The 23 references with contexts in paper A. Borodin V., I. Chernukha M., M. Nikitina A., А. Бородин В., И. Чернуха М., М. Никитина А. (2017) “ОПРЕДЕЛЕНИЕ КРИТИЧЕСКИХ КОНТРОЛЬНЫХ ТОЧЕК ПО ТРОФОЛОГИЧЕСКОЙ ЦЕПИ ПРОИЗВОДСТВА МЯСНЫХ ПРОДУКТОВ ОТ ПОЛЯ ДО ПОТРЕБИТЕЛЯ // CRITICAL CONTROL POINT IDENTIFICATION THROUGH TROPHOLOGICAL MEAT PRODUCTION CHAINFROM FIELD TO FORK” / spz:neicon:meat:y:2017:i:1:p:69-83

1
Лисицын А.Б., Костенко Ю.Г., Чернуха А.М., Протопопов И.И. Компьютерная методика формирования системы критических контрольных точек на примере технологического процесса производства вареных колбас // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2007. — No 2 — С. 62–65.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5127
    Prefix
    , as early as at the stage of manufacturing design, the probable deviations of product safety indicators and implement adequate preventive measures, which potentially can reduce costs for product’s rework, or utilization — in case of negative test results. The пытаниях. Преимущество системы ХАССП состоит в возможности применения ее принципов на всех этапах технологической цепи
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . В настоящее время системы ХАССП (HACCP — Hazard Analysis Critical Control Point) применяют во всем цивилизованном мире как надежную защиту потребителей от возможных опасностей. Концепция ХАССП была разработана в США в 1973 г.

  2. In-text reference with the coordinate start=7669
    Prefix
    Цель работы заключается в определении методологических подходов для разработки алгоритмического и программного обеспечения численной реализации «Дерева принятия решений» для каждого этапа трофологической цепи, позволяющего выявить опасные advantage of HACCP system lies in the possibility of using its principles at all stages of meat production chain
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . At the present time, the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) systems are used throughout the civilized world as reliable protection of consumers against possible hazards. The HACCP concept was developed in the USA in 1973, European Union used it for the first time only in 1990 in the framework of research projects, and, in Russia, the HACCP princ

2
Донченко Л.В., Надыкта В.Д. Безопасность пищевой продукции. М.: ДеЛипринт, — 2010, ISBN 978-5-94343-092-3. — C. 539.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5127
    Prefix
    , as early as at the stage of manufacturing design, the probable deviations of product safety indicators and implement adequate preventive measures, which potentially can reduce costs for product’s rework, or utilization — in case of negative test results. The пытаниях. Преимущество системы ХАССП состоит в возможности применения ее принципов на всех этапах технологической цепи
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . В настоящее время системы ХАССП (HACCP — Hazard Analysis Critical Control Point) применяют во всем цивилизованном мире как надежную защиту потребителей от возможных опасностей. Концепция ХАССП была разработана в США в 1973 г.

  2. In-text reference with the coordinate start=7669
    Prefix
    Цель работы заключается в определении методологических подходов для разработки алгоритмического и программного обеспечения численной реализации «Дерева принятия решений» для каждого этапа трофологической цепи, позволяющего выявить опасные advantage of HACCP system lies in the possibility of using its principles at all stages of meat production chain
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . At the present time, the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) systems are used throughout the civilized world as reliable protection of consumers against possible hazards. The HACCP concept was developed in the USA in 1973, European Union used it for the first time only in 1990 in the framework of research projects, and, in Russia, the HACCP princ

3
Судов Е.В., Левин А.И. CALS. Поддержка жизненного цикла продукции: Руководство по применению. М.: НИЦ Cals-технологий «Прикладная логистика», — 2002. — С. 131.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5127
    Prefix
    , as early as at the stage of manufacturing design, the probable deviations of product safety indicators and implement adequate preventive measures, which potentially can reduce costs for product’s rework, or utilization — in case of negative test results. The пытаниях. Преимущество системы ХАССП состоит в возможности применения ее принципов на всех этапах технологической цепи
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . В настоящее время системы ХАССП (HACCP — Hazard Analysis Critical Control Point) применяют во всем цивилизованном мире как надежную защиту потребителей от возможных опасностей. Концепция ХАССП была разработана в США в 1973 г.

