The 25 references with contexts in paper I. Chernukha M., I. Nikonov N., N. Mashentseva G., D. Klabukova L., D. Afanasev A., L. Kovalyov I., L. Ilina А., И. Чернуха М., И. Никонов Н., Н. Машенцева Г., Д. Клабукова Л., Д. Афанасьев А., Л. Ковалев И., Л. Ильина А. (2018) “ВЛИЯНИЕ СПОНТАННОЙ МИКРОФЛОРЫ ФЕРМЕНТИРОВАННЫХ МЯСНЫХ ПРОДУКТОВ ИЗ КОНИНЫ НА ОБРАЗОВАНИЕ БИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫХ ПЕПТИДОВ // AN INFLUENCE OF SPONTANEOUS MICROFLORA OF FERMENTED HORSEMEAT PRODUCTS ON THE FORMATION OF BIOLOGICALLY ACTIVE PEPTIDES” / spz:neicon:meat:y:2017:i:4:p:4-19

1
Hood, L., Flores, M. (2012). a personal view on systems medicine and the emergence of proactive P4 medicine: predictive, preventive, personalized and participatory. new Biotechnology,
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6043
    Prefix
    Современная стратегия, направленная на увеличение продолжительности жизни за счет снижения риска хронических неинфекционных заболеваний, включает прогнозирование, превентивность или профилактику, персонализацию и партисипативность (принцип четырех «П»)
    Exact
    [1]
    Suffix
    . При этом научный прогноз об увеличении средней ожидаемой продолжительности жизни человека основан на многих направлениях, однако центральное место занимает создание средств эффективной и безопасной профилактики социально-значимых заболеваний.

  2. In-text reference with the coordinate start=37537
    Prefix
    +– Неизвестный––(1858.9383) KI/LDESAKMEAETKI/LH Тропонин T, изоформа быстрого скелетно-мышечного типа (2–22)++ (2637.9358) SDEEVEHVEEEYEEEEEAQEE (2–22) The modern strategy directed towards an increase in longevity due to a decrease in the risk of chronic noncommunicable diseases includes prediction, prevention, personalization and participativity (the principle of P4 medicine)
    Exact
    [1]
    Suffix
    . With that, the scientific forecast about an increase in an average life expectancy of humans is based on many directions; however, the central place is occupied by the development of effective and safe prophylaxis of socially significant diseases.

2
6), 613–624. 2. тутельян, в.а ., Самсонов, М.а., Каганов, Б.С., Батурин, а.К., Шарафетдинов, Х.Х., Плотникова, о.а ., Павлючкова, М.С. (2008).Картотека блюд диетического (лечебного и профилактического) питания оптимизированного состава. Практическое руководство. М, национальная ассоциация клинического питания.—448 с. ISBn978–5–85597–105–7
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6496
    Prefix
    ожидаемой продолжительности жизни человека основан на многих направлениях, однако центральное место занимает создание средств эффективной и безопасной профилактики социально-значимых заболеваний. В России хронические неинфекционные заболевания являются причиной 75 % всех смертей. При этом на долю сердечно-сосудистых заболеваний приходится около 55 %
    Exact
    [2]
    Suffix
    . Original scientific paper AN INFLUENCE OF SPONTANEOUS MICROFLORA OF FERMENTED HORSEMEAT PRODUCTS ON THE FORMATION OF BIOLOGICALLY ACTIVE PEPTIDES Key words: peptides, Lactobacillus, T-RFLP, one-dimensional electrophoresis, two-dimensional electrophoresis, proteomics, horsemeat, meat products Abstract At present, different methods are used to accumulate functional peptides in meat raw materials,

  2. In-text reference with the coordinate start=37949
    Prefix
    scientific forecast about an increase in an average life expectancy of humans is based on many directions; however, the central place is occupied by the development of effective and safe prophylaxis of socially significant diseases. In Russia, chronic noncommunicable diseases are a cause of 75 % of all deaths. With that, the cardiovascular diseases account for about 55 %
    Exact
    [2]
    Suffix
    . Over the last 10 years, extended studies on the substances of the protein and peptide nature in meat raw materials and finished meat products [3, 4] have been carried out. These compounds are formed in the process of different technological processing and stipulate quality and functional characteristics as well as safety of foods.

3
тутельян, в.а ., вялков, а.н., разумов, в.и., Москаленко, К.а., одинец, а.Г., Сбежнева, в.Г., Сергеев, в.н. (2010). научные основы здорового питания. М, Панорама.—839 с. ISBn978–5–86472–224–4.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10643
    Prefix
    , Russia 4 Institute of Applied Biochemistry and Mechanical Engineering «Biochimmash», Moscow, Russia 5 Federal Research Centre «Fundamentals of Biotechnology» of the Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia В последние 10 лет во всем мире проводятся обширные исследования по изучению веществ белковой и пептидной природы, содержащихся в мясном сырье и готовых мясных продуктах
    Exact
    [3,4]
    Suffix
    . Эти соединения образуются в процессе различной технологической обработки и обусловливают качественные и функциональные характеристики, а также безопасность готовых продуктов питания.

