The 9 references with contexts in paper O. Kovaleva A., C. Zdrabova M., О. Ковалева А., Е. Здрабова М. (2017) “ИЗУЧЕНИЕ БИОЛОГИЧЕСКОЙ ЦЕННОСТИ БЕЛКОВ СЫРОВЯЛЕНЫХ ПРОДУКТОВ ИЗ ГОВЯДИНЫ С ГИПОТЕНЗИВНЫМИ СВОЙСТВАМИ // STUDY ON THE BIOLOGICAL VALUE OF PROTEINS WITH HYPOTENSIVE PROPERTIES FROM AIR-DRIED BEEF” / spz:neicon:meat:y:2017:i:1:p:84-90

1
Левахин, В.И. Основные направления и способы повышения эффективности производства говядины и улучшения ее качества / В.И. Левахин, И.Ф. Горлов, В.В. Калашников // Вестник РАСХН-ВолгГТУ. — 2006. — С. 172–174.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5823
    Prefix
    Она значительно выше, чем биологическая ценность казеина молока, принятая за стандарт. Известно, что по скорости переваривания протеолитическими ферментами белки мяса занимают второе место (после рыбных и молочных)
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Оценка количественных и качественных параметров протеинового комплекса пищевых продуктов проводится для выяснения способности данного продукта питания удовлетворить потребность организма в незаменимых аминокислотах.

  2. In-text reference with the coordinate start=8552
    Prefix
    It is significantly higher than the biological value of milk casein taken as a reference. It is known that meat proteins occupy the second place (after fish and milk proteins) in terms of the rate of digestion by proteolytic enzymes
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Quantitative and qualitative parameters of the food protein complex are assessed to determine an ability of a food product to satisfy the body requirements for essential amino acids.

2
Nakashima, Y., Arihara, K., Sasaki, A., Ishikawa, S., Itoh, M. (2002). Antihypertensive activities of peptides derived from porcine skeletal muscle myosin in spontaneously hypertensive rats. — Journal of Food Science, 67. — P. 434–437.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=6189
    Prefix
    Оценка количественных и качественных параметров протеинового комплекса пищевых продуктов проводится для выяснения способности данного продукта питания удовлетворить потребность организма в незаменимых аминокислотах. Степень усвоения пищевого белка зависит от эффективности его распада под влиянием ферментов желудочно-кишечного тракта
    Exact
    [2]
    Suffix
    . Особое значение в основе жизнедеятельности органов и систем имеет недостаток высокоусвояемых белков, так как многие аминокислоты, составляющие первичную структуру белков, не синтезируются в организме и должны поступать в организм вместе с пищей.

  2. In-text reference with the coordinate start=8900
    Prefix
    Quantitative and qualitative parameters of the food protein complex are assessed to determine an ability of a food product to satisfy the body requirements for essential amino acids. The degree of food protein digestion depends on the effectiveness of its breakdown under the influence of the enzymes of gastrointestinal tract
    Exact
    [2]
    Suffix
    . The deficiency of highly digestible proteins is of special importance for the vital activity of organs and systems as many amino acids that are constituents of the protein primary structure are not synthesized in the body and should enter the body with food.

  3. In-text reference with the coordinate start=17082
    Prefix
    Математическая обработка результатов экспериментальных исследований проведена по методу по методу оптимизации средней квадратичной ошибки. Результаты и обсуждение Японские ученые Nakashima, Fujita
    Exact
    [2, 6]
    Suffix
    установили гипотензивные свойства пептидов мяса вводя их орально лабораторным крысам. Этими исследованиями показаны гипотензивные свойства пептидов мясных продуктов, которые находятся в средней и легкой зонах электрофоретической подвижности.

  4. In-text reference with the coordinate start=19886
    Prefix
    Accumulation of the hydrolysis products is assessed by the Lowry color reaction and expressed in μg/g. Mathematical processing of the experimental results was carried out by the method of mean square error optimization. Results and discussions The Japanese scientists Nakashima, Fujita
    Exact
    [2, 6]
    Suffix
    established the hypotensive properties of meat peptides administrating them orally to the laboratory rats. These investigations showed the hypotensive properties of meat product peptides, which were in the medium and light zones of the electrophoretic mobility.