  2. In-text reference with the coordinate start=7669
    Prefix
    Цель работы заключается в определении методологических подходов для разработки алгоритмического и программного обеспечения численной реализации «Дерева принятия решений» для каждого этапа трофологической цепи, позволяющего выявить опасные advantage of HACCP system lies in the possibility of using its principles at all stages of meat production chain
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . At the present time, the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) systems are used throughout the civilized world as reliable protection of consumers against possible hazards. The HACCP concept was developed in the USA in 1973, European Union used it for the first time only in 1990 in the framework of research projects, and, in Russia, the HACCP princ

4
Мейес Т., Мортимор С. Эффективное внедрение НАССР. СПб.: Профессия, — 2008. ISBN 5-93913-069-0. — С. 288.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5127
    Prefix
    , as early as at the stage of manufacturing design, the probable deviations of product safety indicators and implement adequate preventive measures, which potentially can reduce costs for product’s rework, or utilization — in case of negative test results. The пытаниях. Преимущество системы ХАССП состоит в возможности применения ее принципов на всех этапах технологической цепи
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . В настоящее время системы ХАССП (HACCP — Hazard Analysis Critical Control Point) применяют во всем цивилизованном мире как надежную защиту потребителей от возможных опасностей. Концепция ХАССП была разработана в США в 1973 г.

  2. In-text reference with the coordinate start=7669
    Prefix
    Цель работы заключается в определении методологических подходов для разработки алгоритмического и программного обеспечения численной реализации «Дерева принятия решений» для каждого этапа трофологической цепи, позволяющего выявить опасные advantage of HACCP system lies in the possibility of using its principles at all stages of meat production chain
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . At the present time, the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) systems are used throughout the civilized world as reliable protection of consumers against possible hazards. The HACCP concept was developed in the USA in 1973, European Union used it for the first time only in 1990 in the framework of research projects, and, in Russia, the HACCP princ

5
Рогов И.А., Дунченко Н.И., Позняковский В.М., Бердутина А.В., Купцова С.В. Безопасность продовольственного сырья и пищевых продуктов. Новосибирск: Сиб. унив. изд-во. — 2007, ISBN 5940870589, 9785940870586. — С. 227.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5127
    Prefix
    , as early as at the stage of manufacturing design, the probable deviations of product safety indicators and implement adequate preventive measures, which potentially can reduce costs for product’s rework, or utilization — in case of negative test results. The пытаниях. Преимущество системы ХАССП состоит в возможности применения ее принципов на всех этапах технологической цепи
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . В настоящее время системы ХАССП (HACCP — Hazard Analysis Critical Control Point) применяют во всем цивилизованном мире как надежную защиту потребителей от возможных опасностей. Концепция ХАССП была разработана в США в 1973 г.

  2. In-text reference with the coordinate start=7669
    Prefix
    Цель работы заключается в определении методологических подходов для разработки алгоритмического и программного обеспечения численной реализации «Дерева принятия решений» для каждого этапа трофологической цепи, позволяющего выявить опасные advantage of HACCP system lies in the possibility of using its principles at all stages of meat production chain
    Exact
    [1–5]
    Suffix
    . At the present time, the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) systems are used throughout the civilized world as reliable protection of consumers against possible hazards. The HACCP concept was developed in the USA in 1973, European Union used it for the first time only in 1990 in the framework of research projects, and, in Russia, the HACCP princ

6
Codex Alimentarius — Food Safety — European Commission. URL: https://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/ standard_setting_bodies/codex_en (дата обращения 01.12.2016)
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5831
    Prefix
    ей только в 1990 г. в рамках исследовательского проекта, в России же только в 2001 г. были введены принципы ХАССП как инструмента управления безопасностью производства пищевого продукта. Однако до июля 2013 года внедрение системного управления качеством на основе принципов ХАССП оставалось добровольным для российских пищевых предприятий. Согласно концепции ХАССП
    Exact
    [6]
    Suffix
    , разработка системы должна включать три стадии (этапа): — оценку гигиенической опасности (Hazard), связанную с определенным пищевым продуктом и определение риска; — определение критических контрольных точек (ККТ), в которых может проявиться недопустимый риск; — выявление и отслеживание контрольных параметров, с помощью которых можно предотвратить или свести до приемлемых

  2. In-text reference with the coordinate start=8345
    Prefix
    the first time only in 1990 in the framework of research projects, and, in Russia, the HACCP principles were introduced only in 2001 as a tool for food manufacturing safety control. However, the introduction of quality system control, which is based on the HACCP principles, was voluntary for Russian food enterprises until July 2013. According to the HACCP concept
    Exact
    [6]
    Suffix
    , the design of the system must include three stages: — hygienic hazard evaluation, which is related to a certain food product, and risk assessment; — determination of critical control points (CCP), where unacceptable risk can appear; — identification and monitoring of control parameters, by which it is possible to prevent or reduce existing hazards to acceptable parameters.

7
Bryan F.L. Hazard analysis critical control point evaluations: a guide to identifying hazards and assessing risks associated with food preparation and storage // Library Cataloguing in Publication Data, WHO, Geneve. — 1992. — P. 80.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10943
    Prefix
    Материалы и методы В соответствии с принципами ХАССП под ККТ понимается точка, операция или процесс, в котором присутствует риск производства продукции, опасной для здоровья человека, и где может быть использовано управляющее воздействие, достаточное для предотвращения риска или его снижения до приемлемого уровня
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . Предлагаемая методика объединяет три стадии (этапа) в единый процесс компьютерного анализа и предполагает формирование системы ККТ с использованием продукционных правил и кластерного анализа обрабатываемых информационных массивов, представленных в виде матричных моделей.