  2. In-text reference with the coordinate start=38106
    Prefix
    With that, the cardiovascular diseases account for about 55 % [2]. Over the last 10 years, extended studies on the substances of the protein and peptide nature in meat raw materials and finished meat products
    Exact
    [3, 4]
    Suffix
    have been carried out. These compounds are formed in the process of different technological processing and stipulate quality and functional characteristics as well as safety of foods.

4
arihara, K. (2006). Strategies for designing novel functional meat products. Meat Science, 74, 219–229.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10643
    Prefix
    , Russia 4 Institute of Applied Biochemistry and Mechanical Engineering «Biochimmash», Moscow, Russia 5 Federal Research Centre «Fundamentals of Biotechnology» of the Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia В последние 10 лет во всем мире проводятся обширные исследования по изучению веществ белковой и пептидной природы, содержащихся в мясном сырье и готовых мясных продуктах
    Exact
    [3,4]
    Suffix
    . Эти соединения образуются в процессе различной технологической обработки и обусловливают качественные и функциональные характеристики, а также безопасность готовых продуктов питания.

  2. In-text reference with the coordinate start=38106
    Prefix
    With that, the cardiovascular diseases account for about 55 % [2]. Over the last 10 years, extended studies on the substances of the protein and peptide nature in meat raw materials and finished meat products
    Exact
    [3, 4]
    Suffix
    have been carried out. These compounds are formed in the process of different technological processing and stipulate quality and functional characteristics as well as safety of foods.

5
Shishkin, S.S., Kovalev, L.I., Kovaleva, M.a., Ivanov, a.V., Eremina, L.S., Sadykhov, E.G. (2014).the application of proteomic technologies for the analysis of muscle proteins of farm animals used in the meat industry (review). Applied Biochemistry and Microbiology, 50, 453–465.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11402
    Prefix
    изучения мясных белков как потенциальных источников биопептидов заключается в исследовании протеома на предмет наличия функциональных последовательностей и метаболитов, образованных в процессе автолиза, ферментации стартовыми культурами, а также гидролиза мясного сырья ферментами желудочно-кишечного тракта человека методами прикладной протеомики и биоинформатики
    Exact
    [5,6]
    Suffix
    . Современные тенденции пищевой биотехнологии и биохимии мяса направлены на исследования по выявлению и идентификации белков и пептидов, характеризующих качественные характеристики во всех сырьевых источниках животного и растительного происхождения [7,8].

  2. In-text reference with the coordinate start=38918
    Prefix
    as potential sources of biopeptides consists in investigation of proteome regarding the presence of functional sequences and metabolites formed during the autolysis process, fermentation by starter cultures as well as hydrolysis of meat raw materials with the human gastrointestinal enzymes using the methods of applied proteomics and bioinformatics
    Exact
    [5,6]
    Suffix
    . The current trends in food biotechnology and meat biochemistry are directed towards investigations regarding detection and identification of proteins and peptides characterizing quality characteristics in all raw material sources of animal and plant origin [7,8].

6
Olmedilla-alonso, B., Jimenez-colmenero, F., Sanchez-Muniz, F.J. (2013). Development and assessment of healthy properties of meat and meat products designed as functional foods. Meat Science, 95, 919–930.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=11402
    Prefix
    изучения мясных белков как потенциальных источников биопептидов заключается в исследовании протеома на предмет наличия функциональных последовательностей и метаболитов, образованных в процессе автолиза, ферментации стартовыми культурами, а также гидролиза мясного сырья ферментами желудочно-кишечного тракта человека методами прикладной протеомики и биоинформатики
    Exact
    [5,6]
    Suffix
    . Современные тенденции пищевой биотехнологии и биохимии мяса направлены на исследования по выявлению и идентификации белков и пептидов, характеризующих качественные характеристики во всех сырьевых источниках животного и растительного происхождения [7,8].

  2. In-text reference with the coordinate start=12334
    Prefix
    Выявлен ряд коротких пептидов, обладающих гипотензивным, опиоидным, антиоксидантным, антитромботическим и другими биологическими эффектами, которые оказывают влияние на ряд наиболее общих патогенетических механизмов, лежащих в основе развития патологических процессов
    Exact
    [6,9,10]
    Suffix
    . Так в мясных белках содержатся аминокислотные последовательности, обладающие гипотензивными свойствами (куриный миозин, говяжий коллаген α1, свиной тропонин С), стимуляторы убиквитин-регулируемого протеолиза (куриный миозин, говяжий коллаген α1, свиной тропонин С), антиамнестической и антитромботической активностями (говяжий коллаген α1), антибактер

  3. In-text reference with the coordinate start=38918
    Prefix
    as potential sources of biopeptides consists in investigation of proteome regarding the presence of functional sequences and metabolites formed during the autolysis process, fermentation by starter cultures as well as hydrolysis of meat raw materials with the human gastrointestinal enzymes using the methods of applied proteomics and bioinformatics
    Exact
    [5,6]
    Suffix
    . The current trends in food biotechnology and meat biochemistry are directed towards investigations regarding detection and identification of proteins and peptides characterizing quality characteristics in all raw material sources of animal and plant origin [7,8].

