  2. In-text reference with the coordinate start=62538
    Prefix
    The risk of cancer for a person daily consuming fresh meat and processed meat is 10 % and 16 %, respectively. The possibility of manifestation of cardiovascular diseases increases by 18 % for people preferring fresh meat and by 21 % for those who consume preliminary processed meat
    Exact
    [27]
    Suffix
    . The harmful effects of frequent red meat consumption can be explained by the fact that we eat processed meat, prepared by frying, stewing and preservation, during which the carcinogens, pathogenic protein substances, oligomeric proteins are formed.

28
Willett, W.c., Stampfer, M.J., colditz, G.a., rosner, B.a., Speizer, F.E. (1990). relation of meat, fat, and fiber intake to the risk of colon cancer in a prospective study among women. England Journal of Medicine,323(24), 1664–1672.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=25060
    Prefix
    По данным исследований Гарвардского университета, в которых участвовали десятки тысяч мужчин и женщин, опасность возникновения рака толстой кишки уменьшается на две третьих, если снизить потребление обработанного мяса
    Exact
    [28, 29, 30]
    Suffix
    . Не так давно было опубликовано новое исследование в British Medical Journal [31] — связанное с употреблением красного мясо и ранней диагностикой онко-заболевания. В нем приводились обсуждения взаимосвязей между употреблением красного мяса и рака молочной железы.

  2. In-text reference with the coordinate start=63130
    Prefix
    According to the data of the studies of the Harvard University, which included tens of thousands of men and women, the risk of the colon cancer development decreased by two thirds if the consumption of processed meat was reduced
    Exact
    [28, 29, 30]
    Suffix
    . Recently, the new study was published in the British Medical Journal [31] related to the red meat consumption and early diagnostics of oncological disease. It presents discussion about the relationship between red meat consumption and breast cancer.

29
Giovannucci, E., Stampfer, M.J., colditz, G.a., Willett, W.c. (1994). Intake of fat, meat, and fiber in relation to risk of colon cancer in men. Cancer Research, 54(9), 2390–2397.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=25060
    Prefix
    По данным исследований Гарвардского университета, в которых участвовали десятки тысяч мужчин и женщин, опасность возникновения рака толстой кишки уменьшается на две третьих, если снизить потребление обработанного мяса
    Exact
    [28, 29, 30]
    Suffix
    . Не так давно было опубликовано новое исследование в British Medical Journal [31] — связанное с употреблением красного мясо и ранней диагностикой онко-заболевания. В нем приводились обсуждения взаимосвязей между употреблением красного мяса и рака молочной железы.

  2. In-text reference with the coordinate start=63130
    Prefix
    According to the data of the studies of the Harvard University, which included tens of thousands of men and women, the risk of the colon cancer development decreased by two thirds if the consumption of processed meat was reduced
    Exact
    [28, 29, 30]
    Suffix
    . Recently, the new study was published in the British Medical Journal [31] related to the red meat consumption and early diagnostics of oncological disease. It presents discussion about the relationship between red meat consumption and breast cancer.

30
Singh, P.n., Fraser, G.E. (1998). Dietary risk factors for colon cancer in a low-risk population. American Journal of Epidemiology, 148(8), 761–774.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=25060
    Prefix
    По данным исследований Гарвардского университета, в которых участвовали десятки тысяч мужчин и женщин, опасность возникновения рака толстой кишки уменьшается на две третьих, если снизить потребление обработанного мяса
    Exact
    [28, 29, 30]
    Suffix
    . Не так давно было опубликовано новое исследование в British Medical Journal [31] — связанное с употреблением красного мясо и ранней диагностикой онко-заболевания. В нем приводились обсуждения взаимосвязей между употреблением красного мяса и рака молочной железы.

  2. In-text reference with the coordinate start=63130
    Prefix
    According to the data of the studies of the Harvard University, which included tens of thousands of men and women, the risk of the colon cancer development decreased by two thirds if the consumption of processed meat was reduced
    Exact
    [28, 29, 30]
    Suffix
    . Recently, the new study was published in the British Medical Journal [31] related to the red meat consumption and early diagnostics of oncological disease. It presents discussion about the relationship between red meat consumption and breast cancer.