  2. In-text reference with the coordinate start=13373
    Prefix
    Materials and methods According to the HACCP principles, a CCP is a point, an operation or a process, where there is a risk of manufacturing products, which are hazardous for human health, and where control action, which is sufficient for risk prevention or reduction to an acceptable level, can be used
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . The proposed methods combine three stages into a single process of computer analysis and imply CCP system formation with using production rules and cluster analysis of processed information arrays, which are represented as matrix models.

8
ГОСТ Р 51705.1-2001 «Системы качества. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов ХАССП. Общие требования» / М. Стандартинформ, 2001. — С. 10.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10943
    Prefix
    Материалы и методы В соответствии с принципами ХАССП под ККТ понимается точка, операция или процесс, в котором присутствует риск производства продукции, опасной для здоровья человека, и где может быть использовано управляющее воздействие, достаточное для предотвращения риска или его снижения до приемлемого уровня
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . Предлагаемая методика объединяет три стадии (этапа) в единый процесс компьютерного анализа и предполагает формирование системы ККТ с использованием продукционных правил и кластерного анализа обрабатываемых информационных массивов, представленных в виде матричных моделей.

  2. In-text reference with the coordinate start=13373
    Prefix
    Materials and methods According to the HACCP principles, a CCP is a point, an operation or a process, where there is a risk of manufacturing products, which are hazardous for human health, and where control action, which is sufficient for risk prevention or reduction to an acceptable level, can be used
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . The proposed methods combine three stages into a single process of computer analysis and imply CCP system formation with using production rules and cluster analysis of processed information arrays, which are represented as matrix models.

9
Горошко Г.П., Т.Н. Коршунова Т.Н., Козина З.А. К вопросу обоснования точек контроля показателей качества мясных продуктов // Мясная индустрия. — 2002. — No 4. — С. 44–47.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10943
    Prefix
    Материалы и методы В соответствии с принципами ХАССП под ККТ понимается точка, операция или процесс, в котором присутствует риск производства продукции, опасной для здоровья человека, и где может быть использовано управляющее воздействие, достаточное для предотвращения риска или его снижения до приемлемого уровня
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . Предлагаемая методика объединяет три стадии (этапа) в единый процесс компьютерного анализа и предполагает формирование системы ККТ с использованием продукционных правил и кластерного анализа обрабатываемых информационных массивов, представленных в виде матричных моделей.

  2. In-text reference with the coordinate start=13373
    Prefix
    Materials and methods According to the HACCP principles, a CCP is a point, an operation or a process, where there is a risk of manufacturing products, which are hazardous for human health, and where control action, which is sufficient for risk prevention or reduction to an acceptable level, can be used
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . The proposed methods combine three stages into a single process of computer analysis and imply CCP system formation with using production rules and cluster analysis of processed information arrays, which are represented as matrix models.

10
Leistner L. Neue Konzepte der Produktsicherung // Fleischwirtschaft. — 2000 г. — No 1. — P. 28–32.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10943
    Prefix
    Материалы и методы В соответствии с принципами ХАССП под ККТ понимается точка, операция или процесс, в котором присутствует риск производства продукции, опасной для здоровья человека, и где может быть использовано управляющее воздействие, достаточное для предотвращения риска или его снижения до приемлемого уровня
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . Предлагаемая методика объединяет три стадии (этапа) в единый процесс компьютерного анализа и предполагает формирование системы ККТ с использованием продукционных правил и кластерного анализа обрабатываемых информационных массивов, представленных в виде матричных моделей.

  2. In-text reference with the coordinate start=13373
    Prefix
    Materials and methods According to the HACCP principles, a CCP is a point, an operation or a process, where there is a risk of manufacturing products, which are hazardous for human health, and where control action, which is sufficient for risk prevention or reduction to an acceptable level, can be used
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . The proposed methods combine three stages into a single process of computer analysis and imply CCP system formation with using production rules and cluster analysis of processed information arrays, which are represented as matrix models.

11
Лисицын А.Б., Чернуха И.М., Макаренкова Г.Ю., Берлова Г.А., Кузнецова О.А. Качество и безопасность продукции: создание и развитие систем управления. / под общ.ред.акад. РАСХН А.Б. Лисицына. М.: Эдиториал сервис, 2010, ISBN 9785-9901348-3-6. — C. 312. (C. 206–218).
Total in-text references: 12
  1. In-text reference with the coordinate start=10943
    Prefix
    Материалы и методы В соответствии с принципами ХАССП под ККТ понимается точка, операция или процесс, в котором присутствует риск производства продукции, опасной для здоровья человека, и где может быть использовано управляющее воздействие, достаточное для предотвращения риска или его снижения до приемлемого уровня
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . Предлагаемая методика объединяет три стадии (этапа) в единый процесс компьютерного анализа и предполагает формирование системы ККТ с использованием продукционных правил и кластерного анализа обрабатываемых информационных массивов, представленных в виде матричных моделей.