  4. In-text reference with the coordinate start=39768
    Prefix
    A range of short peptides was revealed, which had hypotensive, opioid, antioxidant, antithrombotic and other biological effects that influenced a range of the most general pathogenetic mechanisms underlying the development of pathological processes
    Exact
    [6,9,10]
    Suffix
    . For example, meat proteins contain amino acid sequences with the hypotensive activity (chicken myosin, beef collagen α1 and pork troponin C), stimulators of the ubiquitin-mediated proteolysis (chicken myosin, beef collagen α1 and pork troponin C), antiamnesic and antithrombotic activities (beef collagen α1), antibacterial (chicken myosin), immunomodulatory (beef collagen α1) and

7
te Pas, M.F.W, Kruijt, L., Pierzchala, M., crump, r.E., Boeren, S., Keuning, E., Hoving-Bolink, r., Hortos, M., Gispert, M., arnau, J., Diestre, a., Mulder, H.a. (2013). Identification of proteomic biomarkers in M. Longissimusdorsi as potential predictors of pork quality. Meat Science, 95, 679–687.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11702
    Prefix
    Современные тенденции пищевой биотехнологии и биохимии мяса направлены на исследования по выявлению и идентификации белков и пептидов, характеризующих качественные характеристики во всех сырьевых источниках животного и растительного происхождения
    Exact
    [7,8]
    Suffix
    . В настоящее время из мясного сырья, в особенности из мышечных белков говядины, курицы, свинины, выделено большое количество полипептидных веществ, содержащих примерно 2–30 аминокислот, нативно присутствующих в мясном сырье или образующихся в процессе технологической обработки.

  2. In-text reference with the coordinate start=39191
    Prefix
    The current trends in food biotechnology and meat biochemistry are directed towards investigations regarding detection and identification of proteins and peptides characterizing quality characteristics in all raw material sources of animal and plant origin
    Exact
    [7,8]
    Suffix
    . At present, a great number of polypeptide substances containing about 2–30 amino acids, which exist initially in meat raw material or were formed during technological processing, have been extracted from meat raw materials, especially from beef, chicken and pork muscle proteins.

8
Yu, t. — Y., Morton, J.D., clerens, S., Dyer, J.M. (2015). Proteomic Investigation of Protein Profile changes and amino acid residue Level Modification in cooked Lamb Meat: the Effect of Boiling. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(41),
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11702
    Prefix
    Современные тенденции пищевой биотехнологии и биохимии мяса направлены на исследования по выявлению и идентификации белков и пептидов, характеризующих качественные характеристики во всех сырьевых источниках животного и растительного происхождения
    Exact
    [7,8]
    Suffix
    . В настоящее время из мясного сырья, в особенности из мышечных белков говядины, курицы, свинины, выделено большое количество полипептидных веществ, содержащих примерно 2–30 аминокислот, нативно присутствующих в мясном сырье или образующихся в процессе технологической обработки.

  2. In-text reference with the coordinate start=39191
    Prefix
    The current trends in food biotechnology and meat biochemistry are directed towards investigations regarding detection and identification of proteins and peptides characterizing quality characteristics in all raw material sources of animal and plant origin
    Exact
    [7,8]
    Suffix
    . At present, a great number of polypeptide substances containing about 2–30 amino acids, which exist initially in meat raw material or were formed during technological processing, have been extracted from meat raw materials, especially from beef, chicken and pork muscle proteins.

9
12–9123. 9. chalamaiah, M., Jyothirmayi, t., Diwan, P.V., Dinesh Kumar, B. (2015). antiproliferative, acE-inhibitory and functional properties of protein hydrolysates from rohu (Labeorohita) roe (egg) prepared by gastrointestinal proteases. Journal of Food Science and Technology, 52 (12), 8300–8307.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=12334
    Prefix
    Выявлен ряд коротких пептидов, обладающих гипотензивным, опиоидным, антиоксидантным, антитромботическим и другими биологическими эффектами, которые оказывают влияние на ряд наиболее общих патогенетических механизмов, лежащих в основе развития патологических процессов
    Exact
    [6,9,10]
    Suffix
    . Так в мясных белках содержатся аминокислотные последовательности, обладающие гипотензивными свойствами (куриный миозин, говяжий коллаген α1, свиной тропонин С), стимуляторы убиквитин-регулируемого протеолиза (куриный миозин, говяжий коллаген α1, свиной тропонин С), антиамнестической и антитромботической активностями (говяжий коллаген α1), антибактер

