The 15 references with contexts in paper A. Lisitsyn B., I. Kozyrev V., А. Лисицын Б, И. Козырев В. (2016) “ИССЛЕДОВАНИЕ ЦВЕТОВЫХ ХАРАКТЕРИСТИК МЫШЕЧНОЙ И ЖИРОВОЙ ТКАНЕЙ И МРАМОРНОСТИ ГОВЯДИНЫ // RESEARCHING OF MEAT AND FAT COLOUR AND MARBLING IN BEEF” / spz:neicon:meat:y:2016:i:4:p:51-56

1
Мурашев С. В., Воробьев С. А., Жемчужников М. Е. Физические и химические причины возникновения красного цвета мяса // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств» / 2010, No 1. — С. 17–20.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=4159
    Prefix
    Сложность обусловлена участием в этом процессе молекулярного кислорода, четырехдентатного лиганда порфирина с обширной системой спряженных двойных связей, иона железа Fe2+, способного окисляться, и других причин
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Introduction Colour is an important quality characteristic reflecting the functional and technological properties of meat and necessary factor for customer attraction and commercial success.

  2. In-text reference with the coordinate start=4881
    Prefix
    Meat colour formation is more complicated process compered to staining of inorganic substances. The complexity is due to the involvement of molecular oxygen, tetradentate porphyrin ligand with an extensive system of conjugated double bonds, oxidizable Fe2+ ions, and other factors
    Exact
    [1]
    Suffix
    . Почти все современные способы измерения цвета основаны на системе спецификации цвета МКО. Название является аббревиатурой французского названия Международной комиссии по освещению, которая установила эту систему в 1931 году.

2
Richard C. Dougal, Clive A. Greated and Alan E. Marson Then and now: James Clerk Maxwell and colour // Elsevier Ltd Optics & Laser Technology. — School of Physics, University of Edinburgh, Edinburgh EH9 3JZ, UK, 2005. — Т. 38, No 4–6. — С. 210–218.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5574
    Prefix
    Цель системы МКО заключается в том, чтобы указать, каким образом можно воспроизвести цвет. Принятая в настоящее время теория цветности базируется на трех законах сложения цветов, установленных Грассманом.
    Exact
    [2, 3]
    Suffix
    Говядина является важным видом мяса в питании человека. По данным Министерства сельского хозяйства РФ, производство говядины в России в абсолютном выражении растет с каждым годом.

  2. In-text reference with the coordinate start=8429
    Prefix
    The purpose of the CIE system is to indicate how to reproduce the colour. Currently accepted theory of colour is based on three laws of colour addition established by Grassmann
    Exact
    [2, 3]
    Suffix
    . Beef is an important meat type in human nutrition. According to the Ministry of Agriculture of Russian Federation, beef production grows in absolute terms every year. So, in 2015, in the structure of slaughtered cattle production in all categories of farms (2879.5 thousand tons), the proportion of specialized beef-producing cattle and crossbred cattle reached 451.4 thousand tons, whi

3
Цвет в промышленности / Под ред. Р. Мак-Дональда: Пер. с англ. И.В. Пеновой, П.П. Новосельцева под ред. Ф.Ю. Телегина. — М.: Логос, 2002. — С. 596.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=5574
    Prefix
    Цель системы МКО заключается в том, чтобы указать, каким образом можно воспроизвести цвет. Принятая в настоящее время теория цветности базируется на трех законах сложения цветов, установленных Грассманом.
    Exact
    [2, 3]
    Suffix
    Говядина является важным видом мяса в питании человека. По данным Министерства сельского хозяйства РФ, производство говядины в России в абсолютном выражении растет с каждым годом.