3
Нестеренко, А.А. Биологическая ценность и безопасность сырокопченых колбас с предварительной обработкой электромагнитным полем низких частот стартовых культур и мясного сырья / А.А. Нестеренко, К.В. Акопян // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. — 2014. — No 05(099). — С. 312–315.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=6620
    Prefix
    жизнедеятельности органов и систем имеет недостаток высокоусвояемых белков, так как многие аминокислоты, составляющие первичную структуру белков, не синтезируются в организме и должны поступать в организм вместе с пищей. Биологическая ценность отражает способность белковых компонентов продуктов перевариваться при вступлении в сбалансированную связь с аминокислотами
    Exact
    [3]
    Suffix
    . Вяление продуктов — один из способов консервирования мясных продуктов, в том числе, сохранения полезных веществ в продуктах (жирных кислот, аминокислот, минеральных веществ).

  2. In-text reference with the coordinate start=9353
    Prefix
    is of special importance for the vital activity of organs and systems as many amino acids that are constituents of the protein primary structure are not synthesized in the body and should enter the body with food. The biological value reflects an ability of food protein components to be digested upon entering into a balanced relationship with amino acids
    Exact
    [3]
    Suffix
    . Air drying of products is one of the methods of meat product preservation, including, maintenance of healthy components in products (fatty acids, amino acids, minerals). Air-dried products contain lactic acid microflora that has a positive effect on the human body.

  3. In-text reference with the coordinate start=12759
    Prefix
    Предварительную пробоподготовку белков для электрофореза проводили по модифицированной методике с 10% раствором сахарозы. Биологическая оценка сыровяленых продуктов, выработанных по различным технологиям, осуществлялась на растущих лабораторных мышах — самцах в течение 30 дней
    Exact
    [3]
    Suffix
    . Животные содержались в условиях лабораторий вивария. Помещения, предназначенные для содержания животных, имели приточно-вытяжную вентиляцию, рециркуляторы, искусственное освещение с системой программируемой фотопериодичности, температурой воздуха 20–22 °С и влажностью воздуха 50–55%.

  4. In-text reference with the coordinate start=15474
    Prefix
    Preliminary sample preparation of proteins for electrophoresis was carried out according to the modified method with 10% of sucrose solution. A biological assessment of air-dried products produced by different technologies was carried out on growing laboratory male rats for 30 days
    Exact
    [3]
    Suffix
    . The animals were kept in the conditions of a vivarium. The rooms where the animals were kept had intake and exhaust ventilation, recirculators, artificial lighting with a system of programmed photo-periodicity, an air temperature of 20–22 °С and air humidity of 50–55%.

4
Lebert, I. Diversity of microorganisms in the environment and dry fermented sausages of small traditional French processing units / I. Lebert, S. Leroy, P. Giammarmaro, A. Lebert, J.P. Chacornac, S. Bover-Cid, M.C. Vidal-carou, R. Talon//Meat Science. — 2007. — No 76. — P. 112–122.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7053
    Prefix
    В сыровяленых продуктах содержится молочнокислая микрофлора, оказывающая положительное воздействие на организм человека. Высокая биологическая ценность сохраняется, благодаря отсутствию термической обработки
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Таким образом, исследования перспективы использования молочнокислых микроорганизмов и бифидобактерий (пробиотиков) в технологии ускоренного получения сыровяленых продуктов, что позволяет сохранить высокую пищевую ценность мясного продукта, является актуальным [5].

  2. In-text reference with the coordinate start=9730
    Prefix
    Air drying of products is one of the methods of meat product preservation, including, maintenance of healthy components in products (fatty acids, amino acids, minerals). Air-dried products contain lactic acid microflora that has a positive effect on the human body. The high biological value is maintained due to the absence of heat treatment
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Therefore, an evaluation of the prospects of using lactic acid microorganisms and bifidobacteria (probiotics) in the technology of accelerated production of air-dried products, which allows maintaining the high food value of meat products, is topical [5].

5
Храмова, В.Н. Разработка мясных продуктов функционального назначения с использованием пребиотиков / В.А. Долгова, В. Н. Храмова., О. Ю. Проскурина // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: Наука и высшее профессиональное образование. — 2013. — Т. 1. — No 2–1. — С. 168–171
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7340
    Prefix
    Таким образом, исследования перспективы использования молочнокислых микроорганизмов и бифидобактерий (пробиотиков) в технологии ускоренного получения сыровяленых продуктов, что позволяет сохранить высокую пищевую ценность мясного продукта, является актуальным
    Exact
    [5]
    Suffix
    . В частности в литературе имеются сведения о том, что в процессе вяления в ходе биохимических процессов образуются сложные белково-липидные комплексы, которые определяют уникальные вкусовые, потребительские, а также полезные характеристики конечного продукта [6].