  2. In-text reference with the coordinate start=13373
    Prefix
    Materials and methods According to the HACCP principles, a CCP is a point, an operation or a process, where there is a risk of manufacturing products, which are hazardous for human health, and where control action, which is sufficient for risk prevention or reduction to an acceptable level, can be used
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . The proposed methods combine three stages into a single process of computer analysis and imply CCP system formation with using production rules and cluster analysis of processed information arrays, which are represented as matrix models.

  3. In-text reference with the coordinate start=14923
    Prefix
    It requires control of animal feeding, animal identification and transportation means, keeping records about using antibiotics and other animal treatment, precise labeling of ния каждой партии животной продукции и указания всех пищевых элементов при продаже
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Мясная промышленность занимает промежуточное положение между потребителями и сельским хозяйством. Ее задача — всестороннее изучение потребностей населения и предъявление на этой основе заказа на производство сырья необходимого качества.

  4. In-text reference with the coordinate start=15944
    Prefix
    компьютерной системы для выявления потенциально опасных или вредных условий производства и оборота сырья и пищевой продукции; мониторинга состава и качества сырья по сырьевым зонам, а также продукции на всех этапах ее производства, вплоть до реализации ее потребителю и др. (рис. 1). every installment of animal products and direction of all food elements when selling
    Exact
    [11]
    Suffix
    . The meat industry occupies an intermediate position between consumers and agriculture. Its task is comprehensive study of population’s needs and, on this basis, submitting an order for manufacturing raw material with necessary quality.

  5. In-text reference with the coordinate start=22683
    Prefix
    , processing conditions, product Consumer Expiry dates Storage conditions Consumer preference Warehousing and shipment to enterprises Temperature Duration Specific requirements of ND Cutting and boning Manufacturing of meat products Temperature Duration Specific requirements of ND Temperature Duration Specific requirements of ND Information flow Material flow Анализ литературных источников
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    позволяет сделать вывод, что звено ВЫРАЩИВАНИЕ, несомненно является первым по значимости определяющим фактором воздействия на состав и свойства готового продукта. Для звена ВЫРАЩИВАНИЕ определяющие параметры — это порода, состав комового рациона, условия содержания животного, наличие внешнего воздействия на животное (рис. 2).

  6. In-text reference with the coordinate start=23717
    Prefix
    параметрами процесса «Выращивание» станут снижение стресса и падежа при транспортировке и предубойном содержании; повышение доли мышечной ткани на туше; достижение оптимального содержания и распределения жира; получение сырья с заданными функциональнотехнологическими характеристиками; направленном изменении нутриентного состава; формировании биокорректирующих свойств мясного сырья
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Аналогичные параметрические модели были построены и для всех остальных звеньев трофологической цепи с позиции процессного подхода (табл. 1). Мнение экспертов поможет сузить исходную таблицу до контролируемых опасных факторов, появление которых, как предполагается, можно ожидать на каждом этапе от выращивания до конечного потребления.

  7. In-text reference with the coordinate start=24831
    Prefix
    В режиме диалога выбирается требуемая операция, для этой операции выбирается оцениваемый опасный фактор и далее требуется ответить на вопросы « Дерева The analysis of literary sources
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    allows making a conclusion that the stage BREEDING AND FEEDING is certainly the primary factor determining an effect on the composition and the properties of a finished product. The key parameters for the stage BREEDING AND FEEDING are a breed, feed ration composition, conditions of animal keeping, and the presence of an external influence on an animal (Fig

  8. In-text reference with the coordinate start=26001
    Prefix
    mortality during transportation and preslaughter holding; an increase in the muscle tissue proportion in a carcass; achievement of the optimal fat content and distribution; production of raw material with specified functional and technological characteristics; targeted change of the nutrient composition; formation of biocorrective properties of meat raw material
    Exact
    [11]
    Suffix
    . The similar parametric models were also constructed for all other trophological chain stages from the position of a process approach (Table 1). An expert opinion will help to narrow the initial table to controllable hazardous factors, which supposedly can be expected at every stage from field to fork.

  9. In-text reference with the coordinate start=40813
    Prefix
    Например, в ЕС была принята развернутая система законов, регламентирующих безопасность пищевых продуктов и надлежащее содержание животных, обязательных для всех стран — членов ЕС и частично применяемых в отношении стран, не являющихся членами ЕС, поставляющих животных и продукты животного происхождения в страны ЕС
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Согласно Anny Dentener [23] имеется достаточное число программных комплексов для поддержки системы ХАССП на предприятии. Например, Associated Software Developers: HACCP Now (Великобритания, www.haccpnow.co.uk) с версиями для компаний в зависимости от производительности, с обучающими блоками.