  2. In-text reference with the coordinate start=39768
    Prefix
    A range of short peptides was revealed, which had hypotensive, opioid, antioxidant, antithrombotic and other biological effects that influenced a range of the most general pathogenetic mechanisms underlying the development of pathological processes
    Exact
    [6,9,10]
    Suffix
    . For example, meat proteins contain amino acid sequences with the hypotensive activity (chicken myosin, beef collagen α1 and pork troponin C), stimulators of the ubiquitin-mediated proteolysis (chicken myosin, beef collagen α1 and pork troponin C), antiamnesic and antithrombotic activities (beef collagen α1), antibacterial (chicken myosin), immunomodulatory (beef collagen α1) and

10
Meinert, L., Broge, E.H.D.L., Bejerholm, c., Jensen, K. (2016). application of hydrolyzed proteins of animal origin in processed meat. Food Science and Nutrition, 4(2), 290–297.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=12334
    Prefix
    Выявлен ряд коротких пептидов, обладающих гипотензивным, опиоидным, антиоксидантным, антитромботическим и другими биологическими эффектами, которые оказывают влияние на ряд наиболее общих патогенетических механизмов, лежащих в основе развития патологических процессов
    Exact
    [6,9,10]
    Suffix
    . Так в мясных белках содержатся аминокислотные последовательности, обладающие гипотензивными свойствами (куриный миозин, говяжий коллаген α1, свиной тропонин С), стимуляторы убиквитин-регулируемого протеолиза (куриный миозин, говяжий коллаген α1, свиной тропонин С), антиамнестической и антитромботической активностями (говяжий коллаген α1), антибактер

  2. In-text reference with the coordinate start=39768
    Prefix
    A range of short peptides was revealed, which had hypotensive, opioid, antioxidant, antithrombotic and other biological effects that influenced a range of the most general pathogenetic mechanisms underlying the development of pathological processes
    Exact
    [6,9,10]
    Suffix
    . For example, meat proteins contain amino acid sequences with the hypotensive activity (chicken myosin, beef collagen α1 and pork troponin C), stimulators of the ubiquitin-mediated proteolysis (chicken myosin, beef collagen α1 and pork troponin C), antiamnesic and antithrombotic activities (beef collagen α1), antibacterial (chicken myosin), immunomodulatory (beef collagen α1) and

11
Lafarga, t., rai, D. K., O’connor, P., Hayes, M. (2015). a bovine fibrinogen-enriched fraction as a source of peptides with in vitro renin and angiotensin-i-converting enzyme inhibitory activities. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63, 8676–8684.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14918
    Prefix
    оказывает благоприятный эффект при остеопорозе в периоде женской менопаузы, гидролизаты куриного мяса и костей способствуют лучшей колонизации кишечника бифидобактериями и могут быть использованы в качестве пребиотиков, коллагеновые гидролизаты стимулируют пролиферацию фибробластов, нейтрофилов и моноцитов, что является частью иммунокоррегирующего действия
    Exact
    [11,12]
    Suffix
    . Для накопления в мясном сырье функциональных пептидов используют различные методы, в том числе включающие автолиз или прямой гидролиз, а также ферментацию (с использованием спонтанной микрофлоры, стартовых культур или ферментов).

  2. In-text reference with the coordinate start=42190
    Prefix
    The chicken leg collagen hydrolysate has a positive effect in osteoporosis during menopause, chicken meat and bone hydrolysates facilitate better gut colonization with bifidobacteria and can be used as prebiotics; collagen hydrolysates stimulate proliferation of fibroblasts, neutrophils and monocytes, which is a part of immunocorrective action
    Exact
    [11,12]
    Suffix
    . A number of methods are used for accumulation of functional peptides in raw meat including autolysis or direct hydrolysis, as well as fermentation (using spontaneous microflora, starter cultures or enzymes).

12
Minkiewicz, P., Dziuba, J., Michalska, J. (2011). Bovine meat proteins as potential precursors of biologically active peptides — a computational study based on the BIOPEP database. Food Science and Technology International, 17, 39–45.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=14918
    Prefix
    оказывает благоприятный эффект при остеопорозе в периоде женской менопаузы, гидролизаты куриного мяса и костей способствуют лучшей колонизации кишечника бифидобактериями и могут быть использованы в качестве пребиотиков, коллагеновые гидролизаты стимулируют пролиферацию фибробластов, нейтрофилов и моноцитов, что является частью иммунокоррегирующего действия
    Exact
    [11,12]
    Suffix
    . Для накопления в мясном сырье функциональных пептидов используют различные методы, в том числе включающие автолиз или прямой гидролиз, а также ферментацию (с использованием спонтанной микрофлоры, стартовых культур или ферментов).