  2. In-text reference with the coordinate start=9992
    Prefix
    Therefore, an evaluation of the prospects of using lactic acid microorganisms and bifidobacteria (probiotics) in the technology of accelerated production of air-dried products, which allows maintaining the high food value of meat products, is topical
    Exact
    [5]
    Suffix
    . In particular, there is information in the scientific literature that the protein-lipid complexes are formed in the course of the biochemical processes, which determine the unique taste, consumer and healthy properties of the finished product [6].

6
Arihara K., Ota H., Itoh M., Kondo Y., Sameshima T., Yamanaka H., et al (1998) Lactobaccillus acidophilus group lactic acid bacteria applied to meat fementation. Journal of Food Science. — 63. — P. 544–547.
Total in-text references: 6
  1. In-text reference with the coordinate start=7625
    Prefix
    В частности в литературе имеются сведения о том, что в процессе вяления в ходе биохимических процессов образуются сложные белково-липидные комплексы, которые определяют уникальные вкусовые, потребительские, а также полезные характеристики конечного продукта
    Exact
    [6]
    Suffix
    . Целью данного исследования являлось изучение качественных и количественных параметров протеинового комплекса сыровяленых продуктов из говядины с применением в технологии производства стартовых культур, а также оценка степени усвояемости белков конечного продукта как показатель способности наиболее полно удовлетворить потребность организма в незаменимых аминокислотах. m

  2. In-text reference with the coordinate start=10257
    Prefix
    In particular, there is information in the scientific literature that the protein-lipid complexes are formed in the course of the biochemical processes, which determine the unique taste, consumer and healthy properties of the finished product
    Exact
    [6]
    Suffix
    . The aim of this research was to study quantitative and qualitative parameters of the protein complex in air-dried beef products with the use of starter cultures in the production technology, as well as to assess a degree of protein digestibility in the finished product as an indicator of an ability to more completely meet the requirements of the body for essenti

  3. In-text reference with the coordinate start=17082
    Prefix
    Математическая обработка результатов экспериментальных исследований проведена по методу по методу оптимизации средней квадратичной ошибки. Результаты и обсуждение Японские ученые Nakashima, Fujita
    Exact
    [2, 6]
    Suffix
    установили гипотензивные свойства пептидов мяса вводя их орально лабораторным крысам. Этими исследованиями показаны гипотензивные свойства пептидов мясных продуктов, которые находятся в средней и легкой зонах электрофоретической подвижности.

  4. In-text reference with the coordinate start=18470
    Prefix
    образцов показал, что наибольшее количество белков наблюдается в легкой и средней зонах электрофоретической подвижности с молекулярной массой 50 кDа — 70 кDа и 5 кDа — 20 кDа соответственно, в которой располагаются белки-карнитины и белкикарнозины с потенциально гипотензивной направленностью с молекулярной массой от 5 кDа до 7 кDа [8]. Исследованиями Sasaki, Itoh
    Exact
    [6]
    Suffix
    установлено, что при идентификации в плазме крови пептидов мяса карнозина и карнитина, биодоступность мясных белков после приема говядины увеличивается. Наши исследования переваримости белков сыровяленой говядины протеолитическими ферментами подтвердили данное утверждение.

  5. In-text reference with the coordinate start=19886
    Prefix
    Accumulation of the hydrolysis products is assessed by the Lowry color reaction and expressed in μg/g. Mathematical processing of the experimental results was carried out by the method of mean square error optimization. Results and discussions The Japanese scientists Nakashima, Fujita
    Exact
    [2, 6]
    Suffix
    established the hypotensive properties of meat peptides administrating them orally to the laboratory rats. These investigations showed the hypotensive properties of meat product peptides, which were in the medium and light zones of the electrophoretic mobility.

  6. In-text reference with the coordinate start=21310
    Prefix
    of total proteins of the experimental samples showed that the highest number of proteins was in the light and medium zones of the electrophoretic mobility with the molecular weight of 50 кDа — 70 кDа and 5 кDа — 20 кDа, respectively, in which carnitine and carnosine with the potential hypotensive activities (molecular weights of 5 кDа tо 7 кDа) were located [8]. Sasaki, Itoh
    Exact
    [6]
    Suffix
    established that when identifying meat peptides, carnosine and carnitine, in the blood plasma, meat protein bioavailability increased after beef intake. Our investigations of protein digestibility of air-dried beef by proteolytic enzymes confirmed this statement.