  10. In-text reference with the coordinate start=43550
    Prefix
    For example, the EU has adopted the unfolded system of laws, which regulate food product safety and proper keeping of animals. They are mandatory for all EU Member States and partially applied in regard to the countries, which are not EU members, but supply animals and food of animal origin to the EU countries
    Exact
    [11]
    Suffix
    . According to Anny Dentener [23] there are a sufficient number of program complexes for support of HACCP system in an enterprise. For example, Associated Software Developers: HACCP Now (Great Britain, www.haccpnow. co.uk) has versions for companies depending on the performance, with teaching units.

  11. In-text reference with the coordinate start=46959
    Prefix
    Основным направлением развития ХАССП всегда было управление пищевой безопасностью, но постепенно на ХАССП стали все больше смотреть как на нормативный инструмент, применяемый в правоприменительных целях для обеспечения пищевой безопасности
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Заключение Система управления безопасностью при производстве пищевого продукта, основанная на принципах ХАССП, обязательна к применению во всем мире, включая Россию. Система, будучи разработанной и внедренной, помогает контролировать каждый этап пищевого производства.

  12. In-text reference with the coordinate start=49083
    Prefix
    The basic development direction of HACCP has always been food safety control, but, gradually, HACCP has been increasingly regarded as a normative instrument, which is used with law enforcement purposes for food safety assurance
    Exact
    [11]
    Suffix
    . Conclusions The safety control system in food product manufacturing, which is based on the HACCP principles, is obligatory for use worldwide, including Russia. The designed and implemented system helps to control every stage of food manufacture.

12
Чайка И.И., Аршакуни В.Л. Системы качества, основанные на принципах ХАССП: разработка и сертификация // Стандарты и качество. — 2001. — No 5–6. — C. 137–139.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10943
    Prefix
    Материалы и методы В соответствии с принципами ХАССП под ККТ понимается точка, операция или процесс, в котором присутствует риск производства продукции, опасной для здоровья человека, и где может быть использовано управляющее воздействие, достаточное для предотвращения риска или его снижения до приемлемого уровня
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . Предлагаемая методика объединяет три стадии (этапа) в единый процесс компьютерного анализа и предполагает формирование системы ККТ с использованием продукционных правил и кластерного анализа обрабатываемых информационных массивов, представленных в виде матричных моделей.

  2. In-text reference with the coordinate start=13373
    Prefix
    Materials and methods According to the HACCP principles, a CCP is a point, an operation or a process, where there is a risk of manufacturing products, which are hazardous for human health, and where control action, which is sufficient for risk prevention or reduction to an acceptable level, can be used
    Exact
    [7–12]
    Suffix
    . The proposed methods combine three stages into a single process of computer analysis and imply CCP system formation with using production rules and cluster analysis of processed information arrays, which are represented as matrix models.

13
Лисицын А.Б., Сизенко Е.И., Чернуха И.М., Алексахина В.А., Семенова А.А., Дурнев А.Д. Мясо и здоровое питание. М.: ВНИИМП. — 2007, ISBN 5-901768-18-3. — C. 289.
Total in-text references: 4
  1. In-text reference with the coordinate start=18999
    Prefix
    preparation (Thermal) Processin g Packagin g and storage Transporta tion to the reta il Reta il Consumption Where area ofHACCP Forward and backward tr aceability Анализ опасных факторов производства мясных продуктов показал, что 69 % опасных факторов, относящихся к недопустимому риску, — это биологические факторы, 21,6 % — физические факторы и 9,4 % — химические
    Exact
    [13, 14]
    Suffix
    . На основании обнаруженных недопустимых рисков выявлены общие ККТ для трофологической цепи. Анализу подвергались последовательно все стадии производственного процесса, с учетом рисков, относящихся к категории недопустимых — зона высокого и среднего риска.

  2. In-text reference with the coordinate start=20435
    Prefix
    The analysis of hazardous meat production factors showed that 69% of hazardous factors, which present an unacceptable risk, are biological factors, 21.6% are physical factors and 9.4% are chemical factors
    Exact
    [13, 14]
    Suffix
    . Based on the discovered unacceptable risks, common CCPs for the trophological chain were identified. All manufacture process stages were analyzed successively taking into account risks, which fell in the unacceptable category — the zone of the high and medium risk.

  3. In-text reference with the coordinate start=22683
    Prefix
    , processing conditions, product Consumer Expiry dates Storage conditions Consumer preference Warehousing and shipment to enterprises Temperature Duration Specific requirements of ND Cutting and boning Manufacturing of meat products Temperature Duration Specific requirements of ND Temperature Duration Specific requirements of ND Information flow Material flow Анализ литературных источников
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    позволяет сделать вывод, что звено ВЫРАЩИВАНИЕ, несомненно является первым по значимости определяющим фактором воздействия на состав и свойства готового продукта. Для звена ВЫРАЩИВАНИЕ определяющие параметры — это порода, состав комового рациона, условия содержания животного, наличие внешнего воздействия на животное (рис. 2).