  2. In-text reference with the coordinate start=42190
    Prefix
    The chicken leg collagen hydrolysate has a positive effect in osteoporosis during menopause, chicken meat and bone hydrolysates facilitate better gut colonization with bifidobacteria and can be used as prebiotics; collagen hydrolysates stimulate proliferation of fibroblasts, neutrophils and monocytes, which is a part of immunocorrective action
    Exact
    [11,12]
    Suffix
    . A number of methods are used for accumulation of functional peptides in raw meat including autolysis or direct hydrolysis, as well as fermentation (using spontaneous microflora, starter cultures or enzymes).

13
Gobbetti, M., Minervini, F., rizzello, c.G. (2004). angiotensin Iconverting-enzyme-inhibitory and antimicrobial bioactive peptides. International Journal of Dairy Technology, 57, 172–188.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=15447
    Prefix
    Некоторые исследования показали возможность производства различных биоактивных пептидов, включая антимикробные, иммуномодулирующие, антиокислительные и ингибирующие ангиотензин-превращающий фермент (АПФ) посредством микробного протеолиза
    Exact
    [13,14]
    Suffix
    . Так, несколько молочнокислых бактерий (например, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) выделяют биоактивные пептиды в процессе ферментации. Эта система состоит из ряда различных внутриклеточных пептидаз, включая эндопептидазы, аминопептидазы, дипептидазы и трипептидазы [15, 16].

  2. In-text reference with the coordinate start=42656
    Prefix
    Several studies showed a possibility to produce different bioactive peptides, including the antimicrobial, immunomodulatory, antioxidant and angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitory activities by microbial proteolysis
    Exact
    [13,14]
    Suffix
    . For example, several lactic acid bacteria (such as, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) produce bioactive peptides during fermentation. This system consists in a range of different intracellular peptidases, including endo-peptidases, amino-peptidases, di-peptidases and tri-peptidases [15,16].

14
Korhonen, H., Pihlanto, a. (2003). Food-derived bioactive peptides — Opportunities for designing future foods. Current Pharmaceutical Design, 9, 1297–1308.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=15447
    Prefix
    Некоторые исследования показали возможность производства различных биоактивных пептидов, включая антимикробные, иммуномодулирующие, антиокислительные и ингибирующие ангиотензин-превращающий фермент (АПФ) посредством микробного протеолиза
    Exact
    [13,14]
    Suffix
    . Так, несколько молочнокислых бактерий (например, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) выделяют биоактивные пептиды в процессе ферментации. Эта система состоит из ряда различных внутриклеточных пептидаз, включая эндопептидазы, аминопептидазы, дипептидазы и трипептидазы [15, 16].

  2. In-text reference with the coordinate start=42656
    Prefix
    Several studies showed a possibility to produce different bioactive peptides, including the antimicrobial, immunomodulatory, antioxidant and angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitory activities by microbial proteolysis
    Exact
    [13,14]
    Suffix
    . For example, several lactic acid bacteria (such as, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) produce bioactive peptides during fermentation. This system consists in a range of different intracellular peptidases, including endo-peptidases, amino-peptidases, di-peptidases and tri-peptidases [15,16].

15
christensen, J.E., Dudley, E.G., Pederson, J.a., Steele, J.L. (1999). Peptidases and amino acid catabolism in lactic acid bacteria. Antonie van Leeuwenhoek, International Journal of General and Molecular Microbiology, 76, 217–246.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=15752
    Prefix
    Так, несколько молочнокислых бактерий (например, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) выделяют биоактивные пептиды в процессе ферментации. Эта система состоит из ряда различных внутриклеточных пептидаз, включая эндопептидазы, аминопептидазы, дипептидазы и трипептидазы
    Exact
    [15, 16]
    Suffix
    . Отмечено, что геном лактобацилл кодирует большее количество протеаз, пептидаз, аминокислотных пермеаз и олигопептидных транспортных систем, чем лактококки [17]. Например, олигопептидная транспортерная система L. lactis транспортирует пептиды до по меньшей мере 18 остатков [18].

  2. In-text reference with the coordinate start=42981
    Prefix
    For example, several lactic acid bacteria (such as, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) produce bioactive peptides during fermentation. This system consists in a range of different intracellular peptidases, including endo-peptidases, amino-peptidases, di-peptidases and tri-peptidases
    Exact
    [15,16]
    Suffix
    . It is noted that genome of lactobacilli codes more proteases, peptidases, amino acid permeases and oligopeptide transport systems than lactococcus [17]. For example, the oligopeptide transport system of L. lactis transports peptides, at least, up to 18 residues [18].

16
Doeven, M. K., Kok, J., Poolman, B. (2005). Specificity and selectivity determinants of peptide transport in Lactococcuslactis and other microorganisms. Molecular Microbiology, 57, 640–649.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=15752
    Prefix
    Так, несколько молочнокислых бактерий (например, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) выделяют биоактивные пептиды в процессе ферментации. Эта система состоит из ряда различных внутриклеточных пептидаз, включая эндопептидазы, аминопептидазы, дипептидазы и трипептидазы
    Exact
    [15, 16]
    Suffix
    . Отмечено, что геном лактобацилл кодирует большее количество протеаз, пептидаз, аминокислотных пермеаз и олигопептидных транспортных систем, чем лактококки [17]. Например, олигопептидная транспортерная система L. lactis транспортирует пептиды до по меньшей мере 18 остатков [18].