31
Farvid, M.S., cho, E., chen, W.Y., Eliassen, a.H., Willett, W.c. (2014). Dietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study. BMJ (Online), 348: g3437.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=25156
    Prefix
    По данным исследований Гарвардского университета, в которых участвовали десятки тысяч мужчин и женщин, опасность возникновения рака толстой кишки уменьшается на две третьих, если снизить потребление обработанного мяса [28, 29, 30]. Не так давно было опубликовано новое исследование в British Medical Journal
    Exact
    [31]
    Suffix
    — связанное с употреблением красного мясо и ранней диагностикой онко-заболевания. В нем приводились обсуждения взаимосвязей между употреблением красного мяса и рака молочной железы.

  2. In-text reference with the coordinate start=29486
    Prefix
    Таким образом, на основе последнего исследования и всех других доступных доказательств до сих пор нет четких доказательств связи между количеством красного мяса, которое женщина ест, и ее шансами на развитие рака молочной железы
    Exact
    [31]
    Suffix
    . Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33].

  3. In-text reference with the coordinate start=63221
    Prefix
    According to the data of the studies of the Harvard University, which included tens of thousands of men and women, the risk of the colon cancer development decreased by two thirds if the consumption of processed meat was reduced [28, 29, 30]. Recently, the new study was published in the British Medical Journal
    Exact
    [31]
    Suffix
    related to the red meat consumption and early diagnostics of oncological disease. It presents discussion about the relationship between red meat consumption and breast cancer. If for other types of cancer, studies are more or less convincing by statistical parameters, there is no hard evidence in case of breast cancer despite several large-scale studies.

  4. In-text reference with the coordinate start=67127
    Prefix
    Therefore, as can be seen from the latter study and other available evidence, there are still no hard data on the association between an amount of red meat that a woman eats and her chances of developing breast cancer
    Exact
    [31]
    Suffix
    . Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33].

32
Fraser, G.E. (1999). associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white california Seventh-day adventists. American Journal of Clinical Nutrition,70(suppl), 532S-538S.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29765
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника
    Exact
    [32, 33]
    Suffix
    . При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40], которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом.

  2. In-text reference with the coordinate start=67399
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example
    Exact
    [32, 33]
    Suffix
    . When considering this question, we analyzed the results of seven studies [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40], which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

33
Ma, r.W., chapman, K. (2009). a systematic review of the effect of diet in prostate cancer prevention and treatment. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 22(3), 187–199
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29765
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника
    Exact
    [32, 33]
    Suffix
    . При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40], которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом.

  2. In-text reference with the coordinate start=67399
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example
    Exact
    [32, 33]
    Suffix
    . When considering this question, we analyzed the results of seven studies [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40], which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

34
chao, a., thun, M.J., connell, c.J., et al. (2005). Meat consumption and risk of colorectal cancer. JAMA, 293, 172–182.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

35
Kojima, M., Wakai, K., tamakoshi, K., tokudome, S., toyoshima, H., Watanabe, Y., Hayakawa, n., Suzuki, K., Hashimoto, S., Ito, Y., tamakoshi, a. (2004). Diet and colorectal cancer mortality: results from the Japan collaborative cohort Study. Nutrition and Cancer, 50(1), 23–32.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

36
English, D.r., MacInnis, r.J., Hodge, a.M., Hopper, J.L., Haydon, a.M., Giles, G.G. (2004). red meat, chicken, and fish consumption and risk of colorectal cancer. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, 13(9), 1509–1514.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

37
Wei, E.K., Giovannucci, E., Wu, K., rosner, B., Fuchs, c.S., Willett, W.c., colditz, G.a. (2004). comparison of risk factors for colon and rectal cancer. International Journal of Cancer, 108(3), 433–442.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