  2. In-text reference with the coordinate start=8429
    Prefix
    The purpose of the CIE system is to indicate how to reproduce the colour. Currently accepted theory of colour is based on three laws of colour addition established by Grassmann
    Exact
    [2, 3]
    Suffix
    . Beef is an important meat type in human nutrition. According to the Ministry of Agriculture of Russian Federation, beef production grows in absolute terms every year. So, in 2015, in the structure of slaughtered cattle production in all categories of farms (2879.5 thousand tons), the proportion of specialized beef-producing cattle and crossbred cattle reached 451.4 thousand tons, whi

4
Еженедельный информационно-аналитический обзор Министерства сельского хозяйства Российской Федерации// No 4, 05.02.2016
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6230
    Prefix
    крупного рогатого скота на убой во всех категориях хозяйств (2879,5 тыс. тонн) доля специализированного мясного и помесного скота достигла 451,4 тыс. тонн, что составляет 15,7 %. За январь-декабрь 2015 года объем промышленного производства говядины (включая субпродукты), составил 271,9 тыс. тонн (+11,0 к соответствующему периоду 2014 г.)
    Exact
    [4]
    Suffix
    . Рост поголовья специализированных пород и их помесей стимулируется дотированием из бюджетов всех уровней [5]. В настоящее время заинтересованность российских предприятий в производстве качественной говядины растет с каждым годом.

  2. In-text reference with the coordinate start=9047
    Prefix
    During January-December 2015, the volume of industrial production of beef (including offal), amounted to 271.9 thousand tons (11.0 thousand tons higher compared to corresponding period of 2014)
    Exact
    [4]
    Suffix
    . The increase in livestock population of specialized breeds and their crossbreeds is stimulated by subsidizing from the budgets of all levels [5]. Currently, the interest of Russian companies in the production of high quality beef increases every year.

5
Дусаева Е.М., Куванов Ж.Н. Статистическое исследование мирового рынка говядины// Известия Оренбургского государственного аграрного университета / 2013, No 3 (41). — С. 166–170.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=6341
    Prefix
    За январь-декабрь 2015 года объем промышленного производства говядины (включая субпродукты), составил 271,9 тыс. тонн (+11,0 к соответствующему периоду 2014 г.) [4]. Рост поголовья специализированных пород и их помесей стимулируется дотированием из бюджетов всех уровней
    Exact
    [5]
    Suffix
    . В настоящее время заинтересованность российских предприятий в производстве качественной говядины растет с каждым годом. Использование при выращивании и откорме молодняка крупного рогатого скота мясного направления продуктивности позволяет предприятиям получать продукцию высокого качества, соответствующую самым строгим мировым стандартам, и уверенно двигаться в н

  2. In-text reference with the coordinate start=9208
    Prefix
    During January-December 2015, the volume of industrial production of beef (including offal), amounted to 271.9 thousand tons (11.0 thousand tons higher compared to corresponding period of 2014) [4]. The increase in livestock population of specialized breeds and their crossbreeds is stimulated by subsidizing from the budgets of all levels
    Exact
    [5]
    Suffix
    . Currently, the interest of Russian companies in the production of high quality beef increases every year. Growing and fattening of young beef-producing cattle allows businesses in the Russian market to receive high quality products that meet the most stringent international standards, and to move confidently in the direction of imported beef substitution with domestically produced meat.

6
Patrick Jackman, Da-Wen Sun, Cheng-Jin Du, Paul Allen. Prediction of beef eating qualities from colour, marbling and wavelet surface texture features using homogenous carcass treatment// Pattern Recognition / Volume 42. — Issue 5. — May 2009. — P. 751–763.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7525
    Prefix
    и жировой тканей, так как эти показатели дают объективное представление о качестве мяса, а кроме того, их измерение легко осуществить в условиях конвейера на этапе разделения полутуш на четвертины на участке разделки и обвалки. На основании измерения цвета мяса и мраморности можно спрогнозировать его ценность, как для промышленности, так и для потребителя
    Exact
    [6]
    Suffix
    . В Австралии, считающейся одним из признанных лидеров в сфере производства высококачественной говядины, с 2007 года действуют единые эталоны цвета мышечной и жировой тканей и мраморности [7].

  2. In-text reference with the coordinate start=10257
    Prefix
    In addition, their measurement is easily carried out in the conveying system at the stage of half carcass separation into quarters during cutting and deboning. Based on meat colour and marbling, beef value can be predicted, both for industry and for the consumer
    Exact
    [6]
    Suffix
    . Since 2007, Australia, which is considered one of the recognized leaders in the production of high quality beef, have established uniform standards of meat and fat colour and marbling [7].