  4. In-text reference with the coordinate start=24831
    Prefix
    В режиме диалога выбирается требуемая операция, для этой операции выбирается оцениваемый опасный фактор и далее требуется ответить на вопросы « Дерева The analysis of literary sources
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    allows making a conclusion that the stage BREEDING AND FEEDING is certainly the primary factor determining an effect on the composition and the properties of a finished product. The key parameters for the stage BREEDING AND FEEDING are a breed, feed ration composition, conditions of animal keeping, and the presence of an external influence on an animal (Fig

14
Хворова Ю.А., Чернуха И.М. Методология управления несоответствиями по цепи от поля до потребителя // Все о мясе. — 2012. — No 3 — C. 32–35.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=18999
    Prefix
    preparation (Thermal) Processin g Packagin g and storage Transporta tion to the reta il Reta il Consumption Where area ofHACCP Forward and backward tr aceability Анализ опасных факторов производства мясных продуктов показал, что 69 % опасных факторов, относящихся к недопустимому риску, — это биологические факторы, 21,6 % — физические факторы и 9,4 % — химические
    Exact
    [13, 14]
    Suffix
    . На основании обнаруженных недопустимых рисков выявлены общие ККТ для трофологической цепи. Анализу подвергались последовательно все стадии производственного процесса, с учетом рисков, относящихся к категории недопустимых — зона высокого и среднего риска.

  2. In-text reference with the coordinate start=20435
    Prefix
    The analysis of hazardous meat production factors showed that 69% of hazardous factors, which present an unacceptable risk, are biological factors, 21.6% are physical factors and 9.4% are chemical factors
    Exact
    [13, 14]
    Suffix
    . Based on the discovered unacceptable risks, common CCPs for the trophological chain were identified. All manufacture process stages were analyzed successively taking into account risks, which fell in the unacceptable category — the zone of the high and medium risk.

15
Лукин А.А. Управление качеством и безопасностью мясного хлеба на основе принципов ХАССП // Вестник ЮжноУральского государственного университета. Серия: Экономика и менеджмент. — 2013. — Т. 7. — No 2 — C. 152–158.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20060
    Prefix
    формирование параметрической модели технологического процесса, в которой учитывается последовательность технологических операций; совокупность параметров, с помощью которых обеспечивается прослеживаемость, контролируемость и управляемость, как отдельной операции, так и всего процесса в целом; диапазоны значений каждого из параметров, контролируемого объекта и т.д.
    Exact
    [15–17]
    Suffix
    . В случае применения ХАССП к конкретной технологической операции следует обращать внимание на предшествующий и последующий ей этапы. The analysis of hazardous meat production factors showed that 69% of hazardous factors, which present an unacceptable risk, are biological factors, 21.6% are physical factors and 9.4% are chemical factors [13, 14].

  2. In-text reference with the coordinate start=21469
    Prefix
    It takes into account the sequence of technological operations; the set of parameters, by means of which traceability and controllability of both a particular operation and the whole process are provided; the ranges of values of every parameter, controlled object etc.
    Exact
    [15-17]
    Suffix
    . In the case of applying HACCP to a specific technological operation it is necessary to pay attention to previous and next stages. Figure 1. The scheme of traceability for the trophological meat production chain from field to fork Transportation to slaughter place Trade enterprises Central computer Breeds Feed Containing Transport shipment FatteningPreslaughter holding T inside transpo

16
Титов Е.И., Митасева Л.Ф., Колотвина С.В., Соломко А.О. Разработка типового плана ХАССП для производства мясного продукта // Все о мясе — 2011. — No 4 — C. 54–58.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20060
    Prefix
    формирование параметрической модели технологического процесса, в которой учитывается последовательность технологических операций; совокупность параметров, с помощью которых обеспечивается прослеживаемость, контролируемость и управляемость, как отдельной операции, так и всего процесса в целом; диапазоны значений каждого из параметров, контролируемого объекта и т.д.
    Exact
    [15–17]
    Suffix
    . В случае применения ХАССП к конкретной технологической операции следует обращать внимание на предшествующий и последующий ей этапы. The analysis of hazardous meat production factors showed that 69% of hazardous factors, which present an unacceptable risk, are biological factors, 21.6% are physical factors and 9.4% are chemical factors [13, 14].