38
Larsson, S.c., rafter, J., Holmberg, L., Bergkvist, L., Wolk, a.. (2005). red meat consumption and risk of cancers of the proximal colon, distal colon and rectum: the Swedish Mammography cohort. International Journal of Cancer, 113(5), 829–834.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

39
norat, t., Bingham, S., Ferrari, P., et al. (2005). Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition. Journal of the national cancer Institute, 97(12), 906–916.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

40
Lin, J., Zhang, S.M., cook, n.r., Lee, I. — M., Buring, J.E. (2004). Dietary fat and fatty acids and risk of colorectal cancer in women. American Journal of Epidemiology,160(10), 1011–1022.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=29866
    Prefix
    Основываясь на статистических исследованиях последних лет, в настоящее время имеется большое количество публикаций, подтверждающих связь между людьми, которые едят много красного или обработанного мяса и их шансами на развитие например рака кишечника[32, 33]. При изучении данного вопроса были проанализированные результаты семи исследований
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , которые лишь частично подтверждают незначительную ассоциацию с красным мясом. Практически все исследования были непоследовательными и недостаточно доказательными для ассоциирования повышенного риска развития рака толстой кишки с потреблением обработанного мяса.

  2. In-text reference with the coordinate start=67493
    Prefix
    Based on the statistical publications of the last years, recently, there are many publications that confirm an association between people eating a lot of red or processed meat and their chances of developing intestinal cancer, for example [32, 33]. When considering this question, we analyzed the results of seven studies
    Exact
    [34, 35, 36, 37, 38, 39, 40]
    Suffix
    , which only partly confirmed an insignificant association with red meat. Practically all studies were inconsistent and insufficiently convincing to link an increased risk of the colon cancer development with processed meat consumption.

41
Honikel, K. — O. (2009). too much is always unhealthy: new findings from studies on meat and its health dangers [allzu viel ist immer ungesund]. Fleischwirtschaft, 89(5), 8–9.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=31075
    Prefix
    Почти к такому же результату относительно повышенного риска заболевания раком кишечника у вегетарианцев (на 16 % выше) в сравнении с людьми, употребляющими мясо в полезном для здоровья количестве, пришли уже в 2005 году ученые из Хайдельберга (Германия) при проведении исследованием с участием вегетарианцев
    Exact
    [41, 42]
    Suffix
    . Чище пища Прочитав сообщения о том, что рыба содержит «хорошие» жиры, многие люди перешли с мяса на рыбу. Однако, от «хороших» жиров толстеют так же, как и от любых других, о чем наглядно свидетельствуют коренные народы Арктики.

  2. In-text reference with the coordinate start=68594
    Prefix
    As far back as 2005, when doing their research with participation of vegetarians, the scientists from Heidelberg (Germany) came almost to the same conclusion regarding an increased risk of intestinal cancer in vegetarians (by 16 %) compared to people consuming meat in quantities beneficial for health
    Exact
    [41, 42]
    Suffix
    . Cleaner food After reading reports that fish contains «good» fats, many people changed from to meat to fish. However, it possible to gain weight from «good’ fats like from any others, which can be clearly seen on the example of indigenous people in the Arctic.

42
Key, t.J., appleby, P.n., Spencer, E.a., travis, r.c., allen, n.E., thorogood, M., Mann, J.I. (2009). cancer incidence in British vegetarians. British Journal of Cancer, 101(1), 192–197.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=31075
    Prefix
    Почти к такому же результату относительно повышенного риска заболевания раком кишечника у вегетарианцев (на 16 % выше) в сравнении с людьми, употребляющими мясо в полезном для здоровья количестве, пришли уже в 2005 году ученые из Хайдельберга (Германия) при проведении исследованием с участием вегетарианцев
    Exact
    [41, 42]
    Suffix
    . Чище пища Прочитав сообщения о том, что рыба содержит «хорошие» жиры, многие люди перешли с мяса на рыбу. Однако, от «хороших» жиров толстеют так же, как и от любых других, о чем наглядно свидетельствуют коренные народы Арктики.