7
Здрабова Е.М., Шалимова О.А., Чернуха И.М., Радченко М.В. «Способ экстракции и разделения саркоплазматических и миофибриллярных белков мяса на фракции методом одномерного электрофореза в полиакриламидном геле», патент РФ на изобретение No 2524546, от 5 июня 2014 г.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11986
    Prefix
    ), выдержка (температура до 4 °С, влажность воздуха 50–60%, в течении 96 часов), сушка (15 суток при температуре +14–16 °С и влажности воздуха в начале 74–78%, с постепенным снижением до 55–60%). Электрофоретическое разделение образцов проводили с помощью вертикального электрофореза в пластинах полиакриламидного геля размерами 125 × 125 × 1 мм, при температуре 20 °С
    Exact
    [7]
    Suffix
    . Исследуемые образцы наносили в карманы под буфер с помощью микродозатора или микрошприца в количестве 10 мкл. Содержание в буфере для окрашивания глицерина, раствор белка окрашенный, бромфеноловым синим, хорошо ляжет под буфер.

  2. In-text reference with the coordinate start=14646
    Prefix
    (a temperature of 4 °С and air humidity of 50–60% for 96 hours), drying (15 days at a temperature of +14–16 °С and air humidity of 74–78% at the beginning, and a gradual decrease up to 55–60%). The electrophoretic separation of the samples was carried out with vertical electrophoresis using the polyacrylamide gel plates (125 × 125 × 1 mm) at a temperature of 20 °С
    Exact
    [7]
    Suffix
    . The test samples were injected into the pockets under the buffer using a microdispenser or microsyringe in an amount of 10 μl. A dye buffer contained glycerol; the protein solution stained with Bromophenol Blue was adequately placed under the buffer.

8
Chernukha I.M. The study of risk factor and consequences of alimentary atherosclerosis in Wistar rat. Maso. Reznicke noviny/ I.M.Chernukha, L.V.Fedulova. — 2013. — 6. — P. 28–30.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=18435
    Prefix
    суммарных белков экспериментальных образцов показал, что наибольшее количество белков наблюдается в легкой и средней зонах электрофоретической подвижности с молекулярной массой 50 кDа — 70 кDа и 5 кDа — 20 кDа соответственно, в которой располагаются белки-карнитины и белкикарнозины с потенциально гипотензивной направленностью с молекулярной массой от 5 кDа до 7 кDа
    Exact
    [8]
    Suffix
    . Исследованиями Sasaki, Itoh [6] установлено, что при идентификации в плазме крови пептидов мяса карнозина и карнитина, биодоступность мясных белков после приема говядины увеличивается.

  2. In-text reference with the coordinate start=21293
    Prefix
    Electrophoresis of total proteins of the experimental samples showed that the highest number of proteins was in the light and medium zones of the electrophoretic mobility with the molecular weight of 50 кDа — 70 кDа and 5 кDа — 20 кDа, respectively, in which carnitine and carnosine with the potential hypotensive activities (molecular weights of 5 кDа tо 7 кDа) were located
    Exact
    [8]
    Suffix
    . Sasaki, Itoh [6] established that when identifying meat peptides, carnosine and carnitine, in the blood plasma, meat protein bioavailability increased after beef intake. Our investigations of protein digestibility of air-dried beef by proteolytic enzymes confirmed this statement.

9
Гиро, Т.М. Функциональные мясные продукты с добавлением тыквенного порошка / Т.М. Гиро, С.В. Давыдова // Мясная индустрия. — 2007. — No 10. — С. 43–44.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=22665
    Prefix
    полученных данных можно утверждать, что высокая скорость гидролиза белков мяса связана с образованием средне молекулярных продуктов гидролиза, более доступных действию пищеварительных ферментов желудочно-кишечного тракта. Аналогичные выводы были получены Т.М. Гиро и С.В. Давыдовой при исследовании функциональных мясных продуктов с добавлением тыквенного порошка
    Exact
    [9]
    Suffix
    . Полученные данные свидетельствуют о том, что введение в рацион лабораторным животным — лабораторным мышам сыровяленых продуктов из говядины оказывает положительное влияние на рост и развитие животных (Таблица 2).

  2. In-text reference with the coordinate start=23677
    Prefix
    be stated that the high rate of meat protein hydrolysis is associated with formation of medium molecular weight hydrolysis products that are more accessible to the action of digestive enzymes of the gastrointestinal tract. The similar conclusions were made by T.M. Giro and S.V. Davidova when studying functional meat products with addition of powdered pumpkin
    Exact
    [9]
    Suffix
    . The obtained data indicate that addition of air-dried beef products into a diet of laboratory animals (laboratory rats) has a positive effect on animal growth and development (Table 2).