7
MSA Standards Manual for Beef Grading// Meat & Livestock Australia Limited — ISBN 1 74036 660 3
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=7738
    Prefix
    В Австралии, считающейся одним из признанных лидеров в сфере производства высококачественной говядины, с 2007 года действуют единые эталоны цвета мышечной и жировой тканей и мраморности
    Exact
    [7]
    Suffix
    . В Канаде система оценки говядины по показателям цвета существует с 80-х годов XX века Almost all modern methods of colour measurement are based on the CIE colour specification system.

  2. In-text reference with the coordinate start=10460
    Prefix
    Based on meat colour and marbling, beef value can be predicted, both for industry and for the consumer [6]. Since 2007, Australia, which is considered one of the recognized leaders in the production of high quality beef, have established uniform standards of meat and fat colour and marbling
    Exact
    [7]
    Suffix
    . In Canada, beef grading system according to colour indicators was established in the 80s of XX century and is constantly и постоянно совершенствуется для повышения объективности и наилучшего соответствия предпочтениям потребителей [8].

8
Aalhus, J.L., López-Campos, Ó., Prieto, N., Rodas-Gonzalez, A., Dugan, M.E.R, Uttaro, B., and Juárez, M. Review: Canadian beef grading — opportunities to identify carcass and meat quality traits valued by consumers// Canadian Journal of Animal Science/ 2014, No 94(4). — P. 545–556.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=10762
    Prefix
    In Canada, beef grading system according to colour indicators was established in the 80s of XX century and is constantly и постоянно совершенствуется для повышения объективности и наилучшего соответствия предпочтениям потребителей
    Exact
    [8]
    Suffix
    . Однако, как показало проведенное нами предварительное изучение существующей мировой практики стандартизации говядины, единых эталонов цвета мышечной и жировой ткани и мраморности в мире не существует.

  2. In-text reference with the coordinate start=13318
    Prefix
    Проводили также сравнение визуальной оценки мраморности говядины по четырем степеням (небольшая, умеренная, хорошая, насыщенная) с приборным (микроструктурным) анализом с применением компьютерной системы анализа изображений «AxioVision 4.7.1.0», адаптированной для гистологических исследований. being improved to enhance the objectivity and meet consumer preferences the best way
    Exact
    [8]
    Suffix
    . However, as demonstrated by our preliminary study of existing world practice of beef standardization, there are no uniform world standards of meat and fat colour and marbling. This is due to national aspects of cattle breeding and fattening, as well as various preferences of consumers.

9
Brewer, M. S., Zhu, L. G., Bidner, B., Meisinger, D. J., & McKeith, F.K. (2001). Measuring pork color: Effects of bloom time, muscle pH and relationship to instrumental parameters. Meat Science, 57(2). — P. 169–176.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11805
    Prefix
    Материалы и методы Для определения цвета мышечной и жировой ткани в производственных условиях использовали спектрофотометр Konica Minolta CM-2300d (производитель: Япония). Так как при визуальной оценке цвета мяса значительное влияние оказывают источник света и угол наблюдения
    Exact
    [9, 10]
    Suffix
    , все измерения проводили при источнике освещения D65 (стандартный дневной свет) с углом наблюдения 2°, каждое измерение проводили с двукратной повторностью, за результат измерения принимали среднее арифметическое двух измерений.

  2. In-text reference with the coordinate start=14195
    Prefix
    Materials and methods To determine meat and fat colour in a production environment, Konica Minolta CM-2300d spectrophotometer (Japan) was used. Since the visual colour evaluation is strongly influenced by the light source and viewing angle
    Exact
    [9, 10]
    Suffix
    , all measurements were carried out with D65 light source (standard daylight) and observation angle of 2°. Each measurement was performed twice, and the result was the average of two measurements.