  2. In-text reference with the coordinate start=68594
    Prefix
    As far back as 2005, when doing their research with participation of vegetarians, the scientists from Heidelberg (Germany) came almost to the same conclusion regarding an increased risk of intestinal cancer in vegetarians (by 16 %) compared to people consuming meat in quantities beneficial for health
    Exact
    [41, 42]
    Suffix
    . Cleaner food After reading reports that fish contains «good» fats, many people changed from to meat to fish. However, it possible to gain weight from «good’ fats like from any others, which can be clearly seen on the example of indigenous people in the Arctic.

43
Красное мясо: польза или вред для здоровья? [Электронный ресурс: http://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ krasnoe-myaso-polza-ili-vred-dlya-zdorovya/ Дата обращения 20.10.2017 г.]
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=34133
    Prefix
    По мнению доктора Кристофера Уайлда (Christopher Wild), директора МАИР, нужно искать разумный баланс между высокой пищевой ценностью мясных продуктов и потенциальными рисками, многие из которых окончательно не доказаны
    Exact
    [43]
    Suffix
    . mTOR, инсулиновый каскад и болезни цивилизации mTOR (mammalian target of rapamycin) — белок, кодируемый у млекопитающих с помощью гена серин/ треониновая протеинкиназа, регулирующая: — рост клеток — пролиферацию клеток — подвижность клеток — выживание клеток — синтез белков — транскрипцию mTOR интегрирует различные сигнальные пути, в том числе пути инсулина, ростовых факторов и м

  2. In-text reference with the coordinate start=71551
    Prefix
    Christopher Wild, director of IARC, it is necessary to find a reasonable balance between high nutritional value of meat products and potential risks, many of which are not conclusively proved
    Exact
    [43]
    Suffix
    . mTOR, insulin cascade and diseases of civilization Mammalian target of rapamycin (mTOR) is a protein encoded in mammalians by the gene of serine/threonine protein kinase that regulates: — cell growth — cell proliferation — cell motility — cell survival — protein synthesis — transcription mTOR intergrates different signal pathways, including the pathways of insulin, growth

44
Hsieh, a.c., Liu, Y., Edlind, M.P., Ingolia, n.t ., Janes, M.r., Sher, a., Shi, E.Y., tumpf, c.r., christensen, c., Bonham, M.J., Wang, S., ren, P., Martin, M., Jessen, K., Feldman, M.E., Weissman, J.S., Shokat, K.M., rommel, c., ruggero, D. (2012). the translational landscape of mtOr signalling steers cancer initiation and metastasis. Nature, 485(7396), 55–61.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=35238
    Prefix
    Излишняя активация работы mTOR приводит к бесконтрольному делению клеток — то есть к превращению их в раковые. Поэтому очень важно определить, к синтезу каких именно белков mTOR имеет непосредственное отношение. Сделать это недавно удалось большой группе американских ученых
    Exact
    [44]
    Suffix
    . Как известно, процесс образования раковой опухоли запускается на уровне генов: в клетке нарушается правильный баланс генной экспрессии, повышается транскрипция «опасных» генов и понижается транскрипция тех генов, которые должны были держать «опасные» гены «в руках».

  2. In-text reference with the coordinate start=72641
    Prefix
    The mTOR hyperactivation leads to uncontrolled cell division; that is, to their transformation into cancer cells. Therefore, it is very important to precisely determine proteins, to which synthesis mTOR is directly related. Recently, the large group of American scientists managed to achieve this
    Exact
    [44]
    Suffix
    . It is known that a process of cancer development is triggered at the gene level: the right balance of gene expression is disturbed, the transcription of the «dangerous» genes increases and the transcription of the genes that have to «keep a check on» the «dangerous» genes decreases. mRNA resulted from the transcription enters the cytoplasm and gives rise to the «da