  2. In-text reference with the coordinate start=42981
    Prefix
    For example, several lactic acid bacteria (such as, Lactococcus lactis, Lactobacillus helveticus) produce bioactive peptides during fermentation. This system consists in a range of different intracellular peptidases, including endo-peptidases, amino-peptidases, di-peptidases and tri-peptidases
    Exact
    [15,16]
    Suffix
    . It is noted that genome of lactobacilli codes more proteases, peptidases, amino acid permeases and oligopeptide transport systems than lactococcus [17]. For example, the oligopeptide transport system of L. lactis transports peptides, at least, up to 18 residues [18].

17
Klaenhammer, t. r., Barrangou, r., Buck, B.L., azcaratePeril, M. a., altermann, E. (2005). Genomic features of lactic acid bacteria effecting bioprocessing and health. FEMS Microbiology Reviews, 29, 393–409.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=15929
    Prefix
    Эта система состоит из ряда различных внутриклеточных пептидаз, включая эндопептидазы, аминопептидазы, дипептидазы и трипептидазы [15, 16]. Отмечено, что геном лактобацилл кодирует большее количество протеаз, пептидаз, аминокислотных пермеаз и олигопептидных транспортных систем, чем лактококки
    Exact
    [17]
    Suffix
    . Например, олигопептидная транспортерная система L. lactis транспортирует пептиды до по меньшей мере 18 остатков [18]. Однако протеолитические ферменты, высвобождаемые молочнокислыми бактериями, оказались очень разными в разных их видах и штаммах, что привело к возникновению разных групп биоактивных пептидов [19,20].

  2. In-text reference with the coordinate start=43137
    Prefix
    This system consists in a range of different intracellular peptidases, including endo-peptidases, amino-peptidases, di-peptidases and tri-peptidases [15,16]. It is noted that genome of lactobacilli codes more proteases, peptidases, amino acid permeases and oligopeptide transport systems than lactococcus
    Exact
    [17]
    Suffix
    . For example, the oligopeptide transport system of L. lactis transports peptides, at least, up to 18 residues [18]. However, proteolytic enzymes released by lactic acid bacteria were very different in different species and strains, which led to emergence of different groups of bioactive peptides [19,20].

18
Savijoki K., Ingmer H., Varmanen P. (2006). Proteolytic systems of lactic acid bacteria. Applied Microbiology and Biotechnology, 71, 394–406.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=16060
    Prefix
    Отмечено, что геном лактобацилл кодирует большее количество протеаз, пептидаз, аминокислотных пермеаз и олигопептидных транспортных систем, чем лактококки [17]. Например, олигопептидная транспортерная система L. lactis транспортирует пептиды до по меньшей мере 18 остатков
    Exact
    [18]
    Suffix
    . Однако протеолитические ферменты, высвобождаемые молочнокислыми бактериями, оказались очень разными в разных их видах и штаммах, что привело к возникновению разных групп биоактивных пептидов [19,20].

  2. In-text reference with the coordinate start=43260
    Prefix
    It is noted that genome of lactobacilli codes more proteases, peptidases, amino acid permeases and oligopeptide transport systems than lactococcus [17]. For example, the oligopeptide transport system of L. lactis transports peptides, at least, up to 18 residues
    Exact
    [18]
    Suffix
    . However, proteolytic enzymes released by lactic acid bacteria were very different in different species and strains, which led to emergence of different groups of bioactive peptides [19,20].

19
Hébert, E. M., Mamone, G., Picariello, G., raya, r. r., Savoy, G., Ferranti, P., addeo, F. (2008). characterization of the pattern of αs1- and β-casein breakdown and release of a bioactive peptide by a cell envelope proteinase from Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis crL 581. Applied and Environmental Microbiology, 74 (12), 3682–3689.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=16277
    Prefix
    Однако протеолитические ферменты, высвобождаемые молочнокислыми бактериями, оказались очень разными в разных их видах и штаммах, что привело к возникновению разных групп биоактивных пептидов
    Exact
    [19,20]
    Suffix
    . Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckiis subsp. bulgaricus SS1, Lactobacillus delbrueckiis subsp. lactis и Lactococcus lactis subsp. cremoris FT4 обладают способностью модулировать кровяное давление, производя ангиотензин 1–конвертирующий фермент, ингибирующий пептиды (ингибиторы АПФ) из молочных белков [21].

  2. In-text reference with the coordinate start=43462
    Prefix
    For example, the oligopeptide transport system of L. lactis transports peptides, at least, up to 18 residues [18]. However, proteolytic enzymes released by lactic acid bacteria were very different in different species and strains, which led to emergence of different groups of bioactive peptides
    Exact
    [19,20]
    Suffix
    . Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckiis subsp. bulgaricus SS1, Lactobacillus delbrueckiis subsp. lactis and Lactococcus lactis subsp. cremoris FT4 have an ability to produce angiotensin I-converting enzyme (ACE), which can modulate blood pressure [21].