10
Garcia-Esteben, M., Ansorena, D., Gimeno, O., & Astiasaran, I.(2003). Optimization of instrumental colour analysis in dry-cured ham. Meat Science, 63(3). — P. 287–292.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=11805
    Prefix
    Материалы и методы Для определения цвета мышечной и жировой ткани в производственных условиях использовали спектрофотометр Konica Minolta CM-2300d (производитель: Япония). Так как при визуальной оценке цвета мяса значительное влияние оказывают источник света и угол наблюдения
    Exact
    [9, 10]
    Suffix
    , все измерения проводили при источнике освещения D65 (стандартный дневной свет) с углом наблюдения 2°, каждое измерение проводили с двукратной повторностью, за результат измерения принимали среднее арифметическое двух измерений.

  2. In-text reference with the coordinate start=14195
    Prefix
    Materials and methods To determine meat and fat colour in a production environment, Konica Minolta CM-2300d spectrophotometer (Japan) was used. Since the visual colour evaluation is strongly influenced by the light source and viewing angle
    Exact
    [9, 10]
    Suffix
    , all measurements were carried out with D65 light source (standard daylight) and observation angle of 2°. Each measurement was performed twice, and the result was the average of two measurements.

11
Benjamin W.B. Holman, Yanwei Mao, Cassius E.O. Coombs, Remy J. van de Ven, David L. Hopkins. Relationship between colorimetric (instrumental) evaluation and consumer-defined beef colour acceptability // Meat Science / Volume 121, November 2016. — P. 104–106.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=16506
    Prefix
    Цветовое различие dE между каждыми двумя соседними классами составило 5 и более, что достаточно для восприятия цветового различия человеческим глазом — в среднем, человек воспринимает цветовое различие dE в 3–4 единицы и более. Согласно данным Benjamin W.B., Holman с соавторами
    Exact
    [11]
    Suffix
    , сравнение инструментальной оценки цвета говядины с предпочтениями потребителей выявило зависимость изменения предпочтений от показателей *L и *b, тогда как изменение показателя *a не оказывало значительного влияния на потребительскую оценку говядины по внешнему виду.

  2. In-text reference with the coordinate start=18554
    Prefix
    Colour difference dE between each two neighbouring grades was 5 or more, which is sufficient for perception by the human eye, as the average colour difference dE recognizable by human is 3–4 units and more. According to Benjamin W. B., Holman et al.
    Exact
    [11]
    Suffix
    , comparison of the instrumental analysis of beef colour with consumer preferences revealed the dependence of preferences on L* and b* values, whereas variations in a* values did not significantly influence the visual beef assessment by consumers.

12
R.A. Mancini, M.C. Hunt/ Current research in meat color// Meat Science 71(1), September 2005, 100–121. DOI: 10.1016/ j.meatsci.2005.03.003.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=16836
    Prefix
    Согласно данным Benjamin W.B., Holman с соавторами [11], сравнение инструментальной оценки цвета говядины с предпочтениями потребителей выявило зависимость изменения предпочтений от показателей *L и *b, тогда как изменение показателя *a не оказывало значительного влияния на потребительскую оценку говядины по внешнему виду. R.A. Mancini и M.C. Hunt
    Exact
    [12]
    Suffix
    в обзоре существующих методов оценки (инструментальной и визуальной) мяса по показателю цвета утверждают, что наибольшее изменение цвета мяса вызвано, прежде всего, изменением показателя *L (светлота).

  2. In-text reference with the coordinate start=18859
    Prefix
    B., Holman et al. [11], comparison of the instrumental analysis of beef colour with consumer preferences revealed the dependence of preferences on L* and b* values, whereas variations in a* values did not significantly influence the visual beef assessment by consumers. R. A. Mancini and M.C. Hunt
    Exact
    [12]
    Suffix
    in a review of existing colour evaluation methods (visual and instrumental) of meat stated that the greatest variations in meat colour were caused, first of all, by variations in L* (lightness) values.