45
ruggero, D., Montanaro, L., Ma, L., Xu, W., Londei, P., cordon-cardo, c., Pandolfi, P.P. (2004). the translation factor eIF-4F promotes tumor formation and cooperates with c-Myc in lymphomagenesis. nature Medicine, 10(5), 484–486.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=36475
    Prefix
    В частности, показано, что mTOR гиперактивен практически во всех случаях рака простаты (который является наиболее частым раком у мужчин) и при ряде других раков. Группа американских исследователей под руководством Давида Руггеро (Davide Ruggero) и Кристиана Роммеля (Christian Rommel)
    Exact
    [45]
    Suffix
    исследовала связь между активностью mTOR и развитием рака. Судя по результатам этих экспериментов, метастазирование в большой степени зависит от mTOR, и потому ингибирование этого белка может оказаться очень полезным при лечении раковой опухоли.

  2. In-text reference with the coordinate start=73822
    Prefix
    In particular, mTOR hyperactivity was demonstrated virtually in all cases of prostate cancer (which is the most common cancer type in men) and in several other cancer types. The group of American researchers under the leadership of Davide Ruggero and Christian Rommel
    Exact
    [45]
    Suffix
    studied an association between the mTOR activity and cancer development. According to the results of these experiments, metastases to a large expend depend on mTOR, and, therefore, inhibition of this protein can be quite useful in cancer treatment.

46
Геннадиник, а.Г., нелаева, а.а . (2010). роль инсулиноподобного фактора роста-I в метаболизме, регуляции клеточного обновления и процессах старения. Ожирение и метаболизм, 2, 10–15.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=36921
    Prefix
    Судя по результатам этих экспериментов, метастазирование в большой степени зависит от mTOR, и потому ингибирование этого белка может оказаться очень полезным при лечении раковой опухоли. Основными регуляторами mTOR комплекса являются инсулин, инсулиноподобный фактор роста-1 (ИФР-1), аминокислотами (преимущественно лейцином) и оксидативным стрессом
    Exact
    [46]
    Suffix
    . Инсулиновый каскад сильно консервативен у различных групп животных (позвоночных и беспозвоночных). Если у беспозвоночных животных insulin/ ИФР1 имеет один путь, у высших позвоночных, в том числе, млекопитающих, этот путь подразделяется на два.

  2. In-text reference with the coordinate start=74243
    Prefix
    According to the results of these experiments, metastases to a large expend depend on mTOR, and, therefore, inhibition of this protein can be quite useful in cancer treatment. The major regulators of the mTOR complex are insulin, insulin-like growth factor 1 (IGF1), amino acids (mainly, leucine) and oxidative stress
    Exact
    [46]
    Suffix
    . The insulin cascade is very conservative in different animal groups (vertebrates and invertebrates). In invertebrates, insulin/ IGF1 has one pathway; however, in higher vertebrates, including mammals, this pathway is divided into two.

47
Innovative method to review research on mechanisms by which lifestyle factors cause cancer. [Электронный ресурс: http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/continuousupdate-project-cup/mechanisms-research. Дата обращения 20.10.2017].
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=39971
    Prefix
    В настоящее время комплексный метод проверяется двумя группами из Маастрихтского университета и Немецкого онкологического научного центра, и в следующем году ожидается полностью сформированный научный отчет
    Exact
    [47]
    Suffix
    . В мировой практике мясная продукция рассматривается как продукция высокого риска, для которой характерны как биологические, так и химические риски. В документах Кодекс Алиментариус и Международного эпизоотического бюро (МЭБ) содержаться указания к применению риск-ориентированного подхода к анализу продукции животного происхождения.

  2. In-text reference with the coordinate start=77278
    Prefix
    Currently, the complex method has being tested by two groups from Maastricht University and the German Cancer Research Center and the fully formed scientific report is expected to be issued next year
    Exact
    [47]
    Suffix
    . In world practice, meat products are regarded as products of high risk, for which both biological and chemical risks are typical. The documents of Codex Alimentarius and World Organisation for Animal Health (OIE) contain instructions on the use of the risk-oriented approach to analysis of products of animal origin.