20
Hébert, E. M., raya, r. r., de Giori G. S. (1999). characterisation of a cell-envelope proteinase from Lactobacillus helveticus. Biotechnology Letters, 21(9), 831–834.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=16277
    Prefix
    Однако протеолитические ферменты, высвобождаемые молочнокислыми бактериями, оказались очень разными в разных их видах и штаммах, что привело к возникновению разных групп биоактивных пептидов
    Exact
    [19,20]
    Suffix
    . Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckiis subsp. bulgaricus SS1, Lactobacillus delbrueckiis subsp. lactis и Lactococcus lactis subsp. cremoris FT4 обладают способностью модулировать кровяное давление, производя ангиотензин 1–конвертирующий фермент, ингибирующий пептиды (ингибиторы АПФ) из молочных белков [21].

  2. In-text reference with the coordinate start=43462
    Prefix
    For example, the oligopeptide transport system of L. lactis transports peptides, at least, up to 18 residues [18]. However, proteolytic enzymes released by lactic acid bacteria were very different in different species and strains, which led to emergence of different groups of bioactive peptides
    Exact
    [19,20]
    Suffix
    . Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckiis subsp. bulgaricus SS1, Lactobacillus delbrueckiis subsp. lactis and Lactococcus lactis subsp. cremoris FT4 have an ability to produce angiotensin I-converting enzyme (ACE), which can modulate blood pressure [21].

21
Hartmann, r., Meisel, H. (2007). Food-derived peptides with biological activity: from research to food applications. Current Opinion in Biotechnology, 18, 163–169.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=16680
    Prefix
    Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckiis subsp. bulgaricus SS1, Lactobacillus delbrueckiis subsp. lactis и Lactococcus lactis subsp. cremoris FT4 обладают способностью модулировать кровяное давление, производя ангиотензин 1–конвертирующий фермент, ингибирующий пептиды (ингибиторы АПФ) из молочных белков
    Exact
    [21]
    Suffix
    . В большинстве исследований биоактивных веществ из источников мяса основное внимание уделялось именно ингибирующим АПФ и антиоксидантным пептидам. В ферментированных мясных продуктах особое внимание уделяется контролю биогенных аминов: тирамина, кадаверина, путресцина и гистамина.

  2. In-text reference with the coordinate start=43748
    Prefix
    Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckiis subsp. bulgaricus SS1, Lactobacillus delbrueckiis subsp. lactis and Lactococcus lactis subsp. cremoris FT4 have an ability to produce angiotensin I-converting enzyme (ACE), which can modulate blood pressure
    Exact
    [21]
    Suffix
    . In the majority of studies of bioactive substances from meat sources, the main attention was paid precisely to ACE inhibitory and antioxidant peptides. In fermented meat products a special attention is paid to the control of biogenic amines: tyramine, cadaverine, putrescine and histamine.

22
Singh, V. P., Pathak, V., Verma, a. K. (2012). Fermented meat products: organoleptic qualities and biogenic amines–a review. American Journal of Food Technology, 7, 278–288.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=17310
    Prefix
    Некачественная обработка, благоприятствующая загрязнению, является основной причиной слишком высокого содержания биоамина в мясе, однако в литературе были описаны также стартовые штаммы, обладающие способностью синтезировать биогенные амины, такие как Lactobacillus curvatus
    Exact
    [22]
    Suffix
    . Чтобы предотвратить такой риск, следует учитывать селекцию отдельных стартовых культур, обладающих активностью аминооксидазы или способностью к синтезу бактериоцинов, с целью нивелировать нежелательные последствия спонтанных ферментаций.

  2. In-text reference with the coordinate start=44390
    Prefix
    Improper processing that favors contamination is a main cause of too high content of bioamine in meat; however, the literature also describes starter cultures that have an ability to synthesize biogenic amines, such as Lactobacillus curvatus
    Exact
    [22]
    Suffix
    . To prevent this risk, it is necessary to take into consideration selection of individual starter cultures having the aminooxidase activity and capable of bacteriocine synthesis with the aim of leveling undesirable effects of spontaneous fermentation.

23
Гааль, Э., Медбеши, Г., верецкеи, л. (1982). Электрофорез в разделении биологических макромолекул. (Перевод с английского канд. биол. наук Е. Б. Майзеля, канд. биол. наук М. С. Морозовой и канд. биол. наук С. н. Хилько, под редакцией проф. в. и. розенгарта). М, Мир. — 448 с.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=23791
    Prefix
    анализа фракционного состава белков исследуемых образцов методом одномерного электрофореза в 12,5 % полиакриламидном геле в присутствии додецилсульфата натрия в камере «VE-10» (Хеликон, Россия) при постоянном напряжении 60 В. По достижении фронта разделяющего геля увеличивали напряжение до 130 В и продолжали разделение в течение 2–2,5 ч
    Exact
    [23]
    Suffix
    . Количество внесенного белка в гель составляло 20 мкг для всех образцов. Концентрацию белка в пробах определяли биуретовым методом на фотометре BioChem SA (HTI, США). В качестве стандарта для электрофореза использовали маркер фирмы «Thermo», США, представляющий собой смесь 11 рекомбинантных белков (250, 150, 100, 70, 50, 40, 30, 20, 15, 10 и 5 кДа).