  2. In-text reference with the coordinate start=21469
    Prefix
    It takes into account the sequence of technological operations; the set of parameters, by means of which traceability and controllability of both a particular operation and the whole process are provided; the ranges of values of every parameter, controlled object etc.
    Exact
    [15-17]
    Suffix
    . In the case of applying HACCP to a specific technological operation it is necessary to pay attention to previous and next stages. Figure 1. The scheme of traceability for the trophological meat production chain from field to fork Transportation to slaughter place Trade enterprises Central computer Breeds Feed Containing Transport shipment FatteningPreslaughter holding T inside transpo

17
Красуля О.Н., Малофеева Ю.С. Реализация системы ХАССП в технологии производства вкусо-ароматических добавок // Мясная индустрия. — 2006. — No 3 — C. 32–35.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20060
    Prefix
    формирование параметрической модели технологического процесса, в которой учитывается последовательность технологических операций; совокупность параметров, с помощью которых обеспечивается прослеживаемость, контролируемость и управляемость, как отдельной операции, так и всего процесса в целом; диапазоны значений каждого из параметров, контролируемого объекта и т.д.
    Exact
    [15–17]
    Suffix
    . В случае применения ХАССП к конкретной технологической операции следует обращать внимание на предшествующий и последующий ей этапы. The analysis of hazardous meat production factors showed that 69% of hazardous factors, which present an unacceptable risk, are biological factors, 21.6% are physical factors and 9.4% are chemical factors [13, 14].

  2. In-text reference with the coordinate start=21469
    Prefix
    It takes into account the sequence of technological operations; the set of parameters, by means of which traceability and controllability of both a particular operation and the whole process are provided; the ranges of values of every parameter, controlled object etc.
    Exact
    [15-17]
    Suffix
    . In the case of applying HACCP to a specific technological operation it is necessary to pay attention to previous and next stages. Figure 1. The scheme of traceability for the trophological meat production chain from field to fork Transportation to slaughter place Trade enterprises Central computer Breeds Feed Containing Transport shipment FatteningPreslaughter holding T inside transpo

18
ГОСТ Р ИСО 22005-2009. Прослеживаемость в цепочке производства кормов и пищевых продуктов. Общие принципы и основные требования к проектированию и внедрению системы. — М.: Стандартинформ, 2010. — C. 12.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=22683
    Prefix
    , processing conditions, product Consumer Expiry dates Storage conditions Consumer preference Warehousing and shipment to enterprises Temperature Duration Specific requirements of ND Cutting and boning Manufacturing of meat products Temperature Duration Specific requirements of ND Temperature Duration Specific requirements of ND Information flow Material flow Анализ литературных источников
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    позволяет сделать вывод, что звено ВЫРАЩИВАНИЕ, несомненно является первым по значимости определяющим фактором воздействия на состав и свойства готового продукта. Для звена ВЫРАЩИВАНИЕ определяющие параметры — это порода, состав комового рациона, условия содержания животного, наличие внешнего воздействия на животное (рис. 2).

  2. In-text reference with the coordinate start=24831
    Prefix
    В режиме диалога выбирается требуемая операция, для этой операции выбирается оцениваемый опасный фактор и далее требуется ответить на вопросы « Дерева The analysis of literary sources
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    allows making a conclusion that the stage BREEDING AND FEEDING is certainly the primary factor determining an effect on the composition and the properties of a finished product. The key parameters for the stage BREEDING AND FEEDING are a breed, feed ration composition, conditions of animal keeping, and the presence of an external influence on an animal (Fig

19
HACCP на процессах откорма животных и доставки их на перерабатывающие предприятие // Все о мясе — 1998 г. — No 2. — C. 27–29.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=22683
    Prefix
    , processing conditions, product Consumer Expiry dates Storage conditions Consumer preference Warehousing and shipment to enterprises Temperature Duration Specific requirements of ND Cutting and boning Manufacturing of meat products Temperature Duration Specific requirements of ND Temperature Duration Specific requirements of ND Information flow Material flow Анализ литературных источников
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    позволяет сделать вывод, что звено ВЫРАЩИВАНИЕ, несомненно является первым по значимости определяющим фактором воздействия на состав и свойства готового продукта. Для звена ВЫРАЩИВАНИЕ определяющие параметры — это порода, состав комового рациона, условия содержания животного, наличие внешнего воздействия на животное (рис. 2).

  2. In-text reference with the coordinate start=24831
    Prefix
    В режиме диалога выбирается требуемая операция, для этой операции выбирается оцениваемый опасный фактор и далее требуется ответить на вопросы « Дерева The analysis of literary sources
    Exact
    [11, 13, 18, 19]
    Suffix
    allows making a conclusion that the stage BREEDING AND FEEDING is certainly the primary factor determining an effect on the composition and the properties of a finished product. The key parameters for the stage BREEDING AND FEEDING are a breed, feed ration composition, conditions of animal keeping, and the presence of an external influence on an animal (Fig

20
ГОСТ 33182-2014 «Промышленность мясная. Порядок разработки системы ХАССП на предприятиях мясной промышленности» / М.: Стандартинформ, 2015. — C. 15.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=35967
    Prefix
    В результате, базируясь на данных таблицы 1, определено 6 ККТ, из которых 3 — непосредственно связаны с производством: этап первичной переработки, фаршесоставление и термообработка/охлаждение, что согласуется с научно-обоснованными
    Exact
    [20]
    Suffix
    ККТ — контроль целостности кишечника при нутровке и термическая обработка. After getting to the screen form (Figure 5), control points are identified. It is necessary to answer four questions for every risk, which is included in the table: — do precautions for a considered type of risk exist?; — is a given stage of the manufacture process really designed with taking

  2. In-text reference with the coordinate start=37375
    Prefix
    As a result, based on the data of Table 1, 6 CCPs were determined. Three of them were directly related with manufacture: primary processing stage, minced meat preparation and heat treatment/refrigeration. It is consistent with scientifically based
    Exact
    [20]
    Suffix
    CCPs — intestinal integrity control at evisceration and heat treatment. Figure 4. Manufacture technological scheme Transfer of chemical substances (for example: from the walls of the vehicle body, through feed) Insufficient time of fasting, stock density, distance and time of transportation Breeding and feeding Рис. 5.

21
United States Department of Agriculture. URL: https://www. fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/regulatory-compliance/ haccp/resources-and-information/haccp-validation (дата обращения 01.12.2016)
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=38610
    Prefix
    Критические пределы должны быть конкретизированы и подтверждены. Подтверждение критических пределов — доказательство того, что выбранный критический предел действительно контролирует опасный фактор
    Exact
    [21]
    Suffix
    . Для каждой критической точки автоматически разрабатывается схема мониторинга, т.е. система постоянных наблюдений или измерений, которая позволяет удостовериться, что критические точки находятся под контролем.

  2. In-text reference with the coordinate start=39564
    Prefix
    Herewith, information sources are published scientific data, experiment results, normative documents, expert recommendations, mathematical models etc. Critical limits must be concretized and confirmed. The confirmation of critical limits is a proof that the selected critical limit really controls a hazardous factor
    Exact
    [21]
    Suffix
    . A monitoring scheme is automatically designed for every critical point. It is the system of constant observations or measurements, which allows assuring that critical points are under control.

22
Федеральный закон РФ «О техническом регулировании» от 27.12.2002 N 184-ФЗ (действующая редакция, 2016).
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=40452
    Prefix
    Interface «Identification of CCP using procedure of Decision tree» обсуждение Гарантия безопасности и качества продукции животного происхождения является важной задачей правительства и одной из главных функций государственных ветеринарных служб в странах всего мира
    Exact
    [22]
    Suffix
    . Например, в ЕС была принята развернутая система законов, регламентирующих безопасность пищевых продуктов и надлежащее содержание животных, обязательных для всех стран — членов ЕС и частично применяемых в отношении стран, не являющихся членами ЕС, поставляющих животных и продукты животного происхождения в страны ЕС [11].

  2. In-text reference with the coordinate start=43223
    Prefix
    разработке программного решения от компании «Резон ВЦ» (www.rezoncom.ru) были учтены многолетний опыт автоматизации предприятий мясоперерабатывающей отрасли, стандарты ИСО, ХАССП, Discussion Safety and quality assurance for produce of animal origin is an important task of the government and one of main functions of state veterinary services in countries worldwide
    Exact
    [22]
    Suffix
    . For example, the EU has adopted the unfolded system of laws, which regulate food product safety and proper keeping of animals. They are mandatory for all EU Member States and partially applied in regard to the countries, which are not EU members, but supply animals and food of animal origin to the EU countries [11].

23
HACCP Software. URL: http://www.adecron.co.nz/software_ archive/HACCP_Software_overview_(14).pdf (дата обращения 01.12.2016)
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=40844
    Prefix
    Например, в ЕС была принята развернутая система законов, регламентирующих безопасность пищевых продуктов и надлежащее содержание животных, обязательных для всех стран — членов ЕС и частично применяемых в отношении стран, не являющихся членами ЕС, поставляющих животных и продукты животного происхождения в страны ЕС [11]. Согласно Anny Dentener
    Exact
    [23]
    Suffix
    имеется достаточное число программных комплексов для поддержки системы ХАССП на предприятии. Например, Associated Software Developers: HACCP Now (Великобритания, www.haccpnow.co.uk) с версиями для компаний в зависимости от производительности, с обучающими блоками.

  2. In-text reference with the coordinate start=43582
    Prefix
    They are mandatory for all EU Member States and partially applied in regard to the countries, which are not EU members, but supply animals and food of animal origin to the EU countries [11]. According to Anny Dentener
    Exact
    [23]
    Suffix
    there are a sufficient number of program complexes for support of HACCP system in an enterprise. For example, Associated Software Developers: HACCP Now (Great Britain, www.haccpnow. co.uk) has versions for companies depending on the performance, with teaching units.