13
R. Morales, A.P.S. Aguiar, I. Subiabre, C.E. Realini/ Beef acceptability and consumer expectations associated with production systems and marbling// Food Quality and Preference, Volume 29. — Issue 2. — September 2013. — P. 166–173.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=17152
    Prefix
    Hunt [12] в обзоре существующих методов оценки (инструментальной и визуальной) мяса по показателю цвета утверждают, что наибольшее изменение цвета мяса вызвано, прежде всего, изменением показателя *L (светлота). К аналогичным выводам пришли в своей работе R. Morales, A.P.S. Aguiar с соавторами
    Exact
    [13]
    Suffix
    , на основе опроса 204 потребителей, что предпочтения изменяются, прежде всего, при разнице между показателями *L. В ходе проведенной экспериментальной работы в условиях российских мясоперерабатывающих предприятий были получены данные, в результате математической обработки которых были определены значения эталонов цвета жировой ткани (табл. 2).

  2. In-text reference with the coordinate start=19123
    Prefix
    Hunt [12] in a review of existing colour evaluation methods (visual and instrumental) of meat stated that the greatest variations in meat colour were caused, first of all, by variations in L* (lightness) values. R. Morales, A. P. S. Aguiar et al.
    Exact
    [13]
    Suffix
    in their work based on the interview of 204 consumers made similar conclusions that preferences vary most of all with the difference between L* values. As a result of mathematical processing of data obtained during the experimental work in the conditions of Russian meat-processing enterprises, fat colour standards were identified (Table 2).

14
K. Chen, X. Sun, Ch. Qin, X. Tang. Color grading of beef fat by using computer vision and support vector machine// Computers and Electronics in Agriculture / Volume 70. — Issue 1. — January 2010. — P. 27–32.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20434
    Prefix
    of colour | Визуальное отображение цвета чёта процентной разницы установили, что различия в показателе *L (светлота) между классами 1 и 4 составляют 10.02%, в показателе *a — 100,0%, в показателе *b — 640,0%. Аналогичные данные получены при компьютерном исследовании цвета жировой ткани говядины, выращиваемой в станах Азии K. Chen с соавторами
    Exact
    [14]
    Suffix
    . Различия в показателе *b, а также в содержании жирных кислот и в органолептических показателях жировой ткани с различными цветовыми характеристиками установили A.P. Moloney, M.

  2. In-text reference with the coordinate start=22183
    Prefix
    о возможности использования эталонов при определении качества говядины по этому признаку. difference determined that L* (lightness), a* (redness), and b* (yellowness) values varied between grades 1 and 4 by 10.02%, 100.0%, and 640.0%, respectively. Similar results were obtained by K. Chen et al. in a computer study of fat colour in beef grown in Asian countries
    Exact
    [14]
    Suffix
    . During the study of quality indicators of fat in Irish cattle, A.P. Moloney, M.T. Mooney et al. revealed variations in b* values, fatty acids content and sensory properties of fat with different colour characteristics [15].

15
A.P. Moloney, M.T. Mooney, J.P. Kerry, C. Stanton, P. O’Kiely. Colour of fat, and colour, fatty acid composition and sensory characteristics of muscle from heifers offered alternative forages to grass silage in a finishing ration// Meat Science 95 (2013). — P. 608–615.
Total in-text references: 2
  1. In-text reference with the coordinate start=20675
    Prefix
    Различия в показателе *b, а также в содержании жирных кислот и в органолептических показателях жировой ткани с различными цветовыми характеристиками установили A.P. Moloney, M.T. Mooney с соавторами
    Exact
    [15]
    Suffix
    при изучении показателей качества жировой ткани ирландского крупного рогатого скота. Морфометрические исследования мраморности проводили в соответствии с принципами системного количественного анализа.

  2. In-text reference with the coordinate start=22422
    Prefix
    During the study of quality indicators of fat in Irish cattle, A.P. Moloney, M.T. Mooney et al. revealed variations in b* values, fatty acids content and sensory properties of fat with different colour characteristics
    Exact
    [15]
    Suffix
    . The morphometric study of marbling was conducted in accordance with the principles of system quantitative analysis. To perform quantitative measurements, object analysis parameters (area) were specified.