  2. In-text reference with the coordinate start=50947
    Prefix
    the protein fractional composition in the studied samples by one-dimensional electrophoresis in 12.5 % polyacrylamide gel in the presence of sodium dodecyl sulfate (SDS) in a chamber VE-10 (Helicon, Russia) at a constant voltage of 60V. Upon reaching the front of the separating gel, the voltage was increased up to 130V and separation was continued for 2–2.5 hours
    Exact
    [23]
    Suffix
    . An amount of protein introduced into the gel was 20 μg for all samples. The protein concentration in the samples was detected by the biuret method using a spectrophotometer BioChem SA (HTI, USA).

25
Kovalyov, L. I., Kovalyova, M. a., Kovalyov, P. L., Serebryakova, M. V., Moshkovskii, S. a., Shishkin, S.S. (2006). Polymorphism of Δ3,5-Δ2,4-dienoyl-coenzyme a isomerase (the EcH1 gene product protein) in human striated muscle tissue. Biochemistry (Moscow), 71(4), 448–453.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=24372
    Prefix
    В качестве стандарта для электрофореза использовали маркер фирмы «Thermo», США, представляющий собой смесь 11 рекомбинантных белков (250, 150, 100, 70, 50, 40, 30, 20, 15, 10 и 5 кДа). Окрашивание проводили с использованием красителя Кумасси G-250. Белковый состав анализировали с помощью базы данных UniProtProteinDataBase (http://www.uniprot.org/)
    Exact
    [25]
    Suffix
    . Идентификацию белковых фракций на ДЭ осуществляли после трипсинолиза [26] методами MALDI-TOF MS и MS/MS масс-спектрометрии на MALDI-времяпролетном масс-спектрометре Ultraflex (Bruker, Германия) с УФ-лазером (336 нм) в режиме положительных ионов в диапазоне масс 500–8000 Да с калибровкой их по известным пикам автолиза

  2. In-text reference with the coordinate start=51499
    Prefix
    As a standard for electrophoresis, we used a marker from Thermo, USA, which is a mixture of 11 recombinant proteins (250, 150, 100, 70, 50, 40, 30, 20, 15, 10 and 5 kDa). Staining was performed using Coomassie G-250. The protein composition was analyzed using the UniProt Protein Database (http://www.uniprot. org/)
    Exact
    [25]
    Suffix
    . Identification of protein fractions on two-dimensional electrophoregrams (2DE) was performed after tryptic proteolysis [26] by MALDI-TOF MS and MS/MS mass-spectrometry using a MALDI- TOF mass-spectrometer Ultraflex («Bruker», Germany) with an UV-laser (336 nm) in the positive ion mode and a mass range of 500–8000 Da with their calibration according to the known trypsin autolysis peaks.

26
Zvereva, E.a., Kovalev, L.I., Ivanov, a.V., Kovaleva, M.a., Zherdev, a.V., Shishkin, S.S., Lisitsyn, a.B., chernukha, I.M., Dzantiev, B.B. (2015). Enzyme immunoassay and proteomic characterization of troponin I as a marker of mammalian muscle compounds in raw meat and some meat products. Meat Science, 105(1), 46–52.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=24461
    Prefix
    Белковый состав анализировали с помощью базы данных UniProtProteinDataBase (http://www.uniprot.org/) [25]. Идентификацию белковых фракций на ДЭ осуществляли после трипсинолиза
    Exact
    [26]
    Suffix
    методами MALDI-TOF MS и MS/MS масс-спектрометрии на MALDI-времяпролетном масс-спектрометре Ultraflex (Bruker, Германия) с УФ-лазером (336 нм) в режиме положительных ионов в диапазоне масс 500–8000 Да с калибровкой их по известным пикам автолиза трипсина.

  2. In-text reference with the coordinate start=51624
    Prefix
    The protein composition was analyzed using the UniProt Protein Database (http://www.uniprot. org/) [25]. Identification of protein fractions on two-dimensional electrophoregrams (2DE) was performed after tryptic proteolysis
    Exact
    [26]
    Suffix
    by MALDI-TOF MS and MS/MS mass-spectrometry using a MALDI- TOF mass-spectrometer Ultraflex («Bruker», Germany) with an UV-laser (336 nm) in the positive ion mode and a mass range of 500–8000 Da with their calibration according to the known trypsin autolysis